Το μεγαλύτερο ίσως εξαγωγικό συμβόλαιο στην ιστορία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας έλαβε η ελληνική εταιρεία THEON SENSORS (EFA Group), επιβεβαιώνοντας την ολοένα και πιο ισχυρή παρουσία της στη διεθνή αγορά. Το 2020 ο Όμιλος EFA, στον οποίο ανήκει η THEON και που δραστηριοποιείται στην αγορά αεροδιαστημικής, άμυνας και ασφάλειας, ανοίγει νέο γραφείο στην Ουάσινγκτον.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια ο όμιλος έχει εξαγάγει προϊόντα και υπηρεσίες άνω των 400 εκατ. δολαρίων με πωλήσεις σε 50 χώρες», αποκάλυψε ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, πρόεδρος του EFA Group και CEO της THEON, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που έγινε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στην Αθήνα, σχετικά με την ανάληψη συμβολαίου. Πρόκειται για ένα πολυετές πρόγραμμα SBNG (Squad Binocular Night Vision Goggles), που περιλαμβάνει την προμήθεια χιλιάδων συστημάτων νυχτερινής όρασης από το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών.
Κριστιαν_Χατζημηνας


Ουσιαστικά, με το νέο αυτό εγχείρημα αναβαθμίζονται οι δυνατότητες των Αμερικανών Πεζοναυτών στην πραγματοποίηση νυχτερινών επιχειρήσεων και για τον λόγο αυτόν, το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ διεθνής διαγωνισμός, στον οποίο συμμετείχαν έξι εταιρείες. Νικήτρια ήταν η αμερικανική ESA-Night Vision (Elbit Systems of America-Night Vision, πρώην Harris NV Corps), που συνεργάζεται στενά από το 2016 με τη THEON, ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο της Νυχτερινής Όρασης.

«Στις 6 Σεπτεμβρίου, μας ειδοποίησε το Πεντάγωνο ότι κερδίσαμε τον διαγωνισμό», τόνισε βαθιά ικανοποιημένος ο κ. Χατζημηνάς, ξεκαθαρίζοντας κάτι σημαντικό: «Ο Όμιλός μας δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, είτε σαν προμήθεια είτε μέσω αντισταθμιστικών, που να μην το έχει μετουσιώσει σε εξαγωγές».

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που οι δύο εταιρείες κέρδισαν περιλαμβάνει ένα 5ετές συμβόλαιο συνολικού ύψους 249 εκατ. δολαρίων, το οποίο προβλέπει την κατασκευή περισσότερων από 14.000 δικύαλων συστημάτων νυχτερινής όρασης, με τα πρώτα να παραδίδονται την άνοιξη του 2020.
Κριστιαν_Χατζημηνας_στην_Αιθουσα


Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί Πεζοναύτες επέλεξαν την προσφορά της ESA-Night Vision-THEON άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της ελληνικής εταιρείας στην αμερικανική αγορά. «Τα καταφέραμε φέτος στον Καναδά, ενώ πριν από μερικούς μήνες η THEON μπήκε στην Ιαπωνία. Αυτό που μας απέμενε ήταν να μπούμε στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημηνάς. «Mετά από 4 χρόνια επίμονης και εντατικής προσπάθειας, καταφέραμε να κερδίσουμε με τους Αμερικανούς συνεταίρους μας τον διαγωνισμό του Αμερικανικού Πενταγώνου. Πιστεύουμε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικής εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας στην αμερικανική αγορά», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στην ελληνική αμυντική βιομηχανία είπε πως χρειάζεται την προσοχή της κυβέρνησης, που ούτως ή άλλως όσον αφορά το επιχειρηματικό κλίμα δείχνει καλά δείγματα.


ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
«Εθνικό μας στοίχημα η αύξηση εξαγωγών»

«Μια ελληνική εταιρεία καταφέρνει και πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές της χώρας, και μάλιστα σε ένα ανταγωνιστικό προϊόν», είπε παρευρισκόμενος στη συνέντευξη Τύπου ο Αδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι «η αύξηση των εξαγωγών είναι το εθνικό μας στοίχημα. Και, αν το καταφέρουμε, θα έχουμε ένα λαμπρό μέλλον με επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Αλλιώς θα είμαστε σε τούτη τη μιζέρια».
Αδωνις_Γεωργιαδης


GEOFFREY PYAΤT:
«Επίτευγμα-ορόσημο» για ελλαδα και ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, χαρακτήρισε το νέο συμβόλαιο ως «ένα ακόμη σπουδαίο παράδειγμα αμερικανικής-ελληνικής επιχειρηματικής και αμυντικής συνεργασίας», επισημαίνοντας ότι ήταν οι δύο κύριοι τομείς ενδιαφέροντος στον 2ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Σημείωσε επίσης ότι, η αναπληρώτρια γραμματέας του Τμήματος Αμυντικών Συνεργασιών του Αμερικανικού Στρατού (DASA DE&C), Ann Cataldo, συνεχάρη εξ ονόματος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ την εταιρεία για τη συμφωνία και εξέφρασε την υποστήριξή της και τον ενθουσιασμό της γι’ αυτό το «επίτευγμα-ορόσημο». Επιπλέον, ο Αμερικανός πρέσβης προσέθεσε ότι «η ΤΗΕΟΝ θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Περίπτερο στην AUSA 2019 που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Μέσω του προγράμματος SelectUSA έχουμε παρουσιάσει την εταιρεία ΤΗΕΟΝ SENSORS στους κρατικούς οργανισμούς οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ που βοηθούν την ελληνική εταιρεία να βρει τη σωστή θέση για να αναπτύξει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Αμερική».
Πρεσβης_των_ΗΠΑ_Geoffrey_R__Pyatt


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΔΙΚΥΑΛΟ NYX
Η THEON SENSORS πρόκειται να προμηθεύσει την ESA-Night Vision με το νυχτερινής όρασης δικύαλο NYX σε μορφή συλλογών Semi Knock Down Kit. Η τελική συναρμολόγηση, ολοκλήρωση και δοκιμή του συστήματος θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ESA-Night Vision στο εργοστάσιό της στο Roanoke της Πολιτείας Virginia, στις ΗΠΑ. Η ελληνική εταιρεία θα παρέχει επίσης το εξωτερικό πακέτο μπαταριών, ανταλλακτικά και τα ηλεκτρο-οπτικά παρελκόμενα νυχτερινής όρασης καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας. Πρόκειται για την πιο εξελιγμένη τεχνολογικά μορφή δικύαλων, καθώς, όπως εξήγησε στα «Π» ο κ. Χατζημηνάς, κατάφεραν να επιτύχουν δύο στόχους: «Να μειώσουν το βάρος με την ταυτόχρονη αύξηση της ενεργειακής επάρκειάς του, αλλά και να μειώσουν το κόστος απόκτησης του προϊόντος».
Photo_NYX_3


Όπως τόνισε στα «Π» και ο Thomas Styner, ανώτερος διευθυντής επί του Αμερικανικού Στρατού και των Διεθνών Στρατιωτικών Πωλήσεων της ΕSA, ο μηχανισμός είναι εξαιρετικά ελαφρύς και βοηθά τους στρατιώτες να τον φορούν για πολλή ώρα. Σημαντικό είναι ακόμη το γεγονός ότι το battery pack που έχει στο πίσω μέρος λειτουργεί σαν αντίβαρο, έτσι ώστε ο στρατιώτης να μπορεί να ισορροπήσει το κεφάλι του.
Photo_NYX_2


Αλλη μία καινοτομία που κατάφερε να πείσει τους εμπειροπόλεμους Αμερικανούς Πεζοναύτες ήταν η δυνατότητα χρήσης μεταβαλλόμενου προσοφθάλμιου φακού και όχι σταθερού. «Αυτό επιτρέπει τη χρήση του συστήματος ακόμη και από στρατιώτες με μυωπία», εξηγεί ο κ. Χατζημηνάς.

Ενα ακόμη πρωτοποριακό στοιχείο που ενσωματώνει το δικύαλο νυχτερινής όρασης που επέλεξαν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες είναι η δυνατότητα ολοκλήρωσης στο σύστημα με προσθήκη και μίας μη ψυχόμενης θερμικής διόπτρας της αμερικανικής εταιρείας Optics1. Ο συνδυασμός αυτός παρέχει τεράστια επιχειρησιακή ευελιξία στους χρήστες του συστήματος, αφού ανάλογα με τις συνθήκες της μάχης, ο στρατιώτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τους αισθητήρες που διαθέτει το σύστημα, διατηρώντας έτσι το τακτικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του.

Η THEON είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρο-oπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης για την άμυνα και ασφάλεια σε περισσότερες από 45 χώρες. Η ανάπτυξη και παραγωγή των συστημάτων γίνεται στο Κορωπί, ενώ οι παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητές της υποστηρίζονται από τρεις θυγατρικές της (Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σιγκαπούρη) με εγκαταστάσεις συμπαραγωγής σε Μέση και Απω Ανατολή.

theon_parapolitika

Η ELBIT SYSTEMS OF AMERICA LLC είναι θυγατρική εταιρεία της Elbit Systems Ltd. με έδρα τις ΗΠΑ και αποτελεί κορυφαία παγκόσμια εταιρεία καινοτόμων τεχνολογικών συστημάτων για ποικίλες αμυντικές και εμπορικές εφαρμογές.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com