Επιταχύνονται οι διαδικασίες ασύλου δήλωσε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο αντιπρόδρος της Βουλής είπε πως καθυστερεί η δημιουργία κλειστών κέντρων καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ στη συνέχεια σημείωσε πως και οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν μέρος από το βάρος του
μεταναστευτικού.

Όσον αφορά την προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε πως θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα της μέσα σε δύο μήνες, ενώ είπε πως πολιτικές ευθύνες έχει και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, τόνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί πολιτικά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη

Αναφορικά με το προσφυγικό –μεταναστευτικό ζήτημα

Επιτέλους ξεκαθαρίσαμε ότι είναι άλλο οικονομικός μετανάστης, νόμιμος ή παράνομος και άλλο πρόσφυγας. Στον πρόσφυγα υπάρχει ευρωπαϊκή προστασία άρα και ελληνική προστασία, στον οικονομικό μετανάστη είναι τελείως διαφορετικό πράγμα ιδιαίτερα για τους παράνομους. Για αυτό πήγαμε στο δεύτερο μέτρο που είναι τα κλειστά κέντρα κράτησης που αφορούν τους παράνομους ή παράτυπους οικονομικούς μετανάστες. Το καλό αυτού είναι πρώτον να μη δούμε σκηνές όπως αυτές της Σάμου και το κυριότερο αυτοί θα μιλάνε τηλεφωνικά με τους ομοεθνείς τους που είναι στην αντίπερα όχθη και θα τους λένε ότι «αυτά που μας λέγαν ότι πάμε σε παράδεισο δεν ισχύουν. Στην ουσία είμαστε σε κλειστό κέντρο κράτησης «σε μια μορφή άτυπης φυλάκισης». Και το επόμενο είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου άρα και του διαχωρισμού σχετικά με ότι αφορά τους πρόσφυγες. Πράγματι είναι απαράδεκτο το ότι με μέσο όρο τουλάχιστον ένα χρόνο, κάποιοι λένε για παραπάνω από ένα χρόνο, να χρειάζονται οι επιτροπές να πούνε «αυτός είναι πρόσφυγας ή είναι παράτυπος οικονομικός μετανάστης». Αυτά είναι τρία μέτρα σωστά τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να τα υλοποιήσει άμεσα.

Για τα κλειστά κέντρα

Υπάρχει δυσκολία γιατί υπάρχουν οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Η κυβέρνηση και κυρίως οι αρμόδιοι υπουργοί,κατά κύριο λόγο ο κ.Χρυσοχοϊδης και δευτερευόντως ο κ.Κουμουτσάκος και ο κ.Θεοδωρικάκος, πρέπει να υλοποιήσουν άμεσα το σχέδιο αυτό.

Το μεταναστατευτικό είναι η μεγάλη ωρολογιακή βόμβα που ενώ σε πολλά άλλα θέματα η κυβέρνηση πάει μια χαρά αυτό το βρήκαμε, πρέπει να το διαχειριστούμε. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός θα το βάλει το θέμα και με μεγάλη έμφαση.

Οι ευρωπαίοι κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους και σε ότι αφορά τα επ’ απειλούμενα εδώ και μήνες οικονομικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας και για τα θέματα ασφαλείας. Κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους, βολεύτηκαν με την Ελλάδα και την Ιταλία, κλείσανε τα σύνορα της Ευρώπης και συνολικά η Ευρώπη να μην πω τι κάνει και μετά λεει είναι ευρωσκεπτικιστής. Δεν πρέπει να τα λέμε αυτά;

Ότι πρέπει να αναλάβουν ένα μέρος του βάρους και οι δήμοι πρέπει, δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει αλλά έχετε δίκιο διότι ήταν ένα από τα θέματα πάνω από τα οποία πάτησαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και εξελέγησαν.

Αναφορικά με την προανακριτική επιτροπή για τον κ.Παπαγγελόπουλο


Αύριο στις πέντε το απόγευμα είναι η πρώτη συνεδρίαση υπό το νέο πλέον προεδρείο της προανακριτικής επιτροπής. Ο χρόνος της είναι δύο μήνες, εκτιμώ ότι μπορεί να πάρει μια μικρή παράταση αλλά έχω καταλάβει ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να τρέξουμε το θέμα αυτό και όχι να μένει σε εκκρεμότητα με ότι επιπτώσεις μπορεί να έχει. Εξάλλου παράλληλα για το ίδιο θέμα, για τους δικαστικούς, τρέχει έρευνα σε επίπεδο Αρείου Πάγου άρα χρήσιμο θα είναι να έχει η προανακριτική και το πόρισμα αυτό το οποίο δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει.

Υπάρχει ένα θέμα στο οποίο η πολιτική ευθύνη είναι αυταπόδεικτη, και είναι το θέμα εκείνης της ημέρας που πήγε ο φάκελος στο γραφείο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης και ενώ έπρεπε αμελλητί να τον στείλει στη Βουλή ενθυμούμαι ότι ο φάκελος πήγε μαζί με τον τότε υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό στο γραφείο του κ. Τσίπρα, έγινε σύσκεψη και έγιναν μετά οι γνωστές δηλώσεις. Αυτό είναι κατάφορη παραβίαση και του άρθρου 86 του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, για αυτό δεν μιλάει κανείς.

ΔΗΜ: Βάζετε στο κάδρο τον κ. Τσίπρα δηλαδή

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ναι, από άποψη πολιτικής ευθύνης. Για αυτό δεν μιλάει κανείς, μπορεί να μην είναι η ουσία αλλά είναι ένα θέμα το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Μέχρι στιγμής όλα τα κόμματα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να απεμπλακεί η εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από την ανατροπή μιας κυβέρνησης και να οδηγείται η χώρα σε εκλογές. Αυτό είναι δεδομένο και αυτό θα γίνει στην αναθεώρηση του συντάγματος. Εκτιμώ ότι η αναθεώρηση θα λεει ότι θα μπορεί και με 151 να εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας, το ευκταίο όμως είναι να βγαίνει ένας πρόεδρος με πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία. ...Επειδή εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου εκτιμώ ότι από τα ονόματα που ακούω κανένα δεν είναι καλύτερο από τον Π. Παυλόπουλο

Για το Α εξάμηνο του 2015


 Πρέπει να ερευνηθεί το Α εξάμηνο του 2015 , να μάθει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς έγινε και όχι να κρεμιόμαστε από τη δήλωση είτε του κ. Βούτση που είπε «ήμασταν ανώριμοι, δεν ήμασταν έτοιμοι, κάναμε λάθη «είτε από αυτά που είπε ο κ.Στουρνάρας εχθές. Είμαι υπέρ ότι πρέπει να διερευνηθεί το πρώτο εξάμηνο, πολιτικά να διερευνηθεί.