Με την πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην  αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ξεκινάει στην Βουλή στις 10 το πρωί ο χορός των αποκαλύψεων για την σκευωρία της υπόθεσης Novartis, η οποία στην ουσία και στην απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης ο «θησαυρός» αποδείχθηκε… άνθρακες.

Το σκάνδαλο Novartis, που αποδείχθηκε μια συνολική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια ήττα αναπόφευκτη και μάλιστα μία ήττα πολιτική,  διαχειριστική και ηθική, φωτίζει από αύριο κάθε σκοτεινή πλευρά της υπόθεσης με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης στη θέση του… ανακρινόμενου.

Ο Δημήτρης Παπαπαγγελόπουλος, υπενθυμίζεται ότι παραπέμφθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή μετά από πρόταση της ΝΔ, με την οποία τον κατηγορεί για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, για πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Το σκάνδαλο- που με βαρύγδουπες δηλώσεις ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος  από αύριο θα δέχεται την εξέταση των βουλευτών για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υπόθεση χαρακτήριζε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους- δεν παρέμεινε για πολύ… σκάνδαλο. Γρήγορα έγινε φιάσκο και κατέληξε σκευωρία.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να πιστοποιήσει κάποιον πολιτικό αντίπαλο, προκειμένου να δικαιολογήσει το σκάνδαλο που εμφάνισε, φέρνει αύριο έναν από τους πρωταγωνιστές του αποκαλούμενου «σκανδάλου Novartis» σε απολογία για την διαχείριση της υπόθεσης.

Ενδεικτικό του ήθους της αριστερής διακυβέρνησης ήταν το γεγονός ότι στο Συριζαϊκό βασίλειο, καβάλα στο κύμα του λαϊκισμού,  κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του αναλώθηκε, ως επί το πλείστον, σε ανώριμους και επιζήμιους για τη χώρα πειραματισμούς και αποδόμησε το μύθο που ήθελε τους αριστερούς να μην υποκύπτουν στους αστικούς πειρασμούς. Ένας από τους επικίνδυνους πειραματισμούς του ήταν και η υπόθεση Novartis με την οποία επιχείρησε να εμπλέξει πολιτικούς αντιπάλους του και να τους θέσει σε «πολιτική ομηρία». Ωστόσο η δικαστική έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει ψήγμα δωροδοκίας, με εξαίρεση τον κ. Λοβέρδο, που ο ίδιος ψήφισε την άρση της ασυλίας του.

 Ποιους βάζει στο κάδρο ο Παπαγγελόπουλος

Ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης «σκευωρία Novartis», Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μετά την παραπομπή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής διαπιστώνει ότι είναι τελικά μεγάλο το βάρος της υπόθεσης που έχει να σηκώσει. Από την επόμενη κιόλας ημέρα δείχνει μια τεράστια δυσκολία να αναπροσαρμόσει την στρατηγική του και όπως του προσάπτουν πολλοί κύκλοι δημοσιογραφικοί και δικηγορικοί έσπευσε να βάλει στο κάδρο κι άλλα πρόσωπα.

Οι τελευταίες του αναφορές στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, δείχνουν ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναζητά… διέξοδο στην προσπάθειά του να αποδομήσει το κατηγορητήριο το οποίο τον έστειλε στην Προανακριτική.

«Είχα ενημέρωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή» δήλωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος για να δικαιολογήσει τις βαρύγδουπες δηλώσεις που ακολούθησαν τον Φεβρουάριο του 2018 έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον ίδιο να δηλώνει στις κάμερες ότι η Novartis είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Μέχρι τότε άλλωστε ο σκληρός πυρήνας της Συριζαϊκής εξουσίας πίστευε πως όλα στην υπόθεση Novartis θα έρχονταν… πιο ήπια.

 Η στάση … «η Εύα με εξαπάτησε» προκαλεί σκέψεις και προβληματισμούς, ιδιαίτερα όταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ήταν από αυτούς που ανέβασε ιδιαίτερα τους τόνους για το σκάνδαλο Novartis.

Ωστόσο, παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να καλύψει και να ταυτιστεί απόλυτα με τον πρώην υπουργό του, αυτή δεν φάνηκε αρκετή για να πείσει, ούτε τον ίδιο τον πρώην του συνεργάτη και υπουργό του. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας,  το « δυνατό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ, ο «άχαστος », ο « χαρισματικός» βγαίνει ηττημένος από την υπόθεση Novartis και δεν μπορεί παρά να παρασύρει και όσους τον ακολούθησαν στην ίδια αποτυχία, τις παλινωδίες, την τοξικότητα και κυρίως την κυνικότητα με την οποία κυβέρνησε.

 

«Απολογία» Παπαγγελόπουλου

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε τον εαυτό του από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή. «Θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενους» είπε, βλέποντας... σκευωρία και υποστηρίζοντας ότι «στόχος είναι Τσίπρας», καταγγέλλοντας ότι η σκευωρία έχει σκοπό να τον μετατρέψει σε… «λεκέ» για τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ανέφερε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατά την έναρξη της ομιλία του στη Βουλή, δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που να τεκμηριώνουν οποιαδήποτε ενοχή του για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, για πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Μάλιστα, προανήγγειλε προσφυγή του στον Άρειο Πάγο για να προστατευθεί, καταγγέλλοντας οργανωμένο σχέδιο εναντίον του.

 Πλεύρης: Θα εξετάσουμε όλες τις κατηγορίες

Η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα της εντός δύο μηνών, ωστόσο, αυτό μπορεί να καθυστερήσει δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης. Σημείωσε πως βούληση της Επιτροπής είναι να εξετάσει όλες τις κατηγορίες, ακόμα και αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Παπαγγελόπουλος.

«Αύριο ψηφίζουμε το προεδρείο. Η απόφαση (για τη διάρκεια της επιτροπής) που έχει παρθεί από την Ολομέλεια είναι δύο μήνες, αυτό δεν είναι δεσμευτικό, πάντα η ολομέλεια βάζει ένα αρχικό χρονικό πλαίσιο και μετά αν η επιτροπή χρειαστεί παραπάνω ζητά παραπάνω προθεσμία, αναλόγως που αποδεικτικού υλικού που θα έχουμε και των μαρτύρων που θα εξεταστούν. Θα κριθεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά. .

Και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια διπλή διαδικασία υποχρεωτικά γιατί έτσι είναι το άρθρο 86, γίνεται διερεύνηση για τυχόν φυσικούς αυτουργούς από την ίδια τη Δικαιοσύνη που ελέγχει τους εισαγγελικούς λειτουργούς και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγξουμε και την τυχόν ηθική αυτουργία όμως υπάρχει και μια αυτοτελή υπόθεση, που είναι η υπόθεση της κας Ράικου που δεν ελέγχεται από οπουδήποτε αλλού, και ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες υποθέσεις διότι αυτό το οποίο βλέπουμε σε μια πρώτη ανάγνωση του φακέλου είναι ότι επ’ αφορμή της υπόθεσης Novartis, που ελέγχουμε τον κ.Παπαγγελόπουλο για τυχόν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και προσπάθειες χειραγώγησης, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που θα ελεγχθούν και άλλα αποδεικτικά μέσα που τυχόν υπάρχουν, οποιασδήποτε φύσης αποδεικτικά μέσα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε χρήση των νόμων των οποίων υπάρχουν που υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί ακόμα να δίνουν και δυνατότητα που αποδεικτικά μέσα που δεν πληρούν πλήρως τις προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθούν.»

 Προστατευόμενοι μάρτυρες

Ερωτηθείς αν η επιτροπή θα καλέσει τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κ. Πλεύρης απάντησε: «Στο πλαίσιο που είπα ότι θα εξεταστούν τα πάντα είναι κατά τρόπο σαφέστατο να εξεταστούν και τα άτομα τα οποία συνδέονται αμέσως, τουλάχιστον με το ένα αδίκημα που είναι δυνητική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση. Η 'κουκούλα' δεν θα σταθεί εμπόδιο στην απόδειξη της αλήθειας, ο τρόπος και η διαδικασία θα βρεθεί.»

 Ποια είναι τα 25 μέλη της Προανακριτικής για τη Novartis

Στην επιτροπή θα μετέχουν 14 βουλευτές από τη ΝΔ. Πρόκειται για τους βουλευτές Θανάση Πλεύρη, Βασίλη Μπούγα, Σταύρο Κελέτση, Γιώργο Κώτσηρα, Ζωή Ράπτη, Βασίλη Υψηλάντη, Κώστα Καραγκούνη, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Παναγή Καππάτο, Στάθη Κωνσταντινίδη, 'Αννα Μάνη -Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Ανδρέα Νικολακόπουλο, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα. Από το ΣΥΡΙΖΑ στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής συμμετέχουν επτά βουλευτές. Πρόκειται για τους Δώρα Αυγέρη, Ιωάννη Γκιόλα, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, Σπύρο Λάππα, Παύλο Πολάκη, Γιάννη Ραγκούση και Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Από το ΚΙΝΑΛ συμμετέχουν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου και η Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδο.