Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης αλλά ποιο θα είναι το πρόγραμμα των επόμενων 100 ημερών.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας δήλωσε «Όπως γνωρίζετε, αύριο, Τετάρτη, 16/10, συμπληρώνονται 100 ημέρες από την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης. Στο διάστημα αυτό, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι, ήδη, έγιναν πολλά. Αντιλαμβάνονται ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη νοιάζεται για αυτούς.

Νοιάζεται για τους πιο αδύναμους, μειώνοντας φόρους και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημά τους. Νοιάζεται για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, από τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους στο Μάτι, μέχρι τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες, με διανομή των φαρμάκων τους στις κλινικές, αρχικά, και σε λίγο στο φαρμακείο της γειτονιάς τους. Νοιάζεται για όλους τους Έλληνες, υλοποιώντας όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά».

Το πρόγραμμα των επόμενων 100 ημερών

Τις επόμενες εβδομάδες, οριστικοποιείται και έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, ο Προϋπολογισμός για το 2020.

Ένας Προϋπολογισμός που όπως είπε ο κ. Πέτσας, θα επιβεβαιώσει τις προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη, αλλά και θα διαφυλάξει τη δημοσιονομική ισορροπία. Τόνισε, ότι, πλέον, και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε το 2019, ούτε το 2020. Αυτή η εικόνα, αναμένεται να αποτυπωθεί στην έκθεση της Κομισιόν, τον Νοέμβριο.

Στον νέο Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας και κοινωνικής στήριξης που συνολικά φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ, όπως:

- Μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας και κίνητρα κατά της υπογεννητικότητας,

- Ελάφρυνση των βαρών για τα φυσικά πρόσωπα,

- Μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις,

- Ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας,

- Ψήφιση του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα», για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και ισχυρή, βιώσιμη, ανάπτυξη.

- Σήμερα Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που συμπεριλαμβάνει και την αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου.

- Σε δημόσια διαβούλευση έχει ήδη τεθεί και το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, που θα μειώσει δραστικά τον φόρτο των δικαστηρίων και θα συμβάλει στην επίσπευση απονομής της Δικαιοσύνης.

- Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

- Έως τις αρχές Νοεμβρίου θα ψηφιστούν επίσης οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι προβληματικές διατάξεις που έσπευσε να καθιερώσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

- Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Θα περιλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις που ανακοινώσαμε, αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και με περισσότερα επενδυτικά κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

- Παράλληλα ξεκινά αύριο στη μία και μισή το μεσημέρι, κατόπιν της χθεσινής επιστολής του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, διάλογος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των

κομμάτων για την κατάρτιση νομοσχεδίου κοινής αποδοχής με το οποίο θα δίνεται στους εκτός Επικρατείας Έλληνες εκλογείς, η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

«Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει για τον σκοπό αυτό κάθε γόνιμη πρόταση. Απαράβατη προϋπόθεση είναι η αναγνώριση της ισότητας της ψήφου για όλους τους Έλληνες ψηφοφόρους όπου κι αν διαμένουν. Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικό εκπρόσωπος.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις ενέργειες που θα γίνουν πριν ολοκληρωθεί το 2019 όπως:

- Το νέο Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας.

- Η μεταρρύθμιση ώστε να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία τα Πανεπιστήμια μας.

- Ο νόμος που θα απαλλάσσει την Δ.Ε.Η. από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δημοσίου σε θέματα καθημερινής λειτουργίας και θα χωρίζει τη ΔΕΠΑ σε δύο τμήματα (ΔΕΠΑ Εμπορία και ΔΕΠΑ Υποδομές) και θα προσδιορίζει τη νέα μέθοδο για την ιδιωτικοποίηση της.

- Το νέο Ασφαλιστικό, που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και βέβαια η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Το σχέδιο «Ηρακλής» και το βουνό των «κόκκινων δανείων»

Ένα από τα βασικά στοιχεία που παρέτειναν την Ελληνική κρίση ήταν το βουνό των «κόκκινων δανείων» και η συνακόλουθη αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του χρόνου.

Η έγκριση του -και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες- αποτελεί μεγάλη επιτυχία η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία της Κυβέρνησης με όλους τους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, την Τράπεζα της Ελλάδας, τις τράπεζες και το ΤΧΣ.

Η εφαρμογή του σχεδίου θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, τις τράπεζες, το Δημόσιο και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Ουσιαστικά, ο «Ηρακλής», θα επιτρέψει στις τράπεζες να βγουν εκτεταμένα στις αγορές το 2020, αντλώντας κεφάλαια με χαμηλό κόστος. Σημαντικά μικρότερο από το κόστος δανεισμού σε σχέση με πρόσφατες εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, όπως της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς.

Το εν λόγω σχέδιο θα απαλλάξει, σε πρώτη φάση, τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δισ. ευρώ, δηλαδή από το 40% του αποθέματος των «κόκκινων δανείων». Θα τους επιτρέψει, δηλαδή να ανοίξουν τη στρόφιγγα για τη ροή χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία. Και μάλιστα αυτό θα γίνει χωρίς οι Έλληνες φορολογούμενοι και ο κρατικός Προϋπολογισμός να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ, οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Τονίζουμε ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης έχει στόχο να βελτιώσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών, προς όφελος των Ελλήνων φορολογουμένων που κλήθηκαν να στηρίξουν τις τράπεζες με συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις στα χρόνια της κρίσης. Η Κυβέρνηση νοιάζεται για τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Για την εκλογή του ΠτΔ και για τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία

Ο κ. Πέτσας μίλησε και για συντονισμένη ενέργεια που στόχο θα έχει η Τουρκία να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να φτιάξει ένα πλαίσιο κυρώσεων προς την Τουρκία και για τις επιχειρήσεις στη Συρία και για τις προκλητικές ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου».

Ερωτηθείς αν μέσο πίεσης προς την Τουρκία είναι και η χρηματοδότησή της για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Πέτσας είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία, η ΕΕ να πιέσει τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και το Κοινοτικό Κεκτημένο, και να μην εγκαταλείψει τους πρόσφυγες. «Οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς την πλευρά της Τουρκίας θα πρέπει να συνδυάζεται με σαφείς ενέργειές της που θα τερματίζουν την προκλητική συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Σχετικά με δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Πέτσας είπε ότι πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα που ακουμπά όλη την κοινωνία. Ανέφερε δε, ότι η πολιτική της κυβέρνησης προβλέπει ξεμπλοκάρισμα των νησιών, επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου, περισσότερη φύλαξη των συνόρων, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και αύξηση του αριθμού των επιστροφών. «Οι πολίτες θα κρίνουν την πολιτική μας όταν αυτή αρχίσει να αποδίδει καρπούς και απτά αποτελέσματα», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει την άνοιξη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και στη συζήτηση που έκαναν για το θέμα της Προεδρικής εκλογής, έπεσαν και ονόματα στο τραπέζι, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως είναι νωρίς για ονοματολογία. «Έχουμε απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. Βρισκόμαστε σε διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης και το συγκεκριμένο άρθρο είναι υπό αναθεώρηση. Να ολοκληρωθεί πρώτα (η Συνταγματική Αναθεώρηση) και προς το τέλος του έτους, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα λάβει τις αποφάσεις που θα εκπληρώνουν αυτό που το πνεύμα του Συντάγματος επιτάσσει για ένα Πρόεδρο ευρείας αποδοχής», επισήμανε.

Τέλος, για το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων είπε ότι η κυβέρνηση περιμένει τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.