Δεν είναι η πρώτη φορά που βουλευτές ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως από την εποχή της διακυβέρνησής του) έχουν τον δύσκολο ρόλο του ανθρώπου που ρίχνει τη βόμβα, αλλάζει την ατζέντα, προχωρά στη μεγάλη αποκάλυψη…

Μπροστά σε μία παρόμοια περίπτωση φαίνεται πως βρισκόμαστε και αυτή τη φορά με τη διαφορά πως οι λόγοι είναι πιο σημαντικοί και σίγουρα ζωτικής σημασίας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια κατά τη διάρκεια της 5ετους διακυβέρνησης του κόμματος ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο με τη μορφή απολογισμού ή αυτοκριτικής. Σήμερα οι σύντροφοί του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας περάσει μια τρίμηνη δύσκολη περίοδο σκληρής εσωστρέφειας και άρνησης της ήττας, μετά τη νύχτα της 7ης Ιουλίου επανέρχονται αναγκασμένοι να κάνουν ενός είδους αυτοκριτική ή πιο σωστά αναζήτησης δικαιολογιών.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής στην παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά με τίτλο «(Εντός Παρενθέσεως;)». Εκεί, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έβαλε το πρώτο λιθαράκι για την ανοικοδόμηση του νέου αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ενώ ήμασταν έτοιμοι για αυτά, ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση. Και ήμασταν επίσης μακριά από την οργάνωση της διακυβέρνησης. Είμαι ευθύς λέω ότι δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο, καμία οργάνωση βάσης ή οργάνωση μελών, όπως τα λέμε τώρα. Πουθενά σε κανένα υπουργείο σε κανένα μαζικό χώρο», σημείωσε ο κ Βούτσης.

Λίγες μέρες μετά, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της 2ης περιόδου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος λέγοντας πως «όταν αναλάβαμε την εξουσία, δεν είχαμε την απαραίτητη εμπειρία» συμβαδίζοντας με τα λεγόμενα του Νίκου Βούτση λίγες μέρες πριν.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το Αίγιο με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το κατά πόσον ήταν έτοιμος να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αναφέρθηκε και εκείνος στην απειρία του κόμματος και των στελεχών του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς βρεθήκαμε με την απειρία μας, την πίστη μας όμως στις δυνάμεις μας και την εντιμότητά μας, να διαχειριστούμε την πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας», παραδεχόμενος πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος το 2015.

Οι τρεις ισχυροί άνδρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χαράσσουν μια νέα γραμμή, ένα νέο αφήγημα, ένα επιχείρημα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τους που αύριο θα λειτουργήσει ως το νέο σύνθημα αντάξιο της «Ελπίδας» που ερχόταν το 2015.

Η απειρία, οι γνώσεις που δεν είχαν, οι αγνές προθέσεις, το σύστημα που ήταν απέναντί τους μεμονωμένα το έχουμε ξανασυναντήσει όμως αυτή τη φορά αποτελεί τη γραμμή του κόμματος, αφού προέρχεται από τα ηγετικά στελέχη, και μετά βεβαιότητας θα συνεχιστεί αν όχι θα εντατικοποιηθεί.

Βέβαια ακόμη και αυτό το νέο αφήγημα έρχεται σε αντίθεση με το επιχείρημα που κατά καιρούς αναφέρουν πως δεν πρόλαβαν να κάνουν πράγματα όπως μείωση φόρων, ΕΝΦΙΑ κλπ.

Π.Κ.