Η πολιτική δεν έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Έχω απόλυτη συναίσθηση ότι σε αυτό το γραφείο είμαστε όλοι προσωρινοί. Το λέω στον εαυτό μου, το λέω στους συνεργάτες μου. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε εδώ και έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή του Αντ1 «Ενώπιος Ενωπίω». Παράλληλα επανέλαβε ότι θέλει να είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως βασικός στόχος του είναι να εξαντλήσει η κυβέρνηση την 4ετια, ενώ στάθηκε και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τους 200 ψήφους που απαιτούνται, τότε οι «επόμενες εκλογές θα είναι διπλές». «Στόχος μου είναι να εξαντλήσουμε την 4ετία. Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού. Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε οι επόμενες εκλογές θα είναι δίπλες», είπε

Αναφερόμενος στην μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη είπε «Οφείλω πολλά στη μητέρα μου, έδωσε μαθήματα ζωής παρά τα προβλήματα που είχε. Για μένα ήταν ένα παράδειγμα ανθρώπου με μεγάλα ψυχικά αποθέματα και της αναγνωρίζω ότι είχε το θάρρος της γνώμης της» συμπλήρωσε. «Εφαρμόζουμε πολιτικές που στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά ίσοι» είπε και συνέχισε λέγοντας

«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είμαι προϊόν της ελίτ. Δούλεψα πολύ σκληρά, αποφοίτησα από το Χάρβαρντ ως αριστούχος. Έφυγα από την Ελλάδα γιατί ήθελα να σταθώ στα πόδια μου. Ο μεγάλος μου αγώνας για να συμμετέχω στα κοινά είναι για να δώσω ευκαιρίες σε κάποιους να πετύχουν κάτι ανάλογο. Έχω τεράστιο σεβασμό για τους ανθρώπους που φτάνουν στην κορυφή χωρίς εφόδια». υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Για την γνωριμία του με την σύζυγό του Μαρέβα

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η γνωριμία του με τη σύζυγό του Μαρέβα ήταν ένας φοιτητικός έρωτας στα χρόνια του Χάρβαρντ και όπως είπε παρά τις δυσκολίες κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και αντιμετωπίζουν μαζί όλες τις δυσκολίες. Όπως είπε ο πρωθυπουργός «ο γάμος δεν σώζεται αν δεν υπάρχει αγάπη, σεβασμός και εκτίμηση».

Για το προσφυγικό

«Υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα ήθελα να τα είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα. Υπάρχουν άλλα τα οποία πιστεύω ότι πήγαμε αρκετά καλά. Νομίζω ότι πήγαμε πολύ καλά στο κομμάτι της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, το οποίο μάλιστα ήταν ένα ζήτημα το οποίο το κληρονομήσαμε εν τη γενέσει του. Με θάρρος θα σας πω ότι στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, μεταναστευτικού-προσφυγικού βρεθήκαμε απευθείας σε πολύ αυξημένες ροές και έπρεπε πολύ γρήγορα να σχεδιάσουμε μία διαφορετική πολιτική από αυτή την οποία όχι δεν είχαμε προγραμματίσει, αλλά πρέπει να υλοποιήσουμε πιο γρήγορα αυτό το οποίο λογαριάζαμε ότι θα είχαμε περισσότερο χρόνο να υλοποιήσουμε. Θα το κάνουμε. Θα προσαρμοστούμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας
«Η πολιτική, ξέρετε, είναι η προσαρμογή στο απρόοπτο. Μας έτυχε αυτή η κρίση. Θα την αντιμετωπίσουμε με μία διαφορετική πολιτική την οποία ήδη έχω παρουσιάσει ξεκάθαρα και στον ελληνικό λαό πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές και θα διαχειριστούμε και αυτό το πρόβλημα».

Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Συρία και για την Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη 18/10 ο πρωθυπουργός τόνισε πως 

«Πρώτον, η Ελλάδα προσέρχεται σ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής -είναι η πρώτη ευκαιρία που έχω να εκπροσωπήσω την Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο- με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγων σταθερότητας και ευημερίας σε μία ταραγμένη περιοχή. Απαντώ, λοιπόν, ευθέως στο ερώτημά σας: Έχω ήδη καταδικάσει με σκληρά λόγια την τουρκική εισβολή στην Βόρεια Συρία.

Συντασσόμαστε -ήμασταν από τους πρώτους που το κάναμε- απόλυτα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός και τη διακοπή των εχθροπραξιών, οι οποίες, κ. Χατζηνικολάου, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουμε μια περίπλοκη κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη και δυστυχώς να ξαναδώσουν οξυγόνο στον ISIS και στα ακραία τρομοκρατικά στοιχεία τα οποία είχαν ηττηθεί στο πεδίο των μαχών με τους Κούρδους πρωτεργάτες σε αυτή τη μάχη, ώστε να ξαναβρεθούμε στην τραγική κατάσταση να αναβιώσει αυτό το τέρας της ακραίας τρομοκρατίας. Άρα, η Ευρώπη πιστεύω ότι συνολικά στη Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει δυναμικά, όπως θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο στο ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων υδρογονανθράκων».

Για τις πρόσφατες επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς και το κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις τους

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσωποποιούμε τις πολιτικές διαφορές. Δεν το επεδίωξα ποτέ στην Αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον πολιτικό μου αντίπαλο. Πάντως δεν θα το επιδιώξω ως πρωθυπουργός. Και ελπίζω και εύχομαι το επίπεδο της έντασης της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει. Χαμήλωσε επειδή συνειδητά κάναμε μία προεκλογική εκστρατεία, κ. Χατζηνικολάου, όπου μιλήσαμε για το μέλλον και για τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Και νομίζω ότι αυτό θέλει να ακούσει σήμερα ο ελληνικός λαός. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αντιπολίτευσης; Φυσικά και πρέπει να υπάρχει. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία μας ξεπερνούν όλους και για τα οποία πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή; Είναι αυτονόητο, ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη», ενώ σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου σχετικά με τον «εάν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα είπε «Δίαυλος φυσικά και πρέπει να υπάρχει. Αν υπάρχει συνεννόηση αυτό είναι κάτι που θα το δούμε. Δίαυλος επικοινωνίας προφανώς και υπάρχει και πρέπει να υπάρχει και με τον κ. Τσίπρα και με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς».

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού  

«Μπορούμε να βρούμε συνεννόηση και σύνθεση σε σημαντικά ζητήματα; Εύχομαι να το πετύχουμε στο ζήτημα της δυνατότητας να ψηφίζουν επιτέλους οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Σήμερα ψηφίζουν όλοι, ο καθένας, να το εξηγήσουμε αυτό. Όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο είχε τη δυνατότητα να γυρίσει πίσω και να ψηφίσει. Διευκόλυνση κάνουμε, δεν παρέχουμε δικαίωμα, ούτε πάμε να εγγράψουμε εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα στους εκλογικούς καταλόγους» και αναφερόμενος στο πλαίσιο που έθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είπε

«Εμείς βάλαμε ένα πλαίσιο. Το μόνο στο οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω -και χαίρομαι διότι τέσσερα από τα πέντε κόμματα, τους αρχηγούς των οποίων συνάντησα, συμφωνούν με την άποψή μου- είναι στο αυτονόητο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν από το εξωτερικό θα προσμετράται στην επικράτεια. Για να το πούμε πολύ απλά: δεν θα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και θα ψηφίζουν για Πρωθυπουργό της χώρας. Διότι αυτό είναι το πραγματικό ζητούμενο. Αν δείτε, χθες είχε εκλογές η Πολωνία. Δείτε τις ουρές έξω από τα προξενεία και τις πρεσβείες της Πολωνίας. Το είδα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν πρόκειται να το επιτρέψω αυτό να ξαναγίνει Και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε πάνω από 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα αν θέλει τελικά να είναι αυτός ο οποίος θα μας επιτρέψει να πούμε για πρώτη φορά ότι βρήκαμε 300 βουλευτές.

Εκτιμώ, όμως, ότι με τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε και με το παραπάνω τη δυνατότητα να βρούμε τον ικανό αριθμό. Θα κάνουμε και εμείς υποχωρήσεις; Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις για αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία. Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον, κ. Χατζηνικολάου, είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Γιατί συν όλων των άλλων αυτή η πολιτική είναι βαθιά ταξική πολιτική. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα δεν μπορούν να επιστρέψουν και δεν συμμετέχουν».

Σχετικά με την υπόθεση της NOVARTIS και την εξεταστική επιτροπή

«Για εμένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο, υποψήφιων Πρωθυπουργών, λύνονται στην κάλπη, δεν λύνονται στα δικαστήρια. Το έχω πει, το ξαναλέω. Και εύχομαι ποτέ να μην βρεθεί κανείς - όχι για εμένα, γιατί δεν έχω καμία τέτοια υποψία- στην θέση να πρέπει να διαχειριστεί μία υπόθεση όπου θα στείλει τον πολιτικό του αντίπαλο στο δικαστήριο.

Εγώ είμαι πολύ καθαρός σε αυτό που λέω. Για τον κ. Παπαγγελόπουλο κρίναμε ότι συνέτρεχαν στοιχεία για προκαταρκτική έρευνα και τεκμηριώσαμε την άποψή μας αυτή με πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο. Το έκανε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Συμβολικά οι Υπουργοί δεν ήταν πάνω στα κυβερνητικά έδρανα και καλά έκαναν. Οι υπουργοί ήταν εκεί, αλλά ήταν με την ιδιότητα των βουλευτών, όχι με την ιδιότητα των υπουργών, γιατί η Βουλή αποφασίζει γι’ αυτά. Και ουδέποτε θα δείτε να γίνονται δηλώσεις έξω από το Μαξίμου για σκάνδαλα ή οτιδήποτε άλλο, όπως είχαμε δει στο παρελθόν και να αφήνουμε υπονοούμενα ότι κάποιες από τις υποθέσεις χειραγωγούνται πολιτικά. Αυτά τελείωσαν την 7η Ιουλίου.»

Για την επερχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2020

«Μιας και μου κάνετε αυτή την ερώτηση δεν μπορώ να μην κάνω ένα σύντομο σχόλιο για τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που απεκάλυψαν αυτό το οποίο γνωρίζαμε όλοι. Ήταν παντελώς απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν το 2015, αλλά συνειδητά χρησιμοποίησαν το εργαλείο της προεδρικής εκλογής για να ρίξουν την τότε Κυβέρνηση. Καταγράφεται ως μία δήλωση αυτογνωσίας.

Η επιλογή όμως στοίχισε στη χώρα πάρα, πάρα πολλά. Από εκεί και πέρα, κ. Χατζηνικολάου, πρόθεσή μου είναι να είμαστε Κυβέρνηση 4ετίας.» ενώ τόνισε συνεχίζοντας «Το τι θα γίνει το 2020 δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω και εν πάση περιπτώσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει τότε αν ήμαστε ή δεν ήμαστε μία καλή Κυβέρνηση.

Πιστεύω ότι θα είμαστε μία καλή Κυβέρνηση. Και όπως σας είπα και πριν πιστεύω ότι έχουμε κάνει μία καλή αρχή και έχουμε δημιουργήσει μία καλή δυναμική για να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα».





Δείτε το βίντεο