Με το ΚΚΕ να εξακολουθεί να έχει το ρόλο του ρυθμιστή για τη ρύθμιση της ψήφου των ομογενών, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα καταφέρει να περάσει την πρότασή της, εξασφαλίζοντας μετά από την πρώτη επαφή του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς τα «ναι» που χρειάζεται.

ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, και Ελληνική Λύση και με το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε προβληματισμό, η πρόταση Μητσοτάκη συγκεντρώνει τις …αριθμητικές πιθανότητες που χρειάζεται για να περάσει στη Βουλή.

Κατά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν έλειψαν ούτε οι θετικές προσεγγίσεις, ούτε όμως και οι διαφοροποιήσεις που θα τεθούν ωστόσο σε συζήτηση καθώς απαιτείται από την Βουλή η συγκέντρωση των 200 ψήφων για να περάσει η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Δεδομένου ότι και η Φώφη Γεννηματά είπε «ναι» φαντάζει πολύ πιθανό το σχετικό νομοσχέδιο να συγκεντρώσει πάνω από 200 ψήφους, καθώς ακολούθησε η  συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον γ.γ. του ΚΚΕ και σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε στον πρωθυπουργό ότι συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων.

Αν συνυπολογίσει κανείς και το «ναι» που φάνηκε να λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, αλλά και την θετική στάση του Μέρα25, υπολογίζεται το σχετικό ν/σ να συγκεντρώσει 214 ψήφους με τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει απομονωμένος καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είπε ένα κατ' αρχήν «όχι».

 

Οι 4 προϋποθέσεις της Φώφης Γεννηματά

 1) Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.

 2) Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.

 3) Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.

 4) Να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

Οι τρεις όροι του Κουτσούμπα

 «Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα, και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κλπ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

 «Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το «δίκαιο του αίματος». Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα» προσέθεσε.

 Ως τρίτο στοιχείο, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε το ζήτημα της «έκφρασης της ψήφου». «Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν», σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε:

 «Φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος του συνολικού. Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έλθει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».

 

Ναι  μεν αλλά από Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δουν γραπτή την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς σε άλλη περίπτωση η προσπάθεια της κυβέρνησης για διάλογο θα αποβλέπει μόνο στην πρόθεσή της να καταμετρήσει τις θετικές ψήφους που θα μπορούσε να πάρει η πρότασή της.

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πάντως ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχτεί μια πρόταση που θα αλλοιώνει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

 Στην συνέχεια μάλιστα εξήγησε μέσα από ένα βίντεο αναλυτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως τυχόν απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, θα βρει το κόμμα του απέναντι.

 Έγινε ξεκάθαρο, πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τον πρωθυπουργό. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στο παρακάτω βίντεο δηλώνει πως ναι μεν περιμένει να διαβάσει ολόκληρη την πρόταση, ωστόσο υποστηρίζει πως δυστυχώς φαίνεται ότι η πρόταση της ΝΔ δείχνει να κινείται προς την κατεύθυνση που… θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ «απέναντι».




Οι διαφοροποιήσεις

Δεδομένου ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφους, η κυβέρνηση έχει «ανάγκη» κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ. Και τα δύο κόμματα, όμως, εγείρουν ξεχωριστά τις δικές τους ενστάσεις. Μάλιστα, βασική διαφωνία είναι εάν η ψήφος των ομογενών θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα ή όχι.

 Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ψήφος των ομογενών θα πρέπει να προσμετράται στην τελική κατάταξη ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Στο σημείο αυτό διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι οι ομογενείς με την ψήφο τους θα πρέπει να εκλέγουν μόνο έναν αριθμό βουλευτών. Ωστόσο, αρκετοί συνταγματολόγοι θεωρούν ότι το σημείο αυτό δεν είναι απολύτως συνταγματικό.

 Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα κινείται περισσότερο προς την επιστολική ψήφο. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

 Το σχέδιο νόμου θα αφορά κυρίως τους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα λόγω κρίσης και όχι τόσο τους ομογενείς δεύτερης ή τρίτης γενιάς.

 Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικών να αφορά μόνο την επιλογή για κόμμα και όχι υποψήφιου βουλευτή.

 «Μαθηματικά»

 Τα «μαθηματικά» πάντως είναι στο όριο.

Η κυβέρνηση χρειάζεται 200 ψήφους.

ΝΔ, μαζί με ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, φτάνουν στις 199 ψήφους. Το ναι μεν αλλά, του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η κυβέρνηση, αλλά το «κλειδί» κρατάει το ΚΚΕ, με τους 15 βουλευτές του, που θα εξασφαλίσουν στην κυβέρνηση τη ρύθμιση.

 Ο πρωθυπουργός που βολιδοσκόπησε τις προθέσεις των πολιτικών αρχηγών και ιδιαίτερα της Φώφης Γεννηματά προκειμένου να υπάρξει μια λύση – πακέτο και για την συνταγματική αναθεώρηση και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είναι προφανές ότι η εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ + ΚΚΕ: 101 δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.