«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους» υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγο προτού ξεκινήσουν οι επαφές του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ελπίδα η πρωτοβουλία «για αυτό το μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα είναι μια επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Πρώτος περνά το κατώφλι του Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσει η Φώφη Γεννηματά του ΚΙΝΑΛ, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αγκάθι» στην προσπάθεια της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου για το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται η στάση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος, όπως διαπιστώθηκε από την συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, επιμένει στην πρόταση που είχε διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και προέβλεπε ότι οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό θα εκλέγουν μόνο 3 βουλευτές Επικρατείας και η ψήφος τους να μην υπολογίζεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη πρόταση κατάφωρα αντισυνταγματική και προσβλητική για τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό. Το Σύνταγμα προβλέπει ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και οποιαδήποτε διάκριση αντίκειται στις διατάξεις του, είναι η θέση του Μεγάρου Μαξίμου, που εναρμονίζεται με την πλειοψηφία των συνταγματολόγων.

Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι «η Κουμουνδούρου λογαριάζει τους Έλληνες ψηφοφόρους που διαμένουν στο εξωτερικό ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δίνοντας διαφορετική βαρύτητα στην ψήφο τους» και τονίζουν ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Για να καταστεί νόμος του κράτους το σχετικό νομοσχέδιο που έχει έτοιμο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 86 βουλευτές και δεν μπορεί μόνος του να μπλοκάρει την ψήφιση του νομοσχεδίου. Άρα, όλα θα εξαρτηθούν από την στάση των άλλων πολιτικών αρχηγών.