Ήταν το υπουργείο Εθνικής Αµυνας επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. «εκτεθειµένο στις ρωσικές µυστικές υπηρεσίες»; Είχε ο Πάνος Καµµένος µυστικές επαφές µε το Κρεµλίνο, που σχετίζονταν µε τα συµφέροντα της Ρωσίας; Τα ερωτήµατα αυτά θέτει, εµµέσως πλην σαφώς, ένα νέο βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί στην Αµερική και αφήνει υπονοούµενα για τον ρόλο που διαδραµάτισε ο Π. Καµµένος σε συγκεκριµένα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, στον άξονα Αθήνας-ΜόσχαςΟυάσινγκτον.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε τον Σεπτέµβριο στις ΗΠΑ, τιτλοφορείται: «Απόδειξη συνωµοσίας: Πώς η διεθνής συµπαιγνία του Τραµπ απειλεί την αµερικανική ∆ηµοκρατία». Συγγραφέας είναι ο δικηγόρος και αρθρογράφος του «Newsweek» Σεθ Αµπραµσον, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Νιου Χαµσάιρ. Στο νέο του βιβλίο αναλύει πώς, σύµφωνα µε την έρευνα και τις πληροφορίες του, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις Ηνωµένες Πολιτείες ένα δίκτυο που περιλάµβανε τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, το Ισραήλ και τη Ρωσία επιχείρησε να φέρει τον Ντόναλντ Τραµπ στον Λευκό Οίκο – και τελικά, όπως λέει, τα κατάφερε.

Η πρώτη φορά που αναφέρει τον κ. Καµµένο στο βιβλίο του ο Αµερικανός συγγραφέας είναι σε σχέση µε τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, τον Ελληνοαµερικανό που καταδικάστηκε για ψευδή κατάθεση στο FBI σε σχέση µε τις επαφές του µε τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2016 στις ΗΠΑ. Ο Παπαδόπουλος, γράφει ο Αµπραµσον, πρότεινε «οι ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία µε την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, µε την τελευταία να είναι µια ιδέα που ο Παπαδόπουλος προσωπικά προωθεί, συναντώντας τον υπουργό Αµυνας της Ελλάδας, Πάνο Καµµένο –έναν γνωστό “σύµµαχο του Πούτιν”, σύµφωνα µε το BuzzFeed News–, ως εκπρόσωπος της καµπάνιας του Τραµπ τον Μάιο του 2016. Με βάση έναν αξιωµατούχο της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών του ΝΑΤΟ, µε τον οποίο το BuzzFeed News συνοµίλησε την άνοιξη του 2018, το ίδιο το υπουργείο Αµυνας µε το οποίο ο Παπαδόπουλος συµβούλευε τον Τραµπ να συνεργαστεί το 2016 “θεωρείται (από το ΝΑΤΟ) ότι έχει εκτεθεί στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών”».

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ 2016

Ο Σεθ Αµπραµσον αναφέρεται κατόπιν στην αποστολή του Παπαδόπουλου στην Ελλάδα τον Μάιο του 2016 έπειτα από εντολή της οµάδας της προεκλογικής καµπάνιας του Ντόναλντ Τραµπ. «Η επίσκεψη του Παπαδόπουλου συµπίπτει µε την επίσκεψη στην πόλη του Βλαντιµίρ Πούτιν και τόσο ο Παπαδόπουλος όσο και ο Πούτιν συναντώνται µε τον ίδιο κυβερνητικό αξιωµατούχο όσο βρίσκονται στην Αθήνα, τον Ελληνα υπουργό Αµυνας, Πάνο Καµµένο – και στις δύο περιπτώσεις µε αντικείµενο συζήτησης το θέµα των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία».

«Ολως περιέργως», τονίζει στη συνέχεια ο Αµπραµσον, «ο Καµµένος ήταν στην Ουάσινγκτον συµµετέχοντας στο ετήσιο συνέδριο της Αµερικανοϊσραηλινής Επιτροπής ∆ηµοσίων Υποθέσεων (AIPAC), την ηµέρα που ο Τραµπ συγκάλεσε για πρώτη φορά σε συνεδρίαση τη συµβουλευτική επιτροπή της καµπάνιας του για θέµατα εθνικής ασφάλειας στο ξενοδοχείο Trump International – µια εκδήλωση στην οποία ο Παπαδόπουλος αποκάλυψε στον Τραµπ ότι του είχε ανατεθεί από το Κρεµλίνο να ενεργήσει ως “ενδιάµεσος” για να κανονίσει µια µυστική συνάντηση Τραµπ-Πούτιν. Είναι ασαφές αν ο Παπαδόπουλος συνάντησε τον Καµµένο στην Ουάσινγκτον τον Μάρτιο του 2016, αν και η υπερβολική αφοσίωση του Καµµένου να συστήσει τον Παπαδόπουλο σε ισχυρούς παράγοντες στην Αθήνα πέντε εβδοµάδες αργότερα υπονοεί ότι αυτό είναι πιθανό».

Τα «καρφιά» για τις υπόγειες σχέσεις του Πάνου Καµµένου µε το Κρεµλίνο συνεχίζονται στο βιβλίο: «Η συνάντηση Καµµένου-Παπαδόπουλου τον Ιούνιο πραγµατοποιήθηκε µόλις τρεις εβδοµάδες αφότου ο Παπαδόπουλος έµαθε από τον πράκτορα που ήταν η επαφή του στο Κρεµλίνο, τον Μαλτέζο καθηγητή Τζόζεφ Μίσφουντ, ότι το Κρεµλίνο είχε υποκλέψει χιλιάδες e-mails της Χίλαρι Κλίντον», γράφει ο Αµπραµσον και συνεχίζει: «Ο Καµµένος είναι ένας “σύµµαχος του Πούτιν”, του οποίου το υπουργείο Αµυνας “έχει εκτεθεί στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών” και του οποίου το εν Αθήναις Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών είναι σε ένα ενεργό “µνηµόνιο συνεργασίας” µε το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, ένα τµήµα του γραφείου του Βλαντιµίρ Πούτιν, που αποτελεί µια “δεξαµενή σκέψης, την οποία διαχειρίζονται οι ρωσικές µυστικές υπηρεσίες”».

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Μετά το δείπνο του µε τον Π. Καµµένο τον ∆εκέµβριο του 2016 στον Πειραιά, ο Παπαδόπουλος, σύµφωνα µε µια άλλη αποκάλυψη από τον Αµπραµσον, στέλνει µε e-mail στους Στιβ Μπάνον και Μάικλ Φλιν (σ.σ.: συνεργάτες του Τραµπ) ένα ενηµερωτικό σηµείωµα, «υποδηλώνοντας ότι η συνάντηση όχι µόνο έχει επιπτώσεις στην ατζέντα εθνικής ασφάλειας της καµπάνιας (σ.σ.: του Τραµπ), αλλά ότι επιπλέον απαιτείται µια ενηµέρωση απευθείας σε έναν µυστικό χώρο έξω από την επιτροπή της καµπάνιας στην οποία συµµετείχε ο Παπαδόπουλος. Στο e-mail του στους Μπάνον και Φλιν, ο Παπαδόπουλος ενηµερώνει τους δύο άνδρες ότι η Ελλάδα θέλει να υπογράψει “µια διακυβερνητική συµφωνία µε τις Ηνωµένες Πολιτείες για όλα τα δικαιώµατα σε όλα τα εξωχώρια ενεργειακά πεδία, (προσφέροντας) ένα στρατηγικό πάτηµα στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια”».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 5/10/2019