Την εικόνα «της νέας, αξιόπιστης, ασφαλούς και αισιόδοξης Ελλάδας» παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του κατά τις 100 πρώτες ημέρες της, από τη μείωση των φόρων και την άρση των capital controls μέχρι την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις «επιχειρήσεις απελευθέρωσης κτιρίων που είχαν καταληφθεί».

Ιδιαίτερα όμως στάθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. «Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα σχέδιο διπλής συνέπειας: προς τους πολίτες, για όσα τους υποσχεθήκαμε. Αλλά και προς τους εταίρους και τις αγορές για την αξιοπιστία που ζητούσαν και αυτήν την κατακτήσαμε», όπως είπε «Απόδειξη, ότι η χώρα δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν οκταπλάσιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, που καταχειροκροτήθηκε όταν ανέφερε ότι η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε για πρώτη φορά σήμερα στην ιστορία της έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο. «Μας πληρώνουν για να μας δανείσουν!», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δώδεκα πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλώσει η κυβέρνηση στις επόμενες 100 ημέρες, όπως τις παρουσίασε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι οι εξής:

- Νομοσχέδιο για το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο, που εναρμονίζει τη νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για άνοιγμα της αγοράς στην μεταφορά επιβατών και ενισχύει τη διασύνδεση και την ασφάλεια του δικτύου.
- Αντικαπνιστικός νόμος
-Αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τον εύγλωττο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα». Οι ρυθμίσεις του υπερβαίνουν την γραφειοκρατία και απλοποιούν τις αδειοδοτήσεις στο επιχειρείν.
- Σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις που θα μειώσει δραστικά τον φόρτο υποθέσεων που πνίγουν σήμερα τα δικαστήρια.
- Νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
- Εντός του Οκτωβρίου και έως αρχές Νοεμβρίου, θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εξαλείφοντας την ατιμωρησία των προηγούμενων ρυθμίσεων.
- Νέο φορολογικό μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου με φοροελαφρύνσεις, με απλοποίηση των κωδίκων και με κίνητρα για επενδύσεις.
- Νομοσχέδιο για την ψήφο στους Αποδήμους Έλληνες, το οποίο ζήτησε να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές του κοινοβουλίου.
- Αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας.
- Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας.
- Νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια.
- Νέο Ασφαλιστικό, που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και το οποίο δεν θα μειώνει καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε επίσης ότι το η ενίσχυση που δίνεται για τη θέρμανση φέτος θα είναι αυξημένη κατά 10 εκατομμύρια από πέρυσι και νωρίτερα από κάθε φορά και πως οι δικαιούχοι, αντί να πληρώνουν από την τσέπη τους και ύστερα να περιμένουν το επίδομα, αυτό θα τους καταβάλλεται εγκαίρως και στο χέρι τους.

Φυσικά από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να λείψει η χθεσινή συνεδρίαση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Θα χρειαστούν αρκετό καιρό μέχρι να αντιληφθούν γιατί η Κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis», ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη σε όσα του καταλόγισε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Έμπρακτη απόδειξη στο σεβασμό που δείχνουμε στη διάκριση των εξουσιών, οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα με τη βουλευτική τους ιδιότητα και για αυτό καθόντουσαν στα βουλευτικά έδρανα και όχι στα υπουργικά», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Διότι, δυστυχώς, εκείνοι που, ως κυβέρνηση χθες, προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις και επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης. Ελπίζω μόνο να το καταλάβουν τουλάχιστον μέσα σε αυτήν την τετραετία».

«Σύνθημα μας είναι το ίδιο: Αποφασιστικότητα – Συνέπεια - Αποτελεσματικότητα. Οδηγός μας η ρεαλιστική αισιοδοξία. Είμαστε ρεαλιστές γιατί είμαστε αισιόδοξοι, αλλά είμαστε και αισιόδοξοι γιατί είμαστε ρεαλιστές!», είπε ο κ. Μητσοτάκης προς το τέλος της ομιλίας του, καλώντας τους βουλευτές να είναι ενεργά παρόντες σε κάθε κοινοβουλευτική δραστηριότητα: στην Ολομέλεια, στις επιτροπές, στο νομοπαρασκευαστικό έργο.

«Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Κάθε ψέμα των αντιπάλων μας θα έχει την απάντησή του. Το βλέμμα μας, όμως πάντα θα είναι προς τα μπρος. Πάντα μπροστά, εκεί που θέλουμε να βαδίσει η χώρα, εκεί που της αξίζει να βρεθεί και εκεί που τελικά θα την οδηγήσουν, με ασφάλεια και ανάπτυξη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.