Τη δύσκολη αποστολή να πείσει τους τέσσερις στους πέντε αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ψήφο των ομογενών αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από μια σειρά διαδοχικών επαφών που ξεκινά άμεσα, ίσως ακόμα και πριν από την αναχώρησή του για το Κάιρο και την τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Με δεδομένη ουσιαστικά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει στη νομοθετική αυτή ρύθμιση και να επιμείνει στη δική του («αντισυνταγματική» τη χαρακτηρίζει η Ν.∆.), ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πείσει όλα τα υπόλοιπα κόμματα να την υπερψηφίσουν. Ακόμα και αν συμφωνήσουν με τη Νέα ∆ημοκρατία το Κίνημα Αλλαγής, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση, αθροίζουν 199 βουλευτές και απαιτείται συνεπώς και το ΚΚΕ για το ελάχιστο όριο των 200. Όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 51), «νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια».

Στη σύνθετη αυτή άσκηση συναίνεσης στην οποία θα προβεί ο κ. Μητσοτάκης θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτός στον διάλογο και στις προτάσεις της αντιπολίτευσης, αρκεί να μη θίγεται ο βασικός πυρήνας της μεταρρύθμισης, που δεν είναι άλλος από το δικαίωμα των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους και η ψήφος τους να είναι ισότιμη με τους κατοίκους εσωτερικού. Αυτό, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Μάλτας και του Λιχτενστάιν. Προσθέτουν, δε, ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση δεν διευρύνεται κάποιο δικαίωμα, αλλά δίνεται διευκόλυνση σε ανθρώπους που ήδη έχουν αυτό το δικαίωμα, προκειμένου να μπορούν να το ασκήσουν χωρίς να είναι αναγκασμένοι να πάρουν το αεροπλάνο να έρθουν στην Ελλάδα.

Οπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης -με τελευταία αυτή στην ομιλία του σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια της Νέας Υόρκης-, η ψήφος των αποδήμων αποτελεί για την κυβέρνηση άμεση προτεραιότητα και δέσμευση απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. «Αγκάθι» στις συζητήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να αποτελέσει το αν η ψήφος των ομογενών θα προσμετράται στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων της επικράτειας και πόσους και ποιους βουλευτές θα εκλέγουν με την ψήφο τους.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης και εκλογών, Θεόδωρο Λιβάνιο, επεξεργάζονται τη σχετική νομοθετική ρύθμιση σε κάθε περιφέρεια, με δύο σημαντικές καινοτομίες να έχουν μπει στον σχεδιασμό τους το τελευταίο διάστημα: Η πρώτη αφορά τη διεύρυνση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε οι τρεις επιπλέον να προέρχονται υποχρεωτικά από την Ομογένεια. Η δεύτερη, που συναντά αρκετές τεχνικές δυσκολίες, είναι να ψηφίζει κάθε Ελληνας του εξωτερικού για την περιφέρεια στην οποία είναι εγγεγραμμένος. Αν, για παράδειγμα, ψηφίζει κανονικά στη Σπάρτη, τότε πρέπει να του αποσταλούν τα ψηφοδέλτια της εκλογικής περιφέρειας Λακωνίας.

∆ικαίωμα ψήφου, βάσει της ρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα έχουν οι Ελληνες και Ελληνίδες που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική Αρχή του εξωτερικού, εφόσον (α) είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους και (β) έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και δεν το έχουν στερηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών. Το δικαίωμα αυτό θα μπορούν να το ασκήσουν και με επιστολική ψήφο.

Η πρόταση που έχει δημόσια καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής συμπλέει με αυτή της Νέας ∆ημοκρατίας, με δύο ωστόσο διαφοροποιήσεις:

  • Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών.
  • Θα δημιουργηθεί μια νέα «Περιφέρεια Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων. Το ΜέΡΑ25 κατέθεσε προχθές στη Βουλή τη δική του πρόταση νόμου, που δίνει στους ομογενείς το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά προτείνει τη δημιουργία Εκλογικών Περιφερειών Απόδημων Ελλήνων, με την κατανομή των εδρών να γίνεται στη βάση φόρμουλας που αποδίδει έδρες στις περιφέρειες αυτές ανάλογα με τον αριθμό των αποδήμων που καταγράφονται.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ