Ξεκάθαρη και ηχηρή ήταν η στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα και σε όλες τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, έστειλε ηχηρά μηνύματα στην Αγκυρα για τις προκλήσεις και τα παιχνίδια που παίζει στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Είχε προηγηθεί, στην πρώτη του κιόλας συνάντηση στο Μαξίμου, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος «με το καλημέρα» έθεσε στον Αμερικανό αξιωματούχο το καυτό θέμα της τουρκικής προκλητικότητας: «Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο» τόνισε.

Κάλεσε την Τουρκία να μην συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και να μην επιχειρήσει να πραγματοποιήσει κάποια κίνηση κοντά στο Καστελόριζο αφού, όπως είπε, χαρακτηριστικά, «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».

Νωρίτερα, κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και έχοντας δίπλα του τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, είχε πει: «Η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί. Οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου. Δεν μπορεί να επιτραπεί στη Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις.»

Ξεκάθαρα ήταν όμως και τα μηνύματα στήριξης που έστειλε στην Αθήνα για την ανόρθωση της οικονομίας. Μιλώντας μάλιστα στην ΕΡΤ είπε χαρακτηριστικά ότι και ο ίδιος αν ήταν επιχειρηματίας, δεν θα είχε κανέναν δισταγμό να επενδύσει στην Ελλάδα.

Αν ήμουν επιχειρηματίας σίγουρα θα επένδυα στην Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Παρακολουθώ αυτή την κυβέρνηση εδώ και τρεις μήνες που ανέλαβε και έχει ήδη βάλει τη χώρα στη σωστή πορεία από οικονομικής απόψεως.

Αλλά και κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε τονίσει: «Γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα, όλα πηγαίνουν καλά και δουλεύουμε πολύ σκληρά, οι μηχανές έχουν ανάψει για τα καλά. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι στο απόγειο, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες και προσβλέπω στο μέλλον. Οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».