«Είναι υποκρισία, οι δημιουργοί της Μόριας και της Ειδομένης να επικαλούνται τον ανθρωπισμό, όταν στις ημέρες τους τόσο πολύ υπέφερε», δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή του νόμου, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής, δεν αποτελεί αυταρχισμό. Αποτελεί αυτονόητο δημοκρατικό καθήκον μιας ευνομούμενης πολιτείας».

Ο κ. Κουμουτσάκος, δηλώνει ακόμη ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που θα έλθει στο επόμενο διάστημα στη Βουλή θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων ένα «νέο συμπαγές αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται. Με επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης που αποτελεί βασική τροχοπέδη στις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο».

Παράλληλα, σημειώνει ότι θα «ενισχύει την υποχρέωση συνεργασίας των αιτούμενων ασύλου στο πλαίσιο των δεδομένων εγγυήσεων που παρέχει η Πολιτεία» ενώ τονίζει ότι «μπαίνει τέλος στην αναρχία και στην παραβατικότητα στο στάδιο υποδοχής».

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφερόμενος στο ρόλο των ΜΚΟ δηλώνει ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια συστηματική καταγραφή και κυρίως αξιολόγηση».

Σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων του στην Άγκυρα σημειώνει: «Ήταν συναντήσεις που έγιναν σε καλό κλίμα. Ήταν ειλικρινείς και άγγιξαν όλες τις πτυχές του θέματος. Επανέλαβα τις θέσεις της χώρας μας τονίζοντας τη σημασία που έχει η αποτελεσματική εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος, καθώς μεταβαίνει αύριο στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων, τονίζει:

«Την ώρα που δημιουργούνται νέα πολιτικά δεδομένα, με νέο Κοινοβούλιο και νέα σύνθεση της Επιτροπής, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συνδιαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».