Ηχηρό μήνυμα φιλίας, εμπιστοσύνης και συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών μετέφερε, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ επισήμανε σε ομιλία του στο «Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος (ΙΣΝ)» ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σήμερα πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν και εξήρε το έργο που έχει γινεί τα τελευταία χρόνια για τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαιρέτισε στα ελληνικά και σημείωσε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ελλάδα βρίσκονται σε περίοδο ανανέωσης εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του για το μέλλον των δύο χωρών αλλά και τη μεταξύ τους διμερή συνεργασία. Μάλιστα, έθεσε ερωτήματα αναφορικά με την ανάπτυξη της οικονομίας και την παροχή εργασίας στους πολίτες ενώ αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Tesla και της Exxon Mobil ως επιτυχημένες περιπτώσεις αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Πομπέο διεμήνυσε ότι η επίσκεψή του αποσκοπούσε στη διεύρυνση της συνεργασίας με την Αθήνα και, παράλληλα, επαναβεβαίωσε την πάγια αμερικανική θέση ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενίσχυσε τη σταθερότητα στην περιοχή παρά και τις προσπάθειες αποσταθεροποίησής της από εξωτερικούς παράγοντες.

«Οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας δεν είναι αποδεκτές»
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι οι διμερείς ελληνο-αμερικανικές σχέσεις δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον σημειώνοντας ότι έχουν μεγαλύτερο βάθος καθώς «η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή». Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα και τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Πομπέο τόνισε ότι η αντιπαράθεση δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί περαιτέρω για να συμπληρώσει πως «οι παράνομες γεωτρήσεις δεν είναι αποδεκτές».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ δεν άφησε χωρίς σχολιασμό ούτε τις κινεζικές επενδύσεις στην Αθήνα τονίζοντας πως εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις σωστές αποφάσεις. «Η Ελλάδα είναι έξυπνη χώρα και θα βρει έναν τρόπο σε όλο αυτό», σημείωσε ο κ. Πομπέο για να επισημάνει ότι, πολλές φορές, το επενδυτικό ενδιαφέρον των εθνών κρύβει και πολιτικές σκοπιμότητες. «Η Ελλάδα έδειξε αντοχή και τώρα ήρθε η σειρά της να δείξει τον δρόμο», σημείωσε ο ηγέτης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να δείξει τον δρόμο σε όλους»
Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, στην ομιλία παρέστησαν οι κ.κ. Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας, Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας, Στέλιος Πέτσας, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι τον εναρκτήριο χαιρετισμό πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, ενώ τον Μ. Πομπέο προλόγησε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Νίκος Μπακατσέλος, που σημείωσε ότι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας και ευχαρίστησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για την παρουσία του στην Αθήνα.