Αίσθηση προκαλεί η δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία με άρθρο της με τίτλο «Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να έχει μια νέα, δυναμική πορεία», ζητά να αλλάξουν όλα για να σταματήσει η εσωστρέφεια, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών δεν αποτελεί νίκη.

Σε άρθρο της στο metarithmisi.gr, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και για το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι οι εκλογές αποτελούσαν μια μεγάλη ευκαιρία για ένα come back, που όμως αυτό δεν έγινε.

Μάλιστα, σημειώνει πως «δεν είναι σωστό να εμφανίζουμε αυτό το ποσοστό και ως κάποια τεράστια επιτυχία, ούτε ως δείγμα ανοδικής πορείας, ενώ κάνει λόγο για δημιουργική λογιστική

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της πορείας του Κινήματος Αλλαγής. Μιλάμε συχνά για την ανάγκη εξωστρέφειας. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί υπάρχει πρόβλημα που εκφράζεται με τις οργανώσεις μας που υπολειτουργούν, με την κατήφεια των χιλιάδων ανθρώπων που μας έδωσαν με την ψήφο τους άλλη μια ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά παρά τις απογοητεύσεις και τους προβληματισμούς τους.

Εκφράζεται όμως και από την στάση της κοινωνίας που δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να ακούσει καν τις προτάσεις μας. Σ΄όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται μια πτώση των ποσοστών μας κατά 2% -2.5%. Αυτό το στοιχείο δε, παντρεύεται με το κλίμα που συναντάμε στις περιοδείες μας, στην συζήτηση με στελέχη της παράταξης που ανοίγουν την καρδιά τους. Αυτά πρέπει να μας απασχολήσουν, να διερευνήσουμε τα αίτια, να δούμε πως πορευόμαστε. Δεν έχουμε το δικαίωμα να δηλώνουμε γενικά ικανοποιημένοι.

Ορισμένες καθαρές κουβέντες που είναι ανάγκη να αναδειχτούν:

1. Ο κόσμος της παράταξης είναι κουρασμένος, έχει ζήσει τα πάντα. Ας σκεφτούμε πως ξεκίνησε η συζήτηση για ένα νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς, πως συγκροτήθηκε το ΚΙΝΑΛ μέσα από εύθραυστες ισορροπίες, αντίρροπες δυνάμεις και διορισμένα όργανα, τι συνέβη στην συνέχεια και που καταλήξαμε. Τα αναφέρω, γιατί η ψήφος στις εκλογές του Ιουλίου δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση και δεν είχε κανένα χαρακτήρα λευκής επιταγής. Επίσης, γιατί κάθε καθυστέρηση, κάθε λάθος συσσωρεύεται στην προηγούμενη πορεία και κουράζει, αποστασιοποιεί δυνάμεις μας.

2. Στις εκλογές του Ιουλίου είχαμε μια αξιοπρεπή παρουσία, καταγραφήκαμε με το 8.1 % ως η τρίτη πολιτική δύναμη, μέσα σε δύσκολες συνθήκες ασφυκτικής πίεσης.Μπορούμε να προχωρήσουμε με σαφή στρατηγική και δυναμισμό. Ωστόσο, δεν είναι σωστό να εμφανίζουμε αυτό το ποσοστό και ως κάποια τεράστια επιτυχία, ούτε ως δείγμα ανοδικής πορείας. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 χάσαμε συνολικά κοντά 2.500.000 ψήφους. Αυτή είναι η αλήθεια. Ακούω το επιχείρημα, ότι αφού τον Ιανουάριο του 2015 το ΠΑΣΟΚ πήρε 4.6% και τώρα 8%, βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Πρόκειται για δημιουργική λογιστική.

Τον Ιανουάριο του 2015 το ΠΑΣΟΚ πήρε 289.469 ψήφους (4.68%), με το ΚΙΔΗΣΟ 153.557 ψήφους (2.15%).
ΑΘΡΟΙΣΜΑ: 442.026 ψήφους (7.15%). Σ΄αυτά ας ληφθεί υπόψη ότι το ΠΟΤΑΜΙ είχε πάρει 373.924 ψήφους (6.05%). Άρα το σύνολο πάει 815.950 ψήφους( 15.15%).

Τώρα, το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ πήρε 457.519 ψήφους(8%). Εν ολίγοις τα ΠΑΣΟΚ μαζί με ολίγον από ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ πήραν τους ίδιους σχεδόν ψήφους με το 2015, ενώ συνέβησαν τόσα στο πολιτικό σκηνικό, μένοντας σε μια κατάσταση τέλματος. Αν ληφθούν υπόψη και οι ψήφοι του ΠΟΤΑΜΙΟΥ το 2015, υπάρχει και ένα μείον 373.924 ψήφων.

Ας μην ωραιοποιούμε λοιπόν τις καταστάσεις, γιατί αυτό αποτελεί την καλύτερη συνταγή μαρασμού και περιθωριοποίησης. Και από την άλλη ας μην καταστραφολογούμε, γιατί αντέξαμε σε κάθε περίπτωση.

3. Οι εκλογές αποτελούσαν μια μεγάλη ευκαιρία για ένα come back. Αυτό όμως δεν έγινε.