Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της δεύτερης μέρας του 12ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ.

Το λόγο έχουν λάβει μέλη του απερχόμενου Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, καθώς επίσης και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Μπρατάκος, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Ευρωβουλευτής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ολοκληρώνεται η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τους Εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Οι βασικοί ομιλητές

Γιώργος Στεργίου: «Στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά τη μεγάλη νίκη της παράταξής μας στις τελευταίες εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ακόμα περισσότερο τον δυναμισμό και την καθαρή ματιά της νέας γενιάς. Χρειάζεται μια δυνατή και χειραφετημένη ΟΝΝΕΔ. Μια οργάνωση που θα παίρνει θέση απέναντι στις προκλήσεις της εποχής και τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν όλους μας, και ιδιαίτερα τους νέους, και θα εκφράζει αξιόπιστα τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους. Που θα επηρεάζει καταλυτικά το δημόσιο διάλογο, θα αναδεικνύει με τόλμη πολιτικές για τη νέα γενιά πιέζοντας για την εφαρμογή τους, και θα βρίσκεται ένα ή και περισσότερα βήματα μπροστά από την κυβέρνηση και το κόμμα. Μια οργάνωση που θα επιβεβαιώνει στην πράξη ότι ήταν, είναι και θα παραμείνει η σημαντικότερη πολιτική οργάνωση νέων στη χώρα μας.»

Γιάννης Μπρατάκος: «Είναι σαφές τι ζητά η Νέα Δημοκρατία από εσάς: να είστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ανανέωση και εκσυγχρονισμό. Να είστε οι πρώτοι που θα απαξιώσετε οριστικά τις ιδέες και πρακτικές που μας οδήγησαν στην κρίση, βοηθώντας και τους συνομηλίκους σας να αντιλαμβάνονται τις διαφορές ανάμεσα στην πραγματικότητα και τους μύθους. Προσαρμόζεστε στο περιβάλλον για να το αλλάξετε, αναγνωρίζοντας με θάρρος και τις όποιες δικές μας αδυναμίες και ευθύνες. Όταν ζητάμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι. Η κυριαρχία των ιδεών μας είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος. Πρέπει να το πάρετε προσωπικά. Η ατζέντα μας έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον.»

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: «Μια φορά ΟΝΝΕΔίτης για πάντα ΟΝΝΕΔίτης. Για μας τους ΟΝΝΕΔίτες ισχύει ότι τα πάντα με αγώνες κατακτώνται. Όσο αγωνίζεστε τόσο θα κερδίζετε και θα προσθέτετε αξία για το μέλλον σας. Να προσαρμοζόμαστε, να ανανεωνόμαστε. Είμαστε βαθύτατα προοδευτικοί άνθρωποι. Οι νεοδημοκράτες είναι βαθύτατα προοδευτικοί άνθρωποι. Οι ΟΝΝΕΔιτες είναι οι πιο προοδευτικοί νέοι και να μην αφήσετε την αριστερά να το καπηλευτεί. Σας ευχαριστώ που συνεχίζετε τους αγώνες μας. Να πορεύεστε με μέτρο, με σεβασμό στον απέναντι, με ανοχή στο διαφορετικό. Είσαστε το υγιέστατο αύριο. Με τον ανώνυμο ΟΝΝΕΔίτη και Νεοδημοκράτη κρατήσαμε τη ΝΔ. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πάει τη χώρα ακόμη πιο μπροστά.»

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: «Είμαι και εγώ ένας νέος. Προσπαθώ για το καλύτερο. Η ΔΑΠ από τα φοιτητικά μου χρόνια έχει κάνει μια εξαίρετη δουλειά. Ο Παύλος Μαρινάκης θα συνεχίσει το έργο του Κώστα του Δέρβου. Η Ελλάδα αξίζει να έχει νέους, να έχει προσωπικότητες που κάνουν τη διαφορά. Έχουμε ανάγκη μια καλύτερη Ελλάδα. Αυτή η Ελλάδα είστε εσείς.»

Νίκη Κεραμέως: «Για πολλές από τις πολιτικές της Κυβέρνησης εσείς έχετε αγωνιστεί – και έχετε κάνει προτάσεις – και εμείς υλοποιούμε τώρα τις προτάσεις και το όραμά σας. Διακριτά θα ήθελα να αναφερθώ στην αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια. Γνωρίζω ότι είναι κάτι που ζητούσατε επισταμένως και δικαίως, γιατί σε κάποια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας το προηγούμενο καθεστώς αποτελούσε μείζον ζήτημα και προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά σας, καθώς εγείρονταν θέματα ασφαλείας και ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Είναι, δε, χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάγκης για αλλαγή νοοτροπίας, καθώς οι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος καθιστούσαν το Πανεπιστήμιο, εν τέλει, το μόνο χώρο στον οποίον ουσιαστικά δεν υφίστατο σε κάποιο βαθμό ελευθερία λόγου, διδασκαλίας και έρευνας. Με την αποκατάσταση της έννοιας του ασύλου, απαλλάσσονται οι πανεπιστημιακοί χώροι από τις εστίες ανομίας και παραβατικότητας που άνθιζαν εντός τους και είναι πλέον στην ευχέρειά σας να τους αξιοποιήσετε προς όφελος της μάθησης, της έρευνας, της γόνιμης ανταλλαγής ιδεών.»

Χρήστος Σταϊκούρας: «Στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η δίκαιη κοινωνία. Και αυτό θα το πετύχουμε με μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη στους 3 πρώτους μήνες διακυβέρνησης θεσμοθετήσαμε τη νέα μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα δώσουμε κίνητρα στα νέα παιδιά να επενδύσουν, θα ενισχύσουμε την εταιρική κοινωνική ευθύνη, υπέρ των εργαζομένων. Προτεραιότητά μας είναι να αποπληρώσει το δημόσιο τις οφειλές του στον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε να διαθέσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς όφελος των νέων παιδιών, των νέων εργαζομένων, να γίνουμε υπέρμαχοι των αποκρατικοποιήσεων, της ορθολογικής αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου. Και ναι, θα δείτε, θα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, στο οποίο τολμούμε! Η Ελλάδα διδάχθηκε και επανέρχεται στην κανονικότητα. Εργαζόμαστε για να εμπεδώσουμε στο κράτος, στις επιχειρήσει σαφές, όραμα για την ανάταξη και την ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας. Τη μάχη για την ανάταξη της οικονομίας θα την κερδίσουμε για το μέλλον των παιδιών μας την κερδίζουμε βήμα - βήμα. Θα τα καταφέρουμε για όλες τις νέες και όλους τους νέους. Το αύριο θα έρθει σήμερα.»

Γιάννης Βρούτσης: «Αν κάνει μένει αναλλοίωτο είναι αυτή η ιδιότητα του ΟΝΝΕΔΙΤΗ και του ΔΑΠΙΤΗ. Για την Ελλάδα υπάρχει μέλλον επειδή υπάρχετε εσείς. Είναι οι παρακαταθήκες που κληρονομήσαμε, οι φιλελεύθερες αξίες της ΝΔ, η δύναμή μας. Οι δικές μας ιδέες μπορούν να θέσουν ένα πλαίσιο για τον εργαζόμενο, για τον νέο. Η ΝΔ δημιουργήθηκε για να στηρίξει τον άνθρωπο, τον αδύναμο, τον εργαζόμενο. Για να στηρίξεις τον άνθρωπο πρέπει να υπάρξει επιχειρηματικότητα, πρέπει να διαμορφώνεις ένα πλαίσιο για να γίνεται ελκυστική η επιχειρηματικότητα. Αυτοσκοπός μας ήταν πάντα ο άνθρωπος. Η επιχειρηματικότητα ήταν πάντα το εργαλείο για να το πετύχουμε αυτό. Τώρα μπορούμε να περάσουμε τις φιλελεύθερες ιδέες μας. Γιατί αυτές οι ιδέες και οι αρχές είναι που στηρίζουν τους νέους, να δημιουργηθούν οι δουλειές, να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας. Με την έγκριση του κόσμου, με την αυτοδυναμία που μας έδωσε η κοινωνία, έχουμε την ευκαιρία για την Ελλάδα. Να είστε περήφανοι που είστε ΟΝΝΕΔίτες και ΔΑΠίτες. Να συνεχίζετε να είστε μπροστάρηδες του αγώνα. Η ΝΔ διαχρονικά έθετε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το συμφέρον του κόμματος. Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που τραβάει την Ελλάδα μπροστά.»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Θέλουμε να είμαστε μοντέρνοι, θέλουμε να είμαστε ευρωπαίοι, αλλά θέλουμε να είμαστε και πατριώτες. Η Νέα Δημοκρατία θα φέρει επενδύσεις, θα φέρει δουλειές. Αυτό είναι το έργο που έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλοι μαζί θα το κάνουμε! Όλοι μαζί πρέπει να το κάνουμε. Η ΟΝΝΕΔ πρέπει να συμμετέχει ενεργά και να δηλώνει τη θέση της απέναντι σε όλα τα πολιτικά ζητήματα. Πρέπει να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς.»

Λευτέρης Αυγενάκης: «Η συγκίνηση είναι πάντα μεγάλη γιατί πάνε μεν κάμποσα χρόνια από τότε που μιλούσα ως ΔΑΠίτης και μετέπειτα ΟΝΝΕΔίτης σε αυτό το όργανο, αλλά όλοι όσοι περάσαμε από την ΟΝΝΕΔ, μας ενώνει ένα αόρατο νήμα αναμνήσεων, εικόνων, συναισθημάτων. Μιλώντας, λοιπόν, την τελευταία φορά από τη θέση του Γραμματέα, σας είπα για όσα μας ενώνουν. Για όσα κάνουν τις καρδιές μας να χτυπούν δυνατά. Για το πείσμα, την αφοσίωση, τη σπιρτάδα, την επιμονή του ΟΝΝΕΔίτη να κερδίζει. Να κερδίζει στην κοινωνία, στον επαγγελματικό χώρο, στον ακαδημαϊκό στίβο. Την επιμονή του να κερδίζουν οι φιλελεύθερες αξίες. Οι δικές μας αξίες. Οι αξίες της ΝΔ. Οι αξίες των ιδρυτών της. Αξίες που διαπνέουν ιστορικά το κόμμα μας και τις ηγεσίες του. Και σας ζήτησα να βγείτε μπροστά, να πάρετε το μέλλον στα χέρια σας! Να υπερασπιστείτε τις Αρχές και τις Αξίες της φιλελεύθερης Δημοκρατίας! Σας διαβεβαίωσα ότι εσείς θα φέρετε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας! Ότι εσείς θα κρίνετε το αποτέλεσμα! Και το πράξατε. Κρίνατε το αποτέλεσμα μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους Έλληνες.»