Mε φόντο την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Πριν από την αναχώρηση του από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της σχετικής ενημέρωσης του Τύπου, όπως είχε μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε υπογραμμίσει τον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στον σχεδιασμό της αμερικανικής Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας.

Όπως τονίστηκε , η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, καθώς βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στον Εύξεινο Πόντο.

Ο ίδιος μάλιστα αναφερόμενος στην «εξαιρετική συνεργασία» μεταξύ των πρεσβειών των δύο χωρών ως προς το θέμα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, τόνισε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζοντας στο πλαίσιο αυτό ως «θεμελιωδώς σημαντική» τη συνεργασία των ΗΠΑ με τη «σύμμαχό μας Ελλάδα».

Ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επισκεφθεί το υπουργείο Άμυνας (για πρώτη φορά Αμερικανός ΥΠΕΞ στο Πεντάγωνο) και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ) που θα υπογράψει με τον Μάικ Πομπέο.

Μία Συμφωνία που «θωρακίζει τη χώρα μας, θωρακίζει τα συμφέροντά μας, αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας», όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξηγώντας ότι αυτή η τροποποίηση της αμυντικής συμφωνίας του '90 , είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μηνών.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που θα έχει με τον κ. Πομπέο, είπε ότι «θα καλύψουν το σύνολο των ελληνικών» συμπεριλαμβανομένων της κατάστασης στα Βαλκάνια, τη σχέση μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Μάικ Πομπέο έφθασε χθες το βράδυ στην Αθήνα, έχοντας προηγουμένως κάνει στάση στα Σκόπια. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

«Άναψαν» τα τηλέφωνα

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη οποία συζήτησαν για την νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.Σχετικά άρθρα

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν για συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη για να αντιμετωπιστεί η τουρκική παράνομη δραστηριότητα.