Νέο γύρο γεωτρήσεων που θα ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου από το γεωτρύπανο «Yavuz» εξαγγέλλει μέσω Twitter ο επικεφαλής του τμήματος του τουρκικού ΥΠΕΞ για την ανατολική Μεσόγειο, Τσαγατάι Ερτζιγές, μετά τη χθεσινή τουρκική εισβολή στο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τούρκος διπλωμάτης αναφέρεται σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα», εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Έθνη, παρόλο που το «Yavuz» έριξε άγκυρα στο τεμάχιο 7 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Οι πληροφορίες θέλουν το τουρκικό πλοίο να κάνει γεώτρηση σε οικόπεδο που έχει δοθεί προς εκμετάλλευση από την Λευκωσία στις εταιρείες TOTAL-ENI.

Πάντως, ο Ερτζιγές σημειώνει πως η γεωτρητική περιοχή περιέχεται στις άδειες που χορήγησε η κυβέρνηση στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO), και οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης το 2012.

ΥΠΕΞ: Απόλυτη αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου οι γεωτρήσεις έρχονται «στην συνέχεια σωρείας παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου», και προσθέτει:

Καλούμε την Τουρκία για μία ακόμη φορά, να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει (την Τουρκία) από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019». Όπως επίσης, και το ότι «η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν κληθεί να συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας».
rgdrtefr

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, «η διενέργεια γεωτρήσεως, εντός θαλάσσιας περιοχής η οποία, όχι μόνον βρίσκεται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρίες, είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης».

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ, αφού επισημαίνεται η «απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας» που έχει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζει ότι τέτοιες ενέργειες «υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή». 

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «βρίσκεται σε συνεχή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους και συμμάχους μας για το θέμα», ενώ εκφράζει «την απόλυτη αλληλεγγύη» της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αγκυρα: Δεν αναγνωρίζουμε την κυπριακή ΑΟΖ

Στις 7 Οκτωβρίου ξεκινά τη γεώτρησή του το Γιαβούζ δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτσιγές, υποστηρίζοντας ότι η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Και κατηγορεί μάλιστα την ελληνοκυπριακή πλευρά για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Τσαγατάι Ερτζιγές αναφέρει στον λογαριασμό του στο twitter ότι το Γιαβούζ θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο γεωτρήσεων στις 7 Οκτωβρίου 2019 και ότι η περιοχή της γεώτρησης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Τσατάι Ερτσιγιές αναφέρει ακόμη ότι «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που διεκδικεί η Λευκωσία,  παρά τις προσπάθειές τους να τα παρουσιάσουν ως νερά της ΕΕ ή σύνορα, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι μονομερείς δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων από το 2003 παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει.

Προσθέτει ότι «αξίζει να υπενθυμιστεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών της 19ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τις επιχειρήσεις γεώτρησης του Γιαβούζ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Λευκωσία: Δεν συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν τα κόμματα

Στη Λευκωσία, αρχικά είχε μεταδοθεί η πληροφορία πως το Εθνικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για το θέμα θα εξέδιδε Κοινό Ανακοινωθέν, σε σχέση με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και την παράνομη αποστολή του γεωτρύπανου Γιαβούζ στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλληήκας, κατά την διάρκεια των δηλώσεών του με το πέρας της συνεδρίασης, αποκάλυψε ότι «η προσπάθεια για τη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος έχει καταρρεύσει και δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του με το πέρας της συνεδρίασης, ότι «την ώρα που ζητούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναβεβαιώσει τα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο και τα ψηφίσματα για το Kυπριακό που μιλούν στη συμφωνημένη βάση λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), αυτό πρέπει να βγαίνει και από την ολότητα των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, διαφορετικά η αξιοπιστία μας στο εξωτερικό και στο διεθνή παράγοντα θα πληγεί ανεπανόρθωτα».

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «δεν είναι αλήθεια τα όσα κάποιοι διαδίδουν ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τάχα εμπόδισε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο Εθνικό Συμβούλιο». Ως υπαίτιο της απουσίας ομοφωνίας υπέδειξε τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέα Αποστόλου με ανάρτηση στο Twitter.

Στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ επισημαίνεται ότι «η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο να περιλαμβάνεται ρητή αναφορά για τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και για την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αντέδρασαν στην έκδοση ανακοινωθέντος που να περιλαμβάνει την αναφορά σε ΔΔΟ. Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε πώς μπορεί να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, όταν δεν υπάρχει κοινή αντίληψη για τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζεται η παρούσα κατάσταση με τις προκλήσεις της Τουρκίας. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας».