Οι πολιτικές νεολαίες είναι οι άνθρωποι τους. Από περίοδο σε περίοδο, από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα, θα συναντήσεις θετικά και αρνητικά παραδείγματα.

Στρεβλές απόψεις για το τι κάνουν οι πολιτικές νεολαίες υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, όπως στρεβλές απόψεις υπάρχουν και για πολιτικά κόμματα. Στα χρόνια της εθελοντικής ενασχόλησής μου με τις ευρωπαϊκές νεολαίες τα είδα όλα. Από τη Σκανδιναβία μέχρι τα Βαλκάνια και από την εμπόλεμη Ουκρανία μέχρι την Πορτογαλία.

Μια από τις πολιτικές νεολαίες που ξεχώρισα, είναι η Unge Høyre στη Νορβηγία. Εκεί είδα παιδιά 20, 18 ακόμα και 15 ετών να είναι καλύτεροι ρήτορες από τους περισσότερους πολιτικούς στην Ευρώπη. Δίνουν τεράστια σημασία στην εξάσκηση του δημόσιου λόγου, στο χτίσιμο σωστής και δομημένης επιχειρηματολογίας, στη συνεργατικότητα και την ομαδικότητα, στη διαφάνεια των διαδικασιών.

Τα παραδείγματα των ευρωπαϊκών νεολαιών που έχουν καταφέρει να αλλάξουν εθνική νομοθεσία, να αλλάξουν πράγματα που αφορούν τη γενιά τους και να στρέψουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας για πολιτικούς λόγους και όχι για τα διάφορα φαινόμενα που παρατηρήσαμε αρκετές φορές στο παρελθόν στη χώρα μας, είναι πολλά.

Κι εδώ όμως, τα πράγματα σιγά σιγά έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Η εποχή που μια νεολαία στην Ελλάδα σήμαινε απλά πάρτι στη Μύκονο, έχει τελειώσει. Και έπρεπε να τελειώσει, για το καλό της χώρας. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη και δίψα για ανανέωση, οι νεολαίες και ιδιαίτερα η ΟΝΝΕΔ, καλείται να παίξει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο: Να γαλουχήσει και να χτίσει ένα νέο πολιτικό ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται η χώρα τις επόμενες δεκαετίες.

Εάν δεν αλλάξουμε συνολικά τον τρόπο που λειτουργούν οι πολιτικές νεολαίες στη χώρα μας, τότε οι άνθρωποι που ενδεχομένως να διοικούν σε 10 ή 20 χρόνια από σήμερα, θα έχουν την ίδια στρεβλή νοοτροπία με τις γενιές που μας έφεραν ως εδώ.

Τα μέλη μιας πολιτικής νεολαίας είναι ανάγκη να μάθουν να συνυπάρχουν με ανθρώπους της αγοράς, με ανθρώπους εκτός κομματικών σωλήνων.
Και αυτή η συνύπαρξη μπορεί να κάνει την πολιτική πιο ελκυστική και πιο ανοιχτή σε όλους.

*Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι βουλευτής στον Νότιο Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία