Ρυθμίσεις σε σχέση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που περιλαμβάνονται στο προς ψήφιση αναπτυξιακό νομοσχέδιο προκάλεσαν τις αντιδράσεις των συνδικάτων και στάθηκαν η αφορμή για τη χθεσινή απεργία.

«Λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία των εργαζομένων για περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν, η κυβέρνηση νομοθετεί με στόχο τα εργατικά σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν» τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

«Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Η ΓΣΕΕ, από την άλλη, υποστηρίζει πως «οι διατάξεις αυτές πρέπει να αποσυρθούν εδώ και τώρα αφού περιορίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα τα δικαιώματα συλλογικής οργάνωσης, ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας».

Δύο από τις βασικές διατάξεις που είναι στο στόχαστρο των συνδικαλιστών είναι οι εξής:

Α. Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών» και για «φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης».

Κυβερνητικές πηγές, από την άλλη πλευρά, σχολιάζουν πως ο υγιής και αντιπροσωπευτικός συνδικαλισμός αποτελεί σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα το στήριγμα της δημοκρατίας.

«Η δημιουργία ηλεκτρονικών Μητρώων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών ενισχύει τον συνδικαλισμό στη χώρα μας διασφαλίζοντας παράλληλα την πληρότητα και τη διαφάνεια σε σχέση με την ταυτότητα και την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Με τη δημιουργία των Μητρώων επιτυγχάνεται γρήγορη και ασφαλής διάγνωση, αφενός της αντιπροσωπευτικότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων για την σύναψη συλλογικών συμβάσεων, αφετέρου της ικανοποίησης του αριθμητικού κριτηρίου (τουλάχιστον 50%) για τις επεκτάσεις των κλαδικών συμβάσεων».

Β. Ηλεκτρονική Ψηφοφορία (συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών)

Με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων - μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων - με ηλεκτρονική ψήφο, τόσο στη διαδικασία αποφάσεων της διοίκησης όσο και στη λήψη αποφάσεων για απεργία. Έτσι διευκολύνεται η συμμετοχή όλων των μελών στις όποιες αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

«Με την ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία -υπό όρους που εγγυώνται την μυστικότητα της ψήφου- δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου να συμμετέχουν ισότιμα κι όχι να λαμβάνουν αποφάσεις κάποιες μειοψηφίες. Με διαφορετικά λόγια, παύει πλέον η πρακτική του παρελθόντος να αποφασίζουν οι λίγοι για όλους», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει πως η κυβέρνηση «επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».