Σε νέα πανελλαδική απεργία, μετά από αυτήν της 24ης Σεπτεμβρίου, προχώρησαν τα εργατικά και υπαλληλικά συνδικάτα σήμερα, Τετάρτη, διαμαρτυρόμενα για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μετ’ εμποδίων γίνονται οι μετακινήσεις για το επιβατικό κοινό ενώ οι κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων ταλαιπώρησαν για αρκετή ώρα τους οδηγούς.

Ομοσπονδίες, συνδικάτα, το δημόσιο, οι γιατροί, οι πολεοδομίες, οι τραπεζικοί, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και άλλοι κλάδοι παίρνουν μέρος στη σημερινή 24ωρη απεργία με σημείο αιχμής τις εργατικές διατάξεις για τις κλαδικές συμβάσεις, τη διαιτησία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Μετά τις 10:30 το πρωί η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στην Αμαλίας από το ύψος της Σταδίου, στην Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Χίλτον και την Πανεπιστημίου για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ σε Προπύλαια και Κλαυθμώνος αντίστοιχα με τις πορείες να ολοκληρώνονται λίγο μετά τις 12.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης καταγράφονται εικόνες χάους στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε δρόμους της ευρύτερης περιοχής, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη συνακόλουθη αυξημένη κίνηση στους δρόμους.



Διαμαρτυρία ΠΑΜΕ για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Νωρίτερα, προκλήθηκε και ένταση ανάμεσα σε αστυνομικούς και μέλη του ΠΑΜΕ έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στην οδό Σκουφά 77, στο Κολωνάκι, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας οικογένειας.

Σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε:

»Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση, αμέσως τώρα, να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που διαλύει παραπέρα τις συλλογικές συμβάσεις, που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρονών».



Πώς θα κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακινητοποιημένα για όλο το 24ωρο θα παραμείνουν μετρό, τράμ, ηλεκτρικός, τρένα και ο προαστιακός. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν μόνο από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, κάνοντας στάση εργασίας στην έναρξη της βάρδιας και τρεις ώρες πριν από τη λήξη της.

Η ΠΝΟ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και καταγγέλλει ότι η Ένωση Εφοπλιστών, με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε στο πρωτοδικείο Πειραιά, ζητεί να βγει παράνομη η απεργία των ναυτεργατικών σωματείων.

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019 οι εργαζόμενοι στο Μετρό (γραμμές 2 & 3) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 15:00 με αίτημα τη ΣΣΕ, η οποία αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, δεν τίθεται σε ισχύ.



Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Απεργία προκήρυξε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Εκτός από τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, η ΟΛΜΕ κήρυξε στις 4 Οκτωβρίου στάση εργασίας 11πμ – 2μμ για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες 3ωρες για το απογευματινό και το εσπερινό ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1μμ στο Υπουργείο Παιδείας.

Στις κινητοποιήσεις της 4ης Οκτωβρίου θα συμμετάσχουν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) διεκδικώντας «την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού».

Το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «Το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ανάπτυξη παντού» είναι νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης, με παράλληλο τσάκισμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων».