Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα αυτό του μεταναστευτικού το «φορτώθηκε» η Ελλάδα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος
Τασούλας.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα των όσων είπε: «Ο πρωθυπουργός στην Αμερική ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας είναι το μεταναστευτικό το οποίο έχει πλέον πάρει διάσταση για τη χώρα μας εξόχως πιεστική. Είναι το ανθρωπιστικό ζήτημα, είναι το ζήτημα της ασφάλειας, είναι το ζήτημα αυτών των δυσάρεστων φαινομένων και της αθλιότητας μέσα στην οποία απαράδεκτα ζουν αυτοί οι άνθρωποι αλλά όταν τα νούμερα είναι τέτοια είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα. Άρα δεν είναι μόνο η Τουρκία που θέλει βοήθεια, είναι και η Ελλάδα που θέλει βοήθεια για τη διαχείριση αυτού του ζητήματος και νομίζω πως είναι πολύ κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου θα δούμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση ένα θέμα που έχει φτάσει στα όριά του.»

Αναφορικά με την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, ο κ. Τασούλας είπε ότι είναι ένα θέμα το οποίο έχει επιπτώσεις, αλλά «πρέπει ενωμένοι να συνεγείρουμε τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια ιδίως από την ΕΕ, η οποία πρόσφατα δεν περιορίστηκε σε λεκτικές παρατηρήσεις προς την Τουρκία αλλά έλαβε και κάποια μέτρα, όχι ανυπόφορα αλλά έλαβε κάποια μέτρα, τα οποία και μετράνε για την Τουρκία.

Από εκεί και πέρα η ενιαία δράση, η ενότητα, η συμπαράσταση δεν είναι συμπαθητικές λέξεις τις οποίες αραδιάζουμε για να βγάλουμε την υποχρέωση μιας ανακοίνωσης, είναι το μόνο εθνικό, διπλωματικό, όχημα το οποίο θα μας διευκολύνει έναντι του διεθνούς παράγοντα. Μόνο αυτή η ενότητα θα μας επιτρέψει να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό διπλωματικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας.»

Σε ερώτηση γιατί ανακοινώθηκαν συσσωρευμένα τα «πόθεν έσχες» τριετίας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Βουλής, ενώ είχε λήξει η προθεσμία για ανακοίνωση πόθεν έσχες το Σεπτέμβριο του 2017, υπήρξαν δικαστικές προσφυγές κατά της δημοσίευσης των «πόθεν έσχες» από Ενώσεις δικαστικών λειτουργών στο Συμβούλιο Επικρατείας απ’ όπου βγήκαν αποφάσεις, οι οποίες καθυστέρησαν και τον έλεγχο και τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων.

«Συνεπώς υπάρχει λόγος που είχε συσσωρευτεί αυτή η τριετής μη ανακοίνωση των πόθεν έσχες, από εκεί και πέρα η ανέλεγκτη δημοσιοποίηση τους προβλέπεται από τον ίδιο το νόμο και προφανώς έχει να κάνει ότι η δημοσιοποίηση η ίδια δεν είναι στην πραγματικότητα αφορμή για κουτσομπολιό, το θέμα είναι ότι η δημοσιότητα από μόνη της είναι και αυτή μια μορφή ελέγχου. Από εκεί και πέρα η επιτροπή πόθεν έσχες η οποία εξετάζει αυτή την πλησμονή δηλώσεων, οι οποίες είναι πλέον χιλιάδες, αποτελείται από μειοψηφία πολιτικών προσώπων. Η διαδικασία του ελέγχου ξεκινάει και θα έχουμε τα αποτελέσματα και προφανώς τις επιπτώσεις αν κάποιος διαπιστωθεί ότι δεν έχει κάνει ειλικρινή ή σωστή δήλωση.»

Αναφερόμενος στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος εξέφρασε την άποψη ότι το ξεκίνημα των εργασιών της Επιτροπής δείχνει να είναι ευοίωνο για συζητήσεις επιπέδου και ενδεχομένως και για κάποιες συνθέσεις.

Για το άρθρο 3 του Συντάγματος αναφορικά με τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, ο κ. Τασούλας είπε: «Δεν φαίνεται να τίθεται υπό αναθεώρηση, η πλειοψηφία θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το άρθρο 3 όσον αφορά την ανεξιθρησκία και την ουδετερότητα του κράτους έναντι των διαφόρων θρησκειών γιατί αυτά όλα καλύπτονται και με το παραπάνω από το άρθρο 13 του συντάγματος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται όλα τα θρησκεύματα, δεν υπάρχει επιβαλλόμενη θρησκεία και η διατύπωση στο προοίμιο του συντάγματος 'περί επικρατούσης θρησκείας' έχει καθαρά ιστορικό χαρακτήρα.»

Τέλος, σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία της Βουλής, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα και ήδη αλλάζουν.

«Το νομοθετικό έργο προχωρεί κανονικά, χωρίς εκπλήξεις, με εκτεταμένες περιόδους διαβούλευσης των νομοσχεδίων. Μπήκαμε σε ρυθμούς νομοθετικής κανονικότητας όπως απαιτείται» κατέληξε.