Με ερώτηση τους προς τους Υπουργούς, εξωτερικών κ. Ν. Δένδια, τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδ. Γεωργιάδη, τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Θ. Θεοχάρη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από κοινού με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση η οποία αναδεικνύει το θέμα της επίδρασης της χρυσής βίζας και των βραχυχρόνιων μισθώσεων (π.χ. Airbnb) στην αγορά κατοικίας και ζητούν από την Κυβέρνηση να προβεί σε αξιολόγησή της καθώς επίσης και σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η ακίνητη περιουσία που επλήγη από την κρίση να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και όχι να μεταπωλείται σε ευκαιριακές τιμές.

Σημειώνεται ότι:

Πρόσφατη έγκυρη μελέτη κατέταξε την χώρα μας ως τη δεύτερη πιο φθηνή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ουγγαρία για την απόκτηση “χρυσής βίζας”

Για τη χώρα μας το ελάχιστο ύψος για αγορά ακινήτου με την οποία ο αγοραστής λαμβάνει χρυσή βίζα και πενταετή άδεια παραμονής στη χώρα ορίσθηκε στα 250.000 ευρώ

Με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος το β’ τρίμηνο του 2019, οι τιμές στην Αττική εκτινάχθηκαν κατά 11,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 όπου σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση άγγιξε το 7,7%. Το ποσοστό αυτό επηρεάστηκε και αυξήθηκε σημαντικά κατά μεγάλο μέρος από την αγορά σημαντικού αριθμού ακινήτων με τη χρήση «χρυσής βίζας»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : 1)Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια
2)Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
3)Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδ. Γεωργιάδη
4)Τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Θ. Θεοχάρη

Θέμα: Η φθηνή “χρυσή βίζα” απειλή για την ισορροπία της αγοράς κατοικίας στις πόλεις της Ελλάδας.

Μέσα στην κρίση όπως σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα εφαρμόσθηκαν ελκυστικά προγράμματα για ξένους επενδυτές μέσω της απόκτησης ακινήτου συνήθως κατοικίας. Με την αγορά ακινήτου πάνω από ένα ελάχιστο ύψος επένδυσης που για την χώρα μας ορίσθηκε στα 250.000 ευρώ, ο επενδυτής λαμβάνει “χρυσή βίζα” δηλαδή πενταετή άδεια παραμονής στην χώρα μας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που στήριξε την Ελληνική οικονομία.

Πρόσφατη έγκυρη μελέτη κατέταξε την χώρα μας ως τη δεύτερη πιο φθηνή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ουγγαρία για την απόκτηση “χρυσής βίζας”. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης κάποιος επενδυτής στην Ελλάδα με 250.000 ευρώ επένδυσης αποκτά κατοικία 178 τ.μ. μέγεθος που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων, σε σχέση με τα αντίστοιχα απαιτούμενα ποσά επένδυσης σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στην Ουγγαρία με το αντίστοιχο ελάχιστο ποσό των 200.000 ευρώ αγοράζει κανείς ακίνητο 122 τ.μ. ενώ στη Μάλτα που έχει παραπλήσιο με την Ελλάδα κλίμα, με 270.000 ευρώ αποκτά ακίνητο 98 τ.μ δηλαδή περίπου το ήμισυ από ότι στην Ελλάδα. Η διαφορά αυτή των τιμών οδηγεί σε ένα “κύμα” ξένων επενδυτών από χώρες εκτός της Ε.Ε. στην ελληνική αγορά ακινήτων. Από την άλλη πλευρά η Πορτογαλία που εισήγαγε για πρώτη φορά το σύστημα της «χρυσής βίζας» το 2012, δηλαδή την παροχή άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς ως αντάλλαγμα για επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ, έχει κατορθώσει να προσελκύσει 4,3 δισ. ευρώ με «παράπλευρη» όμως απώλεια την μεγάλη δυσκολία ανεύρεση κατοικίας για τους μόνιμους κατοίκους της Λισσαβόνας.

Με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος το β’ τρίμηνο του 2019, οι τιμές στην Αττική εκτινάχθηκαν κατά 11,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση άγγιξε το 7,7%.

Εάν σε αυτή την εξέλιξη προσθέσουμε και τις αλλαγές στην αγορά κατοικίας που δημιουργούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις από πλατφόρμες όπως πχ. Airbnb, μια νέα κατάσταση δημιουργείται στην εξεύρεση κατοικίας για τους κατοίκους των πόλεων και νέα ενοίκια διαμορφώνονται εν μέσω της κρίσης.

Σε άλλες χώρες ήδη λαμβάνονται μέτρα για τα προβλήματα που δημιούργησε αυτή η πολιτική π.χ. Λισσαβόνα και οι κυβερνήσεις αρχίζουν και λαμβάνουν μέτρα εξισορρόπησης των προβλημάτων. Εκτίμηση μας είναι ότι και στην χώρα μας πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα έγκαιρα. Μέσα στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να επανεξετασθεί το ποσό για τη χορήγηση της «χρυσής βίζας» καθώς και η στήριξη της επαρχίας.

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί.

Έχουν προβεί σε κάποια αξιολόγηση της “χρυσής βίζας” και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε η ακίνητη περιουσία που επλήγη από την κρίση να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και όχι να μεταπωλείται σε ευκαιριακές τιμές;

Πόσες τέτοιες άδειες έχουν δοθεί τα έτη 2017, 2018, 2019 και ποια τα αντίστοιχα ποσά των επενδύσεων;

Πώς θα γίνει ώστε να υπάρχει μια κατανομή και διασπορά των ακινήτων που αγοράζονται και σε περιοχές της περιφέρειας (εκτός δηλαδή της Αθήνας), ώστε να μην αλλοιώνουν την προσφορά της διαθέσιμης κατοικίας για τους μόνιμους κατοίκους;

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να οδηγούνται οι επενδυτές αυτοί σε παλαιά και εγκαταλελειμμένα κτήρια στα κέντρα των πόλεων, ώστε αυτά να ανακαινισθούν και να βελτιωθεί η εικόνα του κέντρου των πόλεων όπως της Αθήνας;

Τι μέτρα θα λάβουν ώστε η αύξηση των ενοικίων να μην εξανεμίζει το εισόδημα των οικογενειών από τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά και χρήση κατοικίας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές,
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Βασίλης Κεγκέρογλου

Μιχάλης Κατρίνης

Γεώργιος Μουλκιώτης

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Φραγγίδης

Δημήτρης Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Αχμέτ Ιλχάν

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Ευαγγελία Λιακούδη

Χαρά Κεφαλίδου

Νάντια Γιαννακοπούλου

Ανδρέας Πουλάς

Χρήστος Γκόγκας