Την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων του ΠΑΣΟΚ, τον Ιανουάριο του 2015, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τον Σεπτέμβριο του 2015, των ευρωεκλογών τον περασμένο Ιούνιο και, βεβαίως, των πρόσφατων εθνικών εκλογών, περιλαμβάνει η έκθεση του Κινήματος Αλλαγής που θα παρουσιαστεί, το απόγευμα της Παρασκευής, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Να σημειωθεί πως στο  άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί η διενέργεια Focus Groups που θα ολοκληρώσουν και θα δώσουν μεγαλύτερο βάθος στο τελικό έργο της επιτροπής.

Για την παρούσα μελέτη και επεξεργασία των στοιχείων που παρουσιάζονται παρακάτω εργάστηκαν με συντονίστρια την Εύη Χριστοφιλοπούλου, τα μέλη της
Επιτροπής Αποτίμησης του Εκλογικού Αποτελέσματος :Βασίλης Βαμβακάς, Χαράλαμπος Βαρδίκος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Δημήτρης Μάντζος, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Φίλιππος Πετσάλνικος και Νίκος Σαλαγιάννης.

Όσον αφορά τις πρόσφατες εκλογές, ιδιαίτερα αναφορά γίνεται στις συνθήκες άγριας πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση , τα δύο αυτά κόμματα  «τήρησαν την «ομερτά», για τις τεράστιες ευθύνες τους στην επιβολή και τη διαχείριση των μνημονίων» με κοινό στόχο « να χρεωθούν όλα στο ΠΑΣΟΚ.», ενώ σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αναφέρονται τα εξής: «Η στάθμιση του εκλογικού αποτελέσματος μπορεί να πάρει πολλές εκδοχές ανάλογα με το πιο είναι το σημείο αναφοράς και σύγκρισης. Τρία, πάντως, γεγονότα δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν για την επίδοση του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές:

-Έγινε η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας μετά από καιρό.

-Στο πλαίσιο της νέας δικομματικής πόλωσης σημείωσε μια αύξηση των ποσοστών του κατά 30% σε σχέση με το ποσοστό των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

-Αντιστάθηκε, αλλά δεν κατάφερε να ανασχέσει επαρκώς τις πιέσεις που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εμφάνισε διαρροές προς τη ΝΔ.

Το Κίνημα Αλλαγής ανάμεσα στις Ευρωεκλογές και τις Εθνικές Εκλογές 2019

Η έκθεση επισημαίνει ότι για το Κίνημα Αλλαγής το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές προσδιόρισε λίγο - πολύ και το επίπεδο του ποσοστού του στις εθνικές εκλογές. Παρά το γεγονός ότι η πτώση των ποσοστών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις ευρωεκλογές, ενίσχυσε τις ελπίδες τους για επανάκαμψη πρώην ψηφοφόρων μας και για ισχυρή διαφοροποίηση των συσχετισμών στο χώρο.

Αποδείχτηκε, σύμφωνα με την έκθεση, ότι η «γαλάζια επέλαση» στις ευρωεκλογές αλλά και τις περιφερειακές εκλογές και η επίμονη αντιδεξιά προπαγάνδα, έστρεψαν τους ψηφοφόρους που είχαν αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις ευρωεκλογές αλλά δεν είχαν πάει στη Ν.Δ και οι οποίοι στη συνέχεια επέστρεψαν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις εθνικές εκλογές.

Μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων και για μεγάλο μέρος της προεκλογικής περιόδου, το θέμα Βενιζέλου απασχόλησε, όπως αναφέρεται, έντονα τα στελέχη και τους ψηφοφόρους τους και αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης. Ως προς την κατεύθυνση και την ένταση της επιρροής στο εκλογικό αποτέλεσμα, στην Επιτροπή υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις κι εκτιμήσεις. Με βάση, όμως, και τα αριθμητικά στοιχεία η επιτροπή κατέληξε ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήταν καθοριστική στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Η εκλογική βάση του Κινήματος Αλλαγής

Τα καλύτερα αποτελέσματά του το Κίνημα Αλλαγής τα καταγράφει στις ηλικίες άνω των 55 ετών, σε απόφοιτους δημοτικού ως προς την εκπαίδευση, σε αγρότες και συνταξιούχους ως προς το επάγγελμα. Αντίθετα, αδυναμίες εμφανίζονται στις ηλικίες κάτω των 35 ετών, στους αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, Τεχνικών Σχολών και ΙΕΚ, καθώς και στους ανέργους και τους φοιτητές – σπουδαστές.

Κοντά στο συνολικό του ποσοστό και ελαφρώς χαμηλότερα κυμαίνονται αντίστοιχα οι επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής στις νοικοκυρές, στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ ακριβώς την ίδια επίδοση με το συνολικό του ποσοστό επιτυγχάνει στους μισθωτούς του δημοσίου τομέα και τους αποφοίτους ΑΕΙ - ΤΕΙ. Ενδιαφέρον είναι το ότι - παρά την παρουσία της Προέδρου - οι γυναίκες που το προτιμούν είναι λιγότερες από τους άνδρες.

Με βάση και μόνο τα ποσοστά των Exit Polls το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται να έχει να έχει δυσκολίες στα μεσαία στρώματα και ειδικότερα στα πιο δυναμικά.

Όμως, όπως είδαμε και από τις αναλύσεις που προηγήθηκαν, καταγράφεται μια εμφανής τάση σταδιακής αλλαγής του μίγματος της εκλογικής μας βάσης, ποσοτικά μικρή αλλά υπολογίσιμη και ποιοτικά κρίσιμη που πρέπει να επισημανθεί. Για παράδειγμα, τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ τριπλασιάστηκαν στους νέους 17-24 ετών μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Ιουλίου 2019.

Παράλληλα, στους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στους Ελεύθερους επαγγελματίες εμφάνισε μεγάλη ποσοστιαία αύξηση, πάνω από τη συνολική τελική αύξηση των ποσοστών μας. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η εκλογική του βάση άρχισε να εμπλουτίζεται με νέα δυναμικά κοινά γεγονός που, όπως σημειώνουν, οφείλουν να αξιοποιήσουν στο άμεσο μέλλον, με στόχο την αύξηση της επιρροής τους στα κοινά αυτά με ανανέωση προσώπων και ιδεών.

Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής δεν φαίνεται να μπορεί να ακουστεί από όσους βρίσκονται εκτός του συστήματος ( άνεργοι ) αφού για πολλούς από αυτούς έχει
καταγραφεί στους βασικούς υπεύθυνους της κρίσης ( ΠΑ.ΣΟ.Κ = συστημικό κόμμα ).

Τέλος, στο χάσμα μεταξύ περιφέρειας και μεγάλων αστικών κέντρων που διατηρείται παρά το γεγονός ότι η αύξηση της εκλογικής του επιρροής έχει μια μεσοσταθμική ισορροπία μεταξύ Αττικής – Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας, σε σχέση με το 2015. Όμως, η βάση εκκίνησης στα αστικά κέντρα τον Ιανουάριο του 2015 ήταν χαμηλή, λίγο πάνω από του 3% και παρά την αναλογική αύξηση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, μας συγκρατεί σε χαμηλά ποσοστά που δεν
πρέπει να παγιοποιηθούν. Στοιχείο πολύ σημαντικό βέβαια λόγω ειδικού βάρους -ποσοτικά και ποιοτικά - αυτών των εκλογικών περιφερειών. Η δυσκολία διείσδυσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, χρειάζεται ειδική προσέγγιση και ανάλυση.

Εξέλιξη Εκλογικής Δύναμης 2009 - 2019

Η κάρτα δείχνει την εξέλιξη της εκλογικής δύναμης του ΚΙΝΑΛ

Από το 44% του 2009, στο 4,5% του 2015 και από το 4,5% του 2015 στο σημερινό



 Συσπείρωση ΔΗ.ΣΥ – Κινήματος Αλλαγής

 Το Σεπτέμβριο 2015, η ΔΗ.ΣΥ. παρουσίασε συσπείρωση 76,8% των ψηφοφόρων της.

 Ακολούθως τον Μάιο 2019 στις ευρωεκλογές η συσπείρωση του Κινήματος Αλλαγής σε σχέση με το εκλογικό σώμα που μας ψήφισε τον Σεπτέμβριο του 2015 μειώθηκε στο 63,7%,

 για να επανέλθει στις βουλευτικές του Ιουλίου σε επίπεδα άνω του 75%, με ποσοστό 75,7%.

Η διαφορά που εμφανίζει η συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ στην μεσαία στήλη, σαφώς οφείλεται, όπως αναφέρεται στην έκθεση, και στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ευρωεκλογών.



Δημογραφικά Στοιχεία Κινήματος Αλλαγής - Ηλικία

Το ΚΙΝΑΛ ξεπερνά το συνολικό του ποσοστό μόνο στις μεγάλες ηλικίες από 55 και πάνω.

Κίνημα Αλλαγής 2019, 8,1% :

 65+ 11,7%,

 55-64 8,2%,

 45-54 7,1%,

 35-44 7,1%,

 25-34 6,2%
 και 17-24 4,8%.

Ακριβώς, αντίστοιχη ήταν η εικόνα μας του Σεπτεμβρίου 2015 και η εκλογική μας επίδοση είχε ομοίως φθίνουσα σειρά από τις μεγαλύτερες στις μικρότερες ηλικίες.
Και τότε το συνολικό μας ποσοστό το ξεπεράσαμε μόνο στις μεγάλες ηλικίες



 την επιλογή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις βουλευτικές έκαναν 50.000 ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής των ευρωεκλογών

 την επιλογή της Ν.Δ έκαναν 40.000 ψηφοφόροι μας στις ευρωεκλογές,

 ενώ την επιλογή των άλλων κομμάτων ή της αποχής ή του άκυρου - λευκού έκαναν 17.000 ψηφοφόροι μας των ευρωεκλογών.

Οι παραπάνω αριθμοί σημαίνουν πως τα Καθαρά Ισοζύγια μας και με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και με την Ν.Δ ήταν οριακά ΑΡΝΗΤΙΚΑ σε σχέση με τις ευρωεκλογές, κατά 8.000 ως προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και κατά 16.000 ως προς τη Ν.Δ. Η μικρή άνοδος πουκαταγράψαμε, κατά 0,4%, οφείλεται στο Καθαρό Ισοζύγιο μας με τα υπόλοιπα κόμματα και την αποχή που ήταν ΘΕΤΙΚΟ κατά 45.000 Έτσι προέκυψε και η πενιχρή μας άνοδος, στη συμπυκνωμένη προεκλογική περίοδο, κατά 21.000 ψήφους.



Τέλος, να επισημανθεί πως στις βουλευτικές εκλογές μετακινήθηκαν μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων με επίκεντρο το Κίνημα Αλλαγής 155.000 ψηφοφόροι.

Οι εισροές, δηλαδή, που διαπέρασαν το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Ν.Δ ήταν της τάξης του 2,7% των ψηφισάντων συνολικά για να καταλήξουν σε οριακές απώλειες για το Κίνημα Αλλαγής της τάξης του 0,4%. Δηλαδή, συνολικά το άθροισμα με επίκεντρο το Κίνημα Αλλαγής των μετακινούμενων εντός των τριών πρώτων κομμάτων και στις δύο εκλογικές διαδικασίες του 2019 έφτασε τις 330.000

Οργανωτικά θέματα του νέου φορέα και οι Δούρειοι ίπποι

Στο πόρισμα επισημαίνονται οι οργανωτικές αδυναμίες, καθώς όπως αναφέρεται, οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις βρήκαν το Κίνημα Αλλαγής σε μια ενδιάμεση, μεταβατική φάση της οργανωτικής του συγκρότησης, ιδιαίτερα σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο. Παράλληλα, η γενναία και ειλικρινής πρωτοβουλία ενοποίησης του χώρου συνοδεύθηκε από την υποχρέωση μιας σειράς αλλεπάλληλων αναγκαίων πολιτικών και οργανωτικών διαδικασιών που είχαν αναπόφευκτα και στοιχεία εσωστρέφειας.

Κρίσιμη για την εξέλιξη του εγχειρήματος ήταν η υπονόμευση της μεγάλης προσδοκίας που δημιουργήθηκε στο ξεκίνημα του νέου φορέα, από προσχεδιασμένες, καιροσκοπικές συμπεριφορές και αποχωρήσεις προσώπων που είχαν διακριτούς ρόλους και μεγάλη επικοινωνιακή προβολή, παρά τις σαφείς δεσμεύσεις που οι ίδιοι είχαν αναλάβει.

Κάποιοι μάλιστα ήρθαν ως Δούρειος Ίππος, με την διαφορά ότι η παράταξη άντεξε: αντίθετα από ότι συνέβη στην Τροία, απέτυχε ο στόχος τους. Τα πρόσωπα αυτά μπορεί να έπληξαν την παράταξη αλλά τελικά αποδομήθηκαν ή/και εξαφανίστηκαν οι ίδιοι και τα κόμματα τους από τον πολιτικό χάρτη.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση της Επιτροπής (ΕΔΩ)