Για την ψήφο των αποδήμων, τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν και την ενταξιακή προοπτική Αλβανίας και Βόρεια Μακεδονίας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά αντισυνταγματική, είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για Πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες 'δεύτερης κατηγορίας' και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη. Προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του πρωθυπουργού σχετικά με την αντιπρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφο των ομογενών.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε στη συνέχεια για το κλίμα που επικράτησε στην συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν και τις προσδοκίες που έχει μετά από αυτή. «Αποδίδω μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών» απάντησε λακωνικά.

Τέλος, σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαΐκή Ένωση, ο πρωθυπουργός εξήγησε τη θέση του ότι Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία πρέπει να εξεταστούν από κοινού για την έναρξη της ενταξιακής τους πορείας.

«Οι χώρες της Έυρωπαΐκής Ένωσης θα αξιολογήσουν την πορεία των δύο κρατών των δυτικών Βαλκανίων και ανάλογα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Συμφωνούμε με την επικρατούσα στην Ευρώπη άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση (decoupling)» είπε ο κ. Μητσοτάκης.