Ευθείες βολές κατά του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εξαπέλυσε σήμερα το πρωί, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας για το 2019.

Χαρακτηριστικά, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε τα εξής:

«Είναι πάρα πολύ κομβικό θέμα. Τα νοσοκομεία μας παραδοσιακά είχαν θέμα το Νοέμβριο, όχι τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Και πήγαινε ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και από τα αδιάθετα έπαιρνε ένα ποσό προκειμένου να συμπληρώσει τις πιστώσεις και να βγει η χρονιά, όπως πολύ σωστά λέτε.

Φαίνεται ότι παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο. Αύγουστο-Σεπτέμβριο ένα-ένα τα νοσοκομεία ζητάνε παραπάνω πλαφόν για τα ακριβά τους φάρμακα και για τους παρόχους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι κύριοι Υπουργοί Υγείας που είχαν την ευθύνη τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια, άφησαν τα νοσοκομεία μας στο έλεος του Θεού. Δεν τους ένοιαξε να πάρουν διαρθρωτικά μέτρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ήταν και οι μνημονιακές δεσμεύσεις στη μείωση των δαπανών για την υγεία όμως;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν έκαναν τίποτα τεσσερισήμισι χρόνια με βάση διαρθρωτικά μέτρα περιστολής της δαπάνης και ελέγχου της ποσότητας και της συνταγογράφησης, παρά μόνο το clawback. Δηλαδή τι έλεγαν; «Αφήστε τα όλα στο έλεος του Θεού και θα έρθουμε τις άλλες χρονιές οριζόντια να κόψουμε τις δαπάνες».