Την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 9:45 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης, 16:45 ώρα Ελλάδος) στο περιθώριο των εργασιών της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κεντρική θέση στις συνομιλίες αναμένεται να έχει το προσφυγικό και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να προσέρχεται στη συζήτηση με καθαρές θέσεις στα δύο ζητήματα: Την εφαρμογή από την Άγκυρα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για επιστροφές μεταναστών και τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Ο κ. Ερντογάν με τη χθεσινή του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη έδειξε ότι δεν έχει διάθεση να ρίξει τους τόνους, καθώς επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων όσον αφορά στον ενεργειακό πλούτο στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο, κάτι που γίνεται με παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε δε στην ίδια ομιλία ότι «εδώ και 50 χρόνια δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού εξαιτίας της άδικης και ασυμβίβαστης στάσης που κρατούν οι Ελληνοκύπριοι».

Στη συνέχεια, στις 11:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Στο περιθώριο του Forum ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV. Αμέσως μετά ακολουθεί μια εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Πρόκειται για το γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη ο Υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών. 

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ολοκληρώνεται το βράδυ της Τετάρτης. Στις 19.30 τοπική ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια, παρουσία πλήθους Ελλήνων της διασποράς.