Αποστολή στη Νέα Υόρκη

Με χαμόγελα και ικανοποίηση βγήκαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ζάεφ μετά την πρώτη τους συνάντηση, που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στη συζήτησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.

Μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ο Πρωθυπουργός με βάση τις ίδιες πληροφορίες κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Στη συνάντηση, επίσης, εκφράστηκε η βούληση να προχωρήσουν οι δυο πλευρές στα θέματα που αφορούν στα εμπορικά σήματα. Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία και το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του. 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων στα Σκόπια.


Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.

Η συνάντηση πήγε «πολύ καλά», δήλωσε εξερχόμενος ο Ζόραν Ζάεφ. «Είμαι πολύ χαρούμενος», συμπλήρωσε. «Υπάρχει ελπίδα για βελτίωση της συνεργασίας και της φιλίας» των δύο χωρών, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.