Δυναµικό στίγµα στη «γαλάζια» διακυβέρνηση της χώρας επιδιώκει να δώσει ο ανανεωµένος κοµµατικός µηχανισµός της Ν.∆. Χαρακτηριστικό της σηµασίας που αποδίδεται από το Μέγαρο Μαξίµου στον ρόλο που θα επιτελέσει η Πειραιώς στην άσκηση της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι το σύνολο των προσώπων που τοποθετήθηκαν σε θέσειςκλειδιά αποτελούν στελέχη που βρίσκονται διαχρονικά κοντά στο στενό σύστηµα του πρωθυπουργού, µε τον οποίο συµπορεύονται από την εποχή που κατήλθε για πρώτη φορά στον εκλογικό στίβο της Β’ Αθήνας ως υποψήφιος βουλευτής.

«Η κοµµατική βάση πρέπει να έχει λόγο και ξεκάθαρη θέση στο κυβερνητικό έργο. Γι’ αυτό και χρειάζεται να καταρτιστεί ένα πλάνο συγκεκριµένων ενεργειών, που θα οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζουν συνοµιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταδεικνύοντας τις σκέψεις και τις προθέσεις της ηγεσίας της κυβέρνησης.

Μόνο τυχαία δεν είναι, άλλωστε, η επιλογή για το πόστο του γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής ενός προσώπου που είχε άµεση εµπλοκή στη συγκρότηση του κυβερνητικού προγράµµατος της Ν.∆., ως επικεφαλής µάλιστα του όλου εγχειρήµατος µετά τον τότε αρµόδιο αντιπρόεδρο, Κωστή Χατζηδάκη. Ο λόγος για τον Γιώργο Στεργίου, ο οποίος πλαισιώθηκε από τον έµπειρο επικοινωνιολόγο και επί χρόνια συνεργάτη του πρωθυπουργού Βασίλη Φεύγα, ο οποίος ανέλαβε τη Γραµµατεία Στρατηγικού Σχεδιασµού, τον Τάσο Γαϊτάνη, που είναι ο νέος εκπρόσωπος του κόµµατος, καθώς και τον Νίκο Ρωµανό, ο οποίος τοποθετήθηκε στη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου.

Μια από τις βασικές στοχεύσεις αναφορικά µε τη λειτουργία του κοµµατικού µηχανισµού θα είναι η ενηµέρωση των πυρήνων της Ν.∆. ανά την περιφέρεια για τις κεντρικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, προκειµένου τα κατά τόπους στελέχη να γίνουν κοινωνοί της λογικής του Μεγάρου Μαξίµου, ώστε να τη µεταφέρουν στις οργανώσεις και τις περιοχές τους, καθιστώντας την κατανοητή σε όσο το δυνατόν µεγαλύτερο κοµµάτι του «γαλάζιου» στελεχικού δυναµικού και όχι µόνο. Ως εκ τούτου, θα καθιερωθούν τακτικές συναντήσεις µε τους επικεφαλής και τα συµβούλια των ΝΟ∆Ε, στη διάρκεια των οποίων θα κατατίθενται επιπλέον και προτάσεις από τους ίδιους για την προώθηση αναγκαίων παρεµβάσεων στις περιφέρειές τους, οι οποίες άπτονται των αρµοδιοτήτων της κεντρικής εξουσίας.

Ακολούθως, η Πειραιώς θα µεταφέρει τις σχετικές θέσεις στο Μέγαρο Μαξίµου, το οποίο θα τις αξιολογεί και θα τις παραπέµπει στα αντίστοιχα υπουργεία. «Θα υπάρχουν ανοικτές πόρτες όχι για ρουσφέτια, αλλά για την προώθηση σοβαρών και άµεσων αναγκών, που µε τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αποτελεσµατικές και συντονισµένες δράσεις. Η Πειραιώς θα παράγει ατζέντα και πολιτικό λόγο», διαµηνύει κορυφαίος κοµµατικός παράγοντας. Ανάλογη διαδικασία, βεβαίως, προβλέπεται και για τα µέλη της Πολιτικής Επιτροπής. Παράλληλα, σχεδόν σε εβδοµαδιαία βάση θα αποστέλλονται βασικά σηµεία του πολιτικού λόγου της κυβέρνησης, καθώς και ενηµερωτικά κείµενα, τόσο στα µέλη της Πολιτικής Επιτροπής όσο και στις οργανώσεις.

Στην κατεύθυνση της άρτιας ενηµέρωσης και της προσαρµογής των στελεχών στα νέα δεδοµένα που δηµιουργήθηκαν µετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου κινείται η ειληµµένη απόφαση για την επαναφορά των Πολιτικών Ακαδηµιών που είχαν θεσµοθετηθεί από το 2016 και µετά, οπότε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρία της Ν.∆., αλλά και των σεµιναρίων επικοινωνίας, σε κάποια από τα οποία είναι πολύ πιθανό να συµµετάσχουν και τα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Ενδεικτικός της διάθεσης για αναβάθµιση των ακαδηµιών είναι ο προγραµµατισµός για πραγµατοποίησή τους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Αναδιάρθρωση

Ακόµα ένα µεγάλο στοίχηµα της νέας ισχυρής οµάδας της Πειραιώς, και κυρίως του γραµµατέα, καθώς και του διευθυντή της Ν.∆., Γιάννη Μπρατάκου, είναι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισµός της λειτουργίας των «γαλάζιων» γραµµατειών. Με βάση τους σχετικούς σχεδιασµούς, οι γραµµατείες θα µετασχηµατιστούν επί της ουσίας σε θεµατικούς πυρήνες, που θα καταπιάνονται µε κορυφαία ζητήµατα, όπως, π.χ., η ψηφιοποίηση των κρατικών δοµών, η κλιµατική αλλαγή κ.ά., στο πλαίσιο των οποίων θα δηµιουργηθούν αντίστοιχες υποενότητες. Με τον τρόπο αυτόν, οι επιτελείς του «γαλάζιου» στρατηγείου ευελπιστούν να ενεργοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη, αλλά και να προτείνουν συγκεκριµένες λύσεις και ενέργειες στην πλευρά της κυβέρνησης.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 21/9/2019