Με στόχο να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές οικονοµικό και γεωπολιτικό στερέωµα, αναχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συµµετάσχει στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το πρόγραµµα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ περιλαµβάνει πληθώρα υψηλόβαθµων επαφών, µε σπουδαιότερη αυτή µε τον Ντόναλντ Τραµπ, που, όπως επισηµαίνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «δεν συνηθίζει να βλέπει ηγέτες µόλις δύο µήνες µετά την εκλογή τους». Περιλαµβάνει επίσης σηµαντικά ραντεβού µε κορυφαίους Αµερικανούς επιχειρηµατίες, τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων, στους οποίους θα παρουσιάσει το µεταρρυθµιστικό πρόγραµµα της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας και θα τους καλέσει να επενδύσουν στη χώρα µας.

Ο πρωθυπουργός έχει µάλιστα προσκληθεί και θα συµµετάσχει στις εκδηλώσεις δύο εκ των σηµαντικότερων αµερικανικών think tanks, του Atlantic Council και του Council on Foreign Relations. Τη ∆ευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη µε οµιλία στην ειδική σύνοδο για την κλιµατική αλλαγή. Ο πρωθυπουργός θα αναλύσει την πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί µέσω του υπουργείου Εξωτερικών στον ΟΗΕ για τη λήψη µέτρων και τη δηµιουργία µηχανισµών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονοµιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρµοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης. «Η Ελλάδα είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή γεγονότα, µε αυτοπεποίθηση και λόγο», τονίζει στα «Π» συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Αµέσως µετά ο κ. Μητσοτάκης θα έχει το πρώτο του ραντεβού µε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράµα. «Η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Οσο προκαλεί, όσο χρησιµοποιεί απαράδεκτες τακτικές κατά της ελληνικής µειονότητας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας στις ενταξιακές διαπραγµατεύσεις στην Ε.Ε.», ήταν το µήνυµα που είχε στείλει προς τον οµόλογό του ο κ. Μητσοτάκης από το βήµα της ∆ΕΘ. Την ίδια ηµέρα θα συναντηθεί επίσης µε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχµούντ Αµπάς, και µε τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίµ Θάτσι. TO «ΣΗΜΑ»

Την Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει το πρώτο του ραντεβού µε επενδυτές, στην εκδήλωση που έχει οργανώσει για τον σκοπό αυτόν η αµερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Την ίδια ηµέρα έχει προγραµµατιστεί η συνάντηση µε τον Ντόναλντ Τραµπ, που θα στείλει και το «σήµα» της ενίσχυσης και εµβάθυνσης των ελληνοαµερικανικών σχέσεων, αλλά και η πρώτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη µε τον Ζόραν Ζάεφ. Στη συνέχεια, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναµένεται να συνοµιλήσει µε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον.

Την Τετάρτη, 25 Σεπτεµβρίου, έρχεται η πρώτη του συνάντηση µε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου αναµένεται να τεθεί επί τάπητος από τον κ. Μητσοτάκη µεταξύ άλλων το ζήτηµα της επιστροφής µεταναστών στο πλαίσιο της συµφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και φυσικά το θέµα του σεβασµού των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κύπρου. Αµέσως µετά θα συναντηθεί µε τον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Την ίδια ηµέρα, ο κ. Μητσοτάκης θα µεταβεί στην Αστόρια, όπου κυριαρχεί το ελληνοαµερικανικό στοιχείο, και θα έχει επαφές µε την Οµογένεια. Θα προηγηθεί το γεύµα που θα παραθέσει προς τιµήν του ο υπουργός Εµπορίου των ΗΠΑ, Γουίλµπουρ Ρος, µε τη συµµετοχή Αµερικανών επιχειρηµατιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Επίσης την ίδια ηµέρα, σε ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πρόγραµµα, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ένας από τους οµιλητές στο Bloomberg Global Business Forum, ενώ θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση και µε τον Μάικ Μπλούµπεργκ.

Την Πέµπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί µε τον Αρχιεπίσκοπο Αµερικής, Ελπιδοφόρο, και στη συνέχεια µε τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Την Παρασκευή, τελευταία ηµέρα της παραµονής του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει οµιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η αποστολή

Στην κυβερνητική αποστολή θα συµµετάσχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του διπλωµατικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο διευθυντής του Γραφείου Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης της Γενικής Γραµµατείας του Πρωθυπουργού, ∆ηµήτρης Μητρόπουλος, η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη, ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου Τύπου, Αργύρης Παπαστάθης, ο οικονοµικός του σύµβουλος, Αλέξης Πατέλης, ενώ, εκτός βέβαια από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο ∆ένδια, µια πλειάδα ακόµα υπουργών θα τον συνοδεύσουν στη Νέα Υόρκη και θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, η Νίκη Κεραµέως, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, η Λίνα Μενδώνη, ο Βασίλης Κοντοζαµάνης κ.ά.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 21/9/2019