Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, λέει ο σοφός λαός και επιβεβαιώνεται και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η πολιτική ήττα και η μετακόμιση από τη διακυβέρνηση στην αντιπολίτευση έχει επώδυνες συνέπειες.

Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση δύο πολιτικών «γραμμών» τόσο για το συνέδριο όσο και για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να παρακολουθεί αμήχανος τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών του και την αμφισβήτηση στελεχών που ήταν κοντά του και συνέβαλαν στην ήττα της 7ης Ιουλίου.

Οσο πλησιάζουμε στις εσωκομματικές διαδικασίες τόσο θα βγαίνουν στο προσκήνιο αντιδράσεις, συγκρούσεις και διαφοροποιήσεις. Με όλους να αναρωτιούνται αν και πότε ο Τσίπρας θα κάνει το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Μεγάλα αγκάθια αποτελούν ο τρόπος που θα γίνει η διεύρυνση-εγγραφή των νέων μελών ο ρόλος της Προοδευτικής Συμμαχίας, η εκλογή προέδρου από την βάση, η συζήτηση για την εκλογική ήττα, αλλά και ζητήματα στρατηγικής και τακτικής. 

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που ενυπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματο αποτυπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ωστόσο αποφασίστηκε να υπάρξει εσωκομματική εκεχειρία έως την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδριάζει στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου.

Καρφιά Τσακαλώτου κατά Παππά για την ΕΡΤ

Η πρόσφατη κατάπαυση πυρών φαίνεται όμως πως ήταν απλώς για το …θεαθήναι, καθώς την έσπασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, o οποίος μπορεί να μην είναι «δελφίνος», αλλά εκφράζει μια τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που αντιστέκεται στην «πασοκοποίηση», που θέλει ένα κόμμα πιο «καθαρό» και που δεν αποδέχεται την πλήρη παράδοση στις απόψεις των «προεδρικών.

Γι’ αυτό και θυμήθηκε κάπως όψιμα την ΕΡΤ για να την βάλει στον εσωκομματικό διάλογο που γίνεται ενόψει και του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να τα επιτεθεί δημόσια στον Νίκο Παππά για το πώς λειτουργούσε η ΕΡΤ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου με τη συμμετοχή και της Έφης Αχτσιόγλου, ο κ. Τσακαλώτος ομολόγησε ότι ούτε στην ΕΡΤ τα πήγε καλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

"Είχαμε και ένα άλλο έλλειμμα, την ΕΡΤ" εκεί δεν το πήραμε σοβαρά, είπε ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας πως "κατά την άποψή μου το όραμά μου για την ΕΡΤ δεν είναι να έχουμε εναν αριστερό Μπάμπη Παπαδημητρίου και έναν Αριστερό Άρη Πορτοσάλτε. Θέλουμε μια δημόσια τηλεόραση αντικειμενική" είπε η οποία να μπορεί να διαχωρίσει την είδηση από το σχόλιο και να δύναται να ασκήσει κριτική σε όλους τους υπουργούς και πολιτικούς ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Τόνισε επίσης, ότι πρέπει να ξεχωρίζει η είδηση από την άποψη και «να ξέρουν όλοι, δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, ότι στη δική τους τηλεόραση, στη δημόσια τηλεόραση, θα μάθεις την είδηση, ασχέτως αν θα μάθεις μετά το σχόλιο».

«Κόφτε το» λέει ο Πολάκης για τον Τσακαλώτο

Μετά τις επικρίσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και τις απαντήσεις που έδωσαν οι θιγόμενοι (Ακριβοπούλου και Καψώχας), στη δημόσια συζήτηση παρενέβη ο Παύλος Πολάκης.

Με το γνωστό του ύφος, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός παίρνει ευθέως το μέρος των δύο δημοσιογράφων, κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι καλλιεργεί την εσωστρέφεια και με δημοκρατικό τρόπο ζητά από τους συντρόφους τους να ...κόψουν(!) την κριτική για το ύφος της δημόσιας τηλεόρασης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η «μόλυνση» του ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειωθεί ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πρόσφατα ξαναχτυπήσει ότνα αποφάσισε να στείλει μηνύματα προς αρκετές κατευθύνσεις προειδοποιώντας για το νέο ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργείται

«Στο ερώτημα σας να φοβάμαι να μην μολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πασοκοποίηση» σας απαντώ ότι θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα, πόσο μάλλον όταν στις μέρες μας την έχουν πέσει μονοί-διπλοί στο ΣΥΡΙΖΑ για γίνει μέρος της «κανονικότητας» ενός συναινετικού δικομματισμού» είπε δείχνοντας ότι η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρωμένη με «αγκάθια».

Αμέσως μετά όμως, προφανώς για να μην συγκεντρώσει εσωκομματικά «πυρά» έσπευσε να προσθέσει ότι «τους φόβους μου βέβαια τους διασκεδάζουν η πολιτική βούληση τόσο της ηγεσίας, όσο και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ» .

Στήριξη Τσακαλώτου σε Σκουρλέτη

Ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του έσπευσε να στηρίξει και το σχόλιο του Πάνου Σκουρλέτη που είναι γνωστό ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της ηγεσίας επειδή δεν επιθυμεί το άνοιγμα του κόμματος, ο οποίος είχε πει πως «θέλουμε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλουμε τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ».

«Νομίζω ότι ο γραμματέας του κόμματος μας με το σχόλιό του έκανε ταυτόχρονα 2 πετυχημένα πράγματα, ένα ιστορικό και ένα άμεσα πολιτικό, της παρούσας συγκυρίας.

Το ιστορικό έχει να κάνει με τη φυσιογνωμία του ιστορικού ΠΑΣΟΚ. Ο Πάνος αναγνωρίζει τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ χάρις στην οποία έγινε το κραταιό κόμμα της μεταπολίτευσης και ταυτόχρονα του χρεώνει τον λαϊκισμό, με τον οποίο έριξε χαμηλά τον δείκτη πολιτικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτά όμως τα έχει διαπραγματευτεί διεξοδικά ο Άγγελος Ελεφάντης στο βιβλίο του. (σ.σ. Αναφέρεται στο ιστορικό βιβλίο του εμβληματικού διανοούμενου της ανανεωτικής αριστεράς Αγγελου Ελεφάντη «Στον αστερισμό του λαϊκισμού» (1991) – ένα βιβλίο αναφοράς στον πολιτικό διάλογο για την σημασία και την χρήση του όρου «λαϊκισμός»)

Το πολιτικό μέρος του σχολίου του Σκουρλέτη έχει να κάνει με τι κόμμα θέλουμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος εξυμνεί τη λαϊκότητα του ιστορικού ΠΑΣΟΚ και την ίδια στιγμή επιμένει ότι δεν θέλουμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ακόμα λαϊκίστικο κόμμα αλλά να παραμείνει κόμμα της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Δούρου εκτός γραμμής Τσίπρα για εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ από το λαό

Μπορεί το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από την βάση να είχε κλείσει από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο το επανέφερε η Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις – ταμπού.

Σε συνέντευξή της στο news247 είπε ότι «το καθοριστικό είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σημείο αναφοράς στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι και η εκλογή του προέδρου πρέπει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με τρόπο που θα καθορίσουμε συλλογικά όπως πάντα. Εννοείται ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις – ταμπού και αν χρειαστεί, και το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση θα συζητηθεί ανοικτά, οργανωμένα και δημοκρατικά».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανοίξει μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της εκλογής προέδρου του κόμματος από το λαό αλλά αργότερα έκανε πίσω και το έκλεισε. Αλλωστε, υπήρξαν πολλές ενστάσεις γύρω από το θέμα αυτό, κυρίως από την ομάδα των 53+ (Τσακαλώτος, Χριστοδουλοπούλου, Δρίτσας κ.λπ.).
Με την εκλογή Προέδρου από τον λαό είχαν διαφωνήσει εκτός από τους «53» και στελέχη όπως οι κύριοι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, που είχε κάνει λόγο για πολιτειακό δυισμό, και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ένα ακόμα ζήτημα προβληματισμού αποτελεί η αυτοκριτική για τις δύο εκλογικές ήττες, στις ευρωεκλογές και εθνικές. Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης ζητούν βαθιά και δομική συζήτηση επί των λαθών που έγιναν κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,

Για τα περί αυτοκριτικής έχει μιλήσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντα ότι «Βεβαίως πρέπει να γίνει αυτοκριτική. Όχι ως αυτομαστίγωμα, αλλά ως προϋπόθεση για την αντιπολιτευτική πολιτική και τις προγραμματικές μας επεξεργασίες.

Κίνημα «Δεν πληρώνω» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές δεν δίνουν τη «συνδρομή» που ζητά ο Τσίπρας

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το αντάρτικο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση του κόμματος και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα και δεν καταβάλλουν το 40% της μηνιαίας αποζημίωσης στο κομματικό ταμείο. Παράλληλα, δεν αποδέχονται να παραχωρήσουν στο κόμμα τους τρεις από τους πέντε κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, σύμφωνα με εσωτερική οδηγία.

Να σημειωθεί πως το θέμα είχε συζητηθεί σε υψηλούς τόνους στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μάλιστα ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη και των συγκεκριμένων βουλευτών.

Αποτέλεσμα; Να αναγκαστεί ο κ. Τσίπρας να αποστείλει επιστολή προς όλους τους βουλευτές, με την οποία τους καλεί να συμμορφωθούν άμεσα και τους υπενθυμίζει ότι όσοι μπήκαν στα ψηφοδέλτια ήταν ενήμεροι και είχαν συμφωνήσει με τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Αν και έχουν περάσει από τότε δύο μήνες από την επιστολή Τσίπρα, οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί.