Η αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήδη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται μέσα από τις πρώτες του επισκέψεις στο εξωτερικό. Τον στόχο αυτόν υπηρετεί και η μετάβασή του στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, όπου θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα συνομιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν και με άλλους ξένους ηγέτες και επιδιώκει να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.


Η αναβάθμιση της χώρας έχει διττό περιεχόμενο - και γεωπολιτικό και επενδυτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη προηγήθηκε το ταξίδι εκεί τις τελευταίες ημέρες του οικονομικού του συμβούλου, Αλέξη Πατέλη, που προετοιμάζει και το έδαφος για τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με Αμερικανούς επιχειρηματίες και επενδυτές.

Εχει φυσικά και δημοσιονομικό στόχο, καθώς η προσπάθεια ενίσχυσης του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας και της κυβέρνησης συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν την επόμενη χρονιά για τη μείωση των ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% ακόμα και στο 2%. Εκπεφρασμένος στόχος του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να ανακτήσει η χώρα μας τον ρόλο του ισότιμου εταίρου, με αποφασιστικό ρόλο στα κέντρα αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, κομβικής σημασίας είναι το χαρτοφυλάκιο που δόθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά. Ο επόμενος Ελληνας επίτροπος στην Ε.Ε. είναι ο πρώτος στην ιστορία της χώρας μας που παίρνει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν, με σημαντικούς μάλιστα τομείς ευθύνης, όπως την Ασφάλεια, τη Μετανάστευση και την Παιδεία. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έχει συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη το ενδεχόμενο να προσλάβει έναν Ελληνα, από τη Νέα Δημοκρατία, ως συνεργάτη στο γραφείο της, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

 

ΙΣΟΤΙΜΑ

 

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έδειξε πώς εννοεί τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη μεταμνημονιακή εποχή, ως μιας χώρας δηλαδή που θα συζητά ισότιμα με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα θέτει προτάσεις στο τραπέζι και θα συνδιαμορφώνει την ατζέντα. «Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας. Από την κλιματική αλλαγή, την τεχνολογική επανάσταση και τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες μέχρι το Προσφυγικό και τις ευκαιρίες της κοινής αμυντικής πολιτικής.

Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Δύο είναι τα κύρια ζητήματα στα οποία άμεσα θα παρέμβει ο κ. Μητσοτάκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προτάσσοντας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και νέων πολιτικών: Το πρώτο, βέβαια, είναι το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, όπου θα ζητήσει συλλογικότητα και αλληλεγγύη, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ανοιχτή σε όλους, και μάλιστα σε οικονομικούς μετανάστες. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πάει την ατζέντα και πιο μακριά, πέρα από τη φύλαξη των συνόρων και τις ευρωπαϊκές πολιτικές επιστροφών που πρέπει να εφαρμοστούν.

Στην αντιμετώπιση της γενεσιουργού αιτίας της οικονομικής μετανάστευσης, ειδικά στην Αφρική, που δεν είναι άλλη, όπως έχει τονίσει, από τη φτώχεια και την ανέχεια. Το δεύτερο ζήτημα, όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή δράση, είναι η επιβράδυνση της οικονομίας σε επίπεδο ευρωζώνης, που μπορεί να χειροτερέψει έπειτα από ένα ενδεχόμενο άτακτο Brexit.

Μπορεί να πέρασε εν πολλοίς απαρατήρητο, αλλά ήδη από τη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Κυριακή στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές που θα στηρίξουν ενεργά τη ζήτηση: περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, ενδεχομένως έναν προϋπολογισμό για την ευρωζώνη, βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης ακόμα και μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ