Ήταν πολλοί, κυρίως όμως δεν έλειψαν εκείνοι που έπρεπε να παραστούν «προμηνύοντας» με την παρουσία τους τα όσα ελάχιστα θα αποδώσει ο ιστορικός του μέλλοντος σε σχέση με τα όσα συνέβησαν. Ο «πρόεδρος πίσω από τον πρόεδρο» έφυγε παίρνοντας μαζί του το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι της μεταπολιτευτικής ζωής του τόπου. Τα όσα δηλαδή διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο.

«Ήταν ο άνθρωπος που μεσολαβούσε μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κωνσταντίνου Καραμανλή πετυχαίνοντας να μιλά με τους συνεργάτες τους και να αποσοβούν τα χειρότερα» είπε στον επικήδειο του ο Δημήτρης Κρεμαστινός και συνέχισε: « Πολλές φορές του είχαμε πει να δώσει κάτι στην ιστορία. Εκείνος όμως, πιστός εχέμυθος και πατριώτης έλεγε ότι θα τα πάρει όλα μαζί του».

Κρυπτογραφικώς δε τόσο Κρεμαστινός όσο και άλλοι μίλησαν για τα χρόνια του «ΑΣΠΙΔΑ» και την τελευταία περίοδο της ζωής του Ανδρέα όπου ουσιαστικώς ο εκλιπών κυβερνούσε τη χώρα, διοικούσε το κόμμα και κράτησε τις ισορροπίες με τους Τούρκους «τις ημέρες των Ιμίων».

Αξίζουν πάντως δύο στιγμιότυπα που κατέγραψαν τα parapolitika.gr σήμερα το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών. Στη μία φωτογραφία εικονίζονται δύο πρώην αστυνομικοί, ο Μανούσος Γρυλάκης «σκιά» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ο Ανδρέας Τακτικός με αντίστοιχο ρόλο δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Τα όσα έχουν συζητήσει και αποτρέψει οι δυο τους, σε συνεννόηση με τον Λιβάνη, δεν θα αποτυπωθούν σε κανένα ιστορικό κείμενο.

Στην άλλη εικονίζονται οι δύο στενότεροι συνεργάτες του Κων. Μητσοτάκη, οι Γιάννης Πευκιανάκης και Κώστας Πυλαρινός που επίσης παρέστησαν στην κηδεία και μάλιστα ο δεύτερος εκφώνησε και επικήδειο. Άπαντες άνθρωποι του μέτρου και της συνεννόησης κατάφεραν να διαχειριστούν ακραίες καταστάσεις. Μυστηριώδεις, συναρπαστικές αλλά … απαγορευτικές ως προς τη δημοσιοποίηση τους.