Δυο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες προαναγγέλλει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξη του στο «Καρφί» και στον δημοσιογράφο, Κώστα Πασίση.

Επιπλέον μιλά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, επισημαίνοντας τη μεγάλη δυσκολία που είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Το στοίχημά μας είναι να μην «ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία», αλλά αντίθετα να απλοποιούμε τη διαδικασία πριν την παραδώσουμε σε ψηφιακή μορφή, τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τον υψηλό πήχη που έθεσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αναφορικά με τις κυβερνητικές επιδόσεις, εκφράζει την αισιοδοξία του, υπογραμμίζοντας «ότι όχι απλά θα περάσουμε πάνω από τον πήχη, αλλά ότι αυτός θα αποδειχθεί χαμηλός σε σχέση με τις επιδόσεις μας».


Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ στο θέμα των φοροελαφρύνσεων και άλλων παροχών έθεσε υψηλά τον πήχη. Είστε σίγουροι ότι θα καταφέρετε να τον περάσετε, γιατί ακόμη η κυβέρνηση είναι στο μήνα του μέλιτος με την κοινωνία και τα δύσκολα πολλοί υποστηρίζουν, ακόμη και στελέχη σας τα δύσκολα είναι μπροστά σας

Η μέχρι τώρα πορεία της Κυβέρνησης δείχνει ότι το σχέδιό μας είναι φιλόδοξο και εφαρμόσιμο ταυτόχρονα, καθώς και αποτέλεσμα συστηματικής προετοιμασίας και διαρκούς προσαρμογής στα δεδομένα που μεταβάλλονται.

Οι πολίτες κάθε μέρα διαπιστώνουν ότι δεν υποσχόμαστε μέτρα χωρίς πρώτα να μελετήσουμε διεξοδικά την απόδοση και τις συνέπειές τους.

Έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, γιατί έτσι αποκαθίστανται η αξιοπιστία και οι προοπτικές της χώρας, αλλά κυρίως γιατί έτσι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική.

Από αυτή την προετοιμασία αντλούμε την αισιοδοξία μας ότι όχι απλά θα περάσουμε πάνω από τον πήχη, αλλά ότι αυτός θα αποδειχθεί χαμηλός σε σχέση με τις επιδόσεις μας.

Τις τελευταίες ημέρες οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή τα hot spot δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τα όρια τους. Υπάρχουν περιθώρια για να ανατραπεί αυτή η δραματική κατάσταση;

Ναι, υπάρχουν περιθώρια, αρκεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν: εμείς οφείλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, η Τουρκία οφείλει να ελέγξει αποτελεσματικά τις ροές και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να επιδείξουν αλληλεγγύη τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου που δέχονται πρώτες τα μεγάλα κύματα. Με μια ειλικρινή και αμοιβαία επωφελή συμφωνία οι επιπτώσεις του προσφυγικού μπορούν να είναι διαχειρίσιμες, τόσο για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Ποια θα είναι η επόμενη νομοθετική παρέμβαση;

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα έρθουν προς ψήφιση δύο νομοθετικές μας παρεμβάσεις: η πρώτη θα αφορά την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών / Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA) για την έδρα του και προβλέπει την παραμονή της έδρας στη χώρα μας, τη μεταφορά της στην Αθήνα και τη διατήρηση ενός παραρτήματος στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου έδρευε ως τώρα.

Η δεύτερη θα περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και κατά βάση θα αφορά τη ρύθμιση των ζητημάτων σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και συγκεκριμένα την απλοποίηση, ψηφιοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησής τους.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να επιλύσει χρόνια προβλήματα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, καθώς με το υφιστάμενο πλαίσιο ήταν απολύτως αδύνατη, τόσο η νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όσο και η ανάπτυξη δικτύων 5G. Επιπλέον, οι διατάξεις αυτές είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές για την υγεία των πολιτών και εξασφαλίζουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης στα πεδία.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ λόγος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Υπάρχει εκτίμηση πότε θα ολοκληρωθεί και ποια θα είναι τα πρώτα δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας χρειάζεται χρόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μεγάλα ψηφιακά έργα που είναι αναγκαία προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούν διαδικασίες χρονοβόρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα βρεθούμε από το σημείο που είμαστε σήμερα στο 100% χωρίς να μεσολαβήσουν ενδιάμεσα στάδια.

Υπάρχουν πολλά τμήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού που μπορούν και πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα, ώστε να εξυπηρετούνται αλλά και να εξοικειώνονται οι πολίτες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι πολλά γεγονότα ζωής και ένα πρώτο δείγμα γραφής είναι η δήλωση της γέννησης σε μία μόνο υπηρεσία. Πρόκειται για διαδικασίες που θα διευκολύνουν άμεσα τις συναλλαγές των πολιτών με το κράτος και θα βελτιώσουν δραστικά την καθημερινότητά τους.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό;

Η μεγάλη δυσκολία είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Είναι και ο λόγος που μας ενδιαφέρει τόσο το παράδειγμα της Αγγλίας, που πριν από την εφαρμογή του gov.uk είχε μια αρκετά πιο δυσκίνητη γραφειοκρατία. Το στοίχημά μας είναι να μην «ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία», αλλά αντίθετα να απλοποιούμε τη διαδικασία πριν την παραδώσουμε σε ψηφιακή μορφή.

Ταυτόχρονα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απουσία διαλειτουργικότητας, ότι δηλαδή οι υπηρεσίες και τα μητρώα του Δημοσίου δεν «μιλάνε» μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι πολίτες να χρειάζεται να προσκομίσουν στοιχεία, τα οποία το Δημόσιο ήδη κατέχει. Γι’ αυτό το ζήτημα, όπως σας είπα και πριν, μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο χρόνος, τον οποίο μπορούμε να μειώσουμε, αλλά δεν μπορούμε να εκμηδενίσουμε.

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες που ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα έχουν ψηφιακή υπογραφή. Τρέχουν τόσο γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε να είστε έτοιμοι να ανακοινώσετε τη ψηφιακή υπογραφή; Πότε θα είναι έτοιμη;

Θα ήθελα να το θέσω λίγο αντίστροφα: δεν νοείται οι ψηφιακές ταυτότητες να μην ενσωματώνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.. Δεν θέλουμε και δεν πρέπει οι δυνατότητες που παρέχουν οι ψηφιακές ταυτότητες να εξαντλούνται σε αυτές που ήδη προσφέρουν οι υφιστάμενες, αλλά πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα για «απομακρυσμένη ταυτοποίηση».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δήλωσε ότι το έργο θα προκηρυχθεί πριν από το τέλος του 2019.

*H συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου.