Σε ωρολογιακή βόμβα εξελίσσεται η υπόθεση Novartis για τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που σχηματίστηκε από την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών περί σκευωρίας στις έρευνες για την υπόθεση της Novartis

Υπενθυμίζεται ότι ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ευάγγελος Ζαχαρής, που διερευνά την υπόθεση, όπως ήταν αναμενόμενο, με βάση το Σύνταγμα, έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή καθώς έχει στα χέρια του καταθέσεις που αναφέρονται ονομαστικά στον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, στους οποίους σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις αποδίδονται παρεμβάσεις στην υπόθεση της Novartis.

Το τελευταίο διάστημα φουντώνουν οι πληροφορίες για σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής καθώς η κυβέρνηση έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ότι θέλει να διερευνηθεί η υπόθεση μέχρι τέλους, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε βάρος πολιτικών προσώπων.

Ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής ανοίγουν κυβερνητικά στελέχη

Kυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.  

Ειδικότερα, τόσο ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησαν ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εξετάζουμε αν υπάρχει σκευωρία για την Υπόθεση Νοβάρτις για πολιτικά πρόσωπα,αυτό όμως είναι θέμα της βουλής δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχει περίπτωση η υπόθεση να μην διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε βάρος πολιτικών προσώπων τόνισε από την πλευρά του ο κος Γεραπετρίτης.

Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί στη Βουλή η δικογραφία των εισαγγελικών λειτουργών για τις εξωθερμικές παρεμβάσεις στην υπόθεση Νοβάρτις και τον ρόλο του Ρασπούτιν διεμήνυσε στον παράλληλα ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η Βουλή θα αποφασίσει και η Δικαιοσύνη θα κρίνει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Βουλή θα μπορεί να παρέμβει μόνο για τις ενεργές ποινικές ευθύνες των πολικών προσώπων.

Για τις υπόλοιπες που έχουν παραγραφεί μπορεί να υπάρξει μόνο εξεταστική επιτροπή για να αποδώσει μόνο πολικές ευθύνες.

Κόντρα κορυφής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις προηγούμενες ημέρες έδωσε το στίγμα του για το θέμα σημειώνοντας ότι το ζήτημα των Εξεταστικών δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, αλλά αρμοδιότητα της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ είχε τονίσει πάντως ότι δεν προτίθεται να κάνει τη Βουλή βιομηχανία Εξεταστικών.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ας κάνει ότι του ταιριάζει

Ο Αλέξης Τσίπρας σε μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ επιχείρησε να δείξει ότι δεν φοβάται τίποτα στην υπόθεση της Novartis σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να κάνει αναφορές στη σπίλωση πολιτικών προσώπων που προηγήθηκε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνηση, έκανε λόγω για διεθνές οικονομικό σκάνδαλο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει – όπως είπε – «εξεταστική, προανακριτική επιτροπή και ειδικά δικαστήρια».Ας κάνει, πρόσθεσε, «ότι του ταιριάζει. Να μάθει ο λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία». Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, τόνισε ότι πρέπει «να θυμηθούμε ότι το σκάνδαλο αφορά στην ευνοϊκή τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis σε μία περίοδο όπου με την παρουσία της τρόικα υπήρξε δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Αοριστίες

Σε άλλη ερώτηση για τη Novartis κι αν πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία μετά τις αποκαλύψεις για τον εξωθεσμικό ρόλο του «Ρασπούτιν» ο κ. Τσίπρας ξαναπροκάλεσε τη ΝΔ να κάνει εξεταστικές λέγοντας «είμαστε εδώ«. Ο τέως πρωθυπουργός ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει για μία ακόμη φορά για το παραδικαστικό σύστημα που δρούσε, με βάση τις καταγγελίες του εισαγγελέα Αγγελή αφήνοντας μετέωρες τις απαντήσεις για τον «Ρασπούτιν».

Αποστάσεις από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Παπαδόπουλο

Την ώρα πάντως που επανέρχεται στο προσκήνιο η υπόθεση Novartis ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος φαίνεται πως κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με όσα υποστήριζαν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Μιλώντας στο Θέμα Fm, ο κ. Παπαδόπουλος για τους επτά πολιτικούς οι υποθέσεις των οποίων μπήκαν στο αρχείο από τη Δικαιοσύνη και για το αν νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τη λύπη του, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «εγώ χαίρομαι που δεν βρέθηκε τίποτα και εκφράζω τη λύπη για την ταλαιπωρία τους».

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ξεχωριστή αναφορά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο λέγοντας ότι «ειδικά για τον κ. Πικραμμένο νομίζω ότι ήταν εντελώς άδικη η ταλαιπωρία».

Παράλληλα έσπευσε να συμπληρώσει ότι «αυτά είναι βάσει των συνταγματικών διατάξεων για το πώς έρχονται οι φάκελοι παρεπομπών στη Βουλή και πρέπει να τους αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε τους ανθρώπους επειδή κάποιος μάρτυρας είπε κάτι για κάποιον πολιτικό».

«Πυρ» κατά ριπάς εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Ευθύνες πολιτικών προσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης προφανώς και υπάρχουν», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος της κατάθεδής του στον αντεισαγγελέα υου Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή για την υπόθεση της Novartis.

«Πριν από ενάμιση χρόνο,εξαρχής κατέθεσα μηνύσεις κατά των ψευδομαρτύρων και λοιπών για την υπόθεση. Δεν με ενδιαφέρουν τα ονόματα, δεν αναφέρθηκα σε ονόματα. Στόχος μου είναι να αποκαλυφθούν οι εμπνευστές, σκευωροί, ηθικοί αυτουργοί και συνεργοί μιας σκοτεινής υπόθεσης. Να τιμωρηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Εχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ότι θα φέρει στο φως όλη τη σκευωρία και τα ονόματα» είχε τονίσει από την πλευρά του Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μήνυση κατά της Ελένης Τουλουπάκη κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Μήνυση, όπως είχε προαναγγείλει, κατάθεσε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, των δυο επίκουρων εισαγγελέων Χρ. Ντζουρα και Στ. Μανώλη, αλλά και κατά παντός άλλου υπεύθυνου.

Η μήνυση αφορά τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος. Ο πρώην υπουργός Υγείας στις 16 σελίδες της μήνυσης του, κάνει εκτενή αναφορά για « ρόλο υπουργού της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα» και αναφέρεται στη δήλωση στην οποία είχα προβεί ο τότε αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή, λέγοντας «Θέλω να πω κι εγώ ότι έλαβα πριν από λίγο μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα μου ως εισαγγελέα με οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».