Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από το συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του, στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Θα κάνουμε εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει εποικοδομητική και ταυτόχρονα μαχητική αντιπολίτευση όπου χρειάζεται» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ όσο αφορά την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία μακρά εμπειρία στην πολιτική ζωή του τόπου καθώς και κυβερνητική εμπειρία ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ακούσετε από εμάς καταστροφολογία».
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν θα ακούσετε τις διαρκείς κασσανδρικές προβλέψεις ή τα συνειδητά ψεύδη όπως από τον νυν πρωθυπουργό». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε όταν ήταν στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ήξερε πως δεν υπήρξε προδοτική Συμφωνία για το Μακεδονικό».

Ερωτηθείς για την περιβαλλοντική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΔΕΗ, λέγοντας ότι έπρεπε νωρίτερα να περάσει η Επιχείρηση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Υποστήριξε ότι με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων αυτό δεν έχει γίνει…

Για την υπόθεση της Novartis, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε παρά τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Προκάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό να κάνει Εξεταστική Επιτροπή ή Ειδικό Δικαστήριο. «Για να θυμηθούμε ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».
Στις προηγούμενες κυβερνήσεις έριξε το μπαλάκι των ευθυνών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όσον αφορά τη μη προσαρμογή της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στις προηγούμενες κυβερνήσεις έριξε το μπαλάκι των ευθυνών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όσον αφορά τη μη προσαρμογή της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε προσανατολιστεί εδώ και πολλα χρονια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό δεν έγινε νε ευθυνη των προηγούμενων κυβερνήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.

Για το γεγονός ότι σχετικές πρωτοβουλίες δεν έλαβε ούτε η δική του κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «θα μπορούσαμε ως κυβέρνηση να ήταν σε έναν πιο πράσινο μεσανατολισμό , όχι τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Όπως είπε «θα πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση -η για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική».

Για το ζήτημα των εξορύξων είπε πως έπρεπε να γίνουν έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν και να ερευνηθούν τα κοιτάσματα.

Στην ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «αν ζητήσουμε να μειώσουμε τους στόχους δεν θα είναι εύκολο να έχουμε θετική απάντηση, επειδή ξέρω πώς σκέφτονται». Επιτέθηκε, δε, στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι με δική του ευθύνη το 2020 δεν θα μειωθεί ο στόχος στο 2,5% από το 3,5% επειδή απέρριψε το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτήθηκε, δε, αν θα αρχίσει ποτέ αυτή η διαπραγμάτευση που έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
«Αυτά τα 4,5 χρόνια τα θέματα που άφηναν αποτύπωμα, δεν τα διαχειρίστηκα με βάση το πρόσκαιρο κόστος. Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούσα να επιλέξω ένα από τα πολλά πρόσωπα της Αριστερά. Έπραξα με βάση την ανάγκη για συναινέσεις. Η πρότασή μας απεμπλέκει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, αλλά είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Το Σύνταγμα πρέπει να απαιτεί και αν χρειαστεί να εκβιάζει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να μην διαλύεται η Βουλή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης της πλειοψηφίας. Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και προκαλώ τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει, αλλάζοντας το άρθρο και επιτρέποντας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν βλέπω τον λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα: