Δριμύτατη επίθεση κατά του Βρετανικού Μουσείου για τα γλυπτά του Παρθενώνα εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέροντας ότι οι υπεύθυνοι του Μουσείου διαπράττουν το έγκλημα της κλοπής το οποίο είναι διαρκές καθώς, αφού «δεν έχουν νόμιμη νομή και κατοχή δεν μπορούν καν να εκθέτουν τα αρχαία».

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε πως «ο Έλγιν το 1801 – 1804 τυμβωρήχησε τα γλυπτά διαπράττοντας έγκλημα κλοπής με σκοπό την κερδοσκοπία, το οποίο, όμως, σήμερα, παραμένει ατιμώρητο» ενώ κατέληξε λέγοντας πως «απαιτούμε και δεν διεκδικούμε να γυρίσουν τα γλυπτά». 

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας καταφέρεται δημόσια με τόσο δριμύ «κατηγορώ» κατά του Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και μιλάει για «παράνομη κατακράτηση και έκθεσή τους». Οι παραπάνω δηλώσεις του ΠτΔ έγιναν στο πλαίσιο των εγκαινίων της 24ης έκθεσης ART Athina που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, και στην οποία ο κ. Παυλόπουλος περιηγήθηκε με τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Σημειώνεται ότι η αναφορά του στο Βρετανικό Μουσείο ήταν ιδιαίτερα εκτενής ξεπερνώντας το δεκάλεπτο. Στα εγκαίνια της φετινής Αrt Athina απηύθυναν χαιρετισμό, η πρόεδρος των αιθουσών Τέχνης, κ. Γιάννα Γραμματοπούλου, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.