«Χθες βράδυ καταθέσαμε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο μέσα στο οποίο υπήρχε πολύ μεγάλο κομμάτι για τα εργασιακά και κομμάτι που πριμοδοτεί την ασφάλεια στην εργασία και δημιουργεί προβλήματα για όσους εργοδότες κακομεταχειρίζονται τη μερική απασχόληση» σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» και τους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Χθες βράδυ καταθέσαμε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο μέσα στο οποίο υπήρχε πολύ μεγάλο κομμάτι για τα εργασιακά και κομμάτι που πριμοδοτεί την ασφάλεια στην εργασία και δημιουργεί προβλήματα για όσους εργοδότες κακομεταχειρίζονται τη μερική απασχόληση.

Να σας πω κάποια βασικά σημεία του σχεδίου νόμου. Πως προσπαθούμε και πως φέρνουμε τον εξορθολογισμό της μερικής απασχόλησης; Μέσω της εισήγησης ηλεκτρονικής κάρτας, της προσαύξησης συγκεκριμένα κατά 12% για κάθε επιπλέον ώρα αδήλωτης εργασίας. Θεσπίζουμε βαρύ πρόστιμο σε όσους έχουν αδήλωτους εργαζομένους, εκεί όχι μόνο έχουμε το πρόστιμο των 10.500€ για τους εργοδότες αλλά και αν εντός τριετίας υποτροπιάσει το πρόβλημα αυτό τότε προβλέπεται 200% του προστίμου αυτού. Δημιουργούμε μητρώο παραβατών έτσι ώστε οι εργοδότες παραβάτες στη δηλωμένη και την υποδηλωμένη εργασία να μην τυγχάνουν ευμενείς συνθήκες και ρυθμίσεις ασφαλιστικές και φορολογικές. Κάνουμε ένα μπλόκο στις περιοδικές δηλώσεις για τη μη καταβολή φόρου, και αυτό που επίσης θεσπίζουμε είναι ότι η μη καταβολή μισθού προκαλεί βλαπτική μεταβολή της σύμβασης εργασίας.

Αναφορικά με το ζήτημα της ανεργίας

Υπάρχουνε λύσεις και από το γενικότερο πλαίσιο του υπουργείου Εργασίας αλλά και συγκεκριμένα ασχολούμαστε εμείς το υφυπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Να επισημάνω ότι τον Αύγουστο είχαμε αύξηση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας το οποίο έκανε ρεκόρ από προ κρίσης εποχή οπότε ήδη έχει μπει σε μια θετική τροχιά και νομίζω ότι η αναπτυξιακή τροχιά και τα πρώτα δείγματα εργασίας από τη νέα κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει ένα αρχικό κλίμα ευφορίας στους εργοδότες και την αγορά.

Στο υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θεωρούμε πολύ σημαντική την ενίσχυση του τρίτου πυλώνα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όπου είναι ο πυλώνας της κοινωνικής ένταξης. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας για τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης του ΟΑΕΔ έτσι ώστε οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να μην αισθάνονται αποκομμένοι από την αγορά εργασίας. Οπότε αυτή την περίοδο αυτό που κάνουμε είναι ότι σχεδιάζουμε πολύ αποτελεσματικά το δεύτερο κύκλο της κοινωφελούς εργασίας έτσι ώστε η πολιτική μας για την πρόνοια να εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι περίπου 450 χιλιάδες οπότε αυτόματα είναι δικαιούχοι προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στον ΟΑΕΔ και μοριοδοτούνται για αυτό έτσι ώστε να βοηθήσει το κράτος να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

... Δεν κάνουμε καμία έκπτωση για τα στρώματα της κοινωνίας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τη βοήθεια της πολιτείας οπότε ενισχύουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και με ποσό που θα παίρνουν οι δικαιούχοι για το 2020 αλλά και με κριτήρια έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη στοχοθέτηση. Δηλαδή αυτό που κοιτάμε για να έχει καλύτερη στοχοθέτηση είναι ποιος έχει πιο πολύ ανάγκη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη είναι αυτοί που είναι πιο κοντά στα όρια της απόλυτης φτώχειας.