Για σκευωρία στην υπόθεση Novartis, με την έγκριση του ίδιου του τέως Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος

«Αναμφίβολα, το λέω ευθέως, δεν υπονοώ τίποτα. Δεν μπορεί να έχει συμβεί αυτό χωρίς την έγκριση, τη στήριξη και τη συμμετοχή του πρώην Πρωθυπουργού και ορισμένων υπουργών του οι οποίοι χαιρόντουσαν και καμάρωναν γιατί είχαν κάνει βασική απασχόλησή τους την ανακύκλωση των συκοφαντιών, οι οποίες αποδεδειγμένα είναι συκοφαντίες» είπε με έμφαση μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε καταθέσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη διαχείριση της υπόθεσης από Δικαιοσύνη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Τσίπρα ότι προεκλογικά επανέφερε ανεδαφικές καταγγελίες εναντίον προσώπων παρά το γεγονός ότι οι φάκελοι σε βάρος τους είχαν αρχειοθετηθεί και πως υπουργοί της τότε κυβέρνησης ανακύκλωναν τις «συκοφαντίες» του κ. Τσίπρα και «χαίρονταν και καμάρωναν» για το έργο τους.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι με δεδομένες τις καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις και για κακή διαχείριση της υπόθεσης από την εισαγγελία κατά της διαφθοράς είναι σχεδόν βέβαιο πως θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή στην Βουλή.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ουσιαστικά κάλεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να διαλευκάνει «σκοτεινές πλευρές» της υπόθεσης, ώστε να προστατεύσει την αξιοπιστία των θεσμών.

Υπενθύμισε πως η μήνυση που έχει καταθέσει δεν αφορά μόνον μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που ενέπλεξαν τα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση.

Σημείωσε πως μολονότι ένας από τους «κουκουλοφόρους» έχει εκτεθεί ως κατηγορούμενος με οικονομικό συμφέρον στην υπόθεση, εξακολουθούν να απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας.

Ερωτηθείς για το πρώτο δίμηνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «η κυβέρνηση αναμφίβολα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις τους δύο αυτούς μήνες, έχει κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς. Έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους, διότι έχει υποσχεθεί να σεβαστεί τις βασικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και να εφαρμόσει και το δικό της προεκλογικό πρόγραμμα, άρα κοινωνικές παροχές, φοροαπαλλαγές και μέτρα ενθάρρυνσης των επενδύσεων και στήριξης της πραγματικής οικονομίας».

Πρόσθεσε πως «έχουν γίνει φυσικά και αστοχίες και λάθη, διότι αυτά είναι αναπόφευκτα». Αλλά επεσήμανε πως «η κοινωνία ήθελε αισιοδοξία, η κοινωνία ήθελε να της δώσει κάποιος μία ελπίδα και υπάρχει και μία ανακούφιση. Υπάρχει η ανακούφιση από την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, για αυτό έπρεπε όλες οι δυνάμεις που έβαλαν πλάτη στη διαχείριση της κρίσης και κατέβαλαν τεράστιο τίμημα, να είναι νικητές, νικήτριες, και να έχουν συμμετοχή στο γίγνεσθαι».

Σε σχέση με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και τη συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως η διάταξη του άρθρου 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναθεωρείται με την πλειοψηφία των 151 και στη συνέχεια θα υπάρχει κι εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συνήθη πλειοψηφία των 151.

Εσπευσε ωστόσο να σημειώσει πως εάν ανοίξει η συζήτηση για το άρθρο 54 και την αντιμετώπιση του ζητήματος που λέγεται εκλογικό σύστημα δια του Συντάγματος, «τότε βεβαίως χρειάζονται 180 ψήφοι, είναι κρίσιμοι οι ψήφοι του ΚΙΝΑΛ. Αυτό όμως είναι μία σχηματική και φοβούμαι και μίζερη προσέγγιση, στην οποία δεν θα μπορέσει να δώσει απάντηση ο χώρος αυτός με ευκολία. Διότι θα μπούμε σε μία λογική πολύ συγκυριακή και επιπόλαια». Σημείωσε δε με έμφαση πως «εάν θέλει να μείνει σε μία γωνιά και να λειτουργεί ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας –κάποτε είχα πει το ΚΚΕ του κέντρου δεν έχει προοπτική– υπάρχει ένας ρόλος Β. Εγώ είμαι ευτυχής που δεν μετέχω τώρα ενεργά σε αυτές τις συζητήσεις και αυτές τις πρακτικές, διότι μπορώ να βλέπω τα πράγματα από απόσταση και θέλω να πιστεύω με πιο καθαρό τρόπο».

Ερωτηθείς για το νέο κύκλο εσωστρέφειας που έχει ανοίξει στο ΚΙΝΑΛ για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Είναι κάτι το οποίο δεν μου προκαλεί το ενδιαφέρον να μετάσχω και να πω την άποψή μου δημόσια, δεν έχει και καμία αξία άλλωστε. Το πώς φαντάζομαι εγώ το μέλλον αυτού του χώρου το έχω πει πολλές φορές. Το είπα πρώτη φορά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνιο του 2015, όταν παραιτήθηκα από Πρόεδρος, όταν ζήτησα να λήξει η θητεία μου. Αυτό το κείμενο της ομιλίας μου είναι ένα πλαίσιο για το μέλλον του χώρου, που συνδέεται με το μέλλον της παράταξης. Αυτό είναι, θα έλεγα, και σήμερα».

Μάλιστα πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης: Η μία σχολή σκέψης λέει, οι παρατάξεις υπάρχουν χάριν της πατρίδος. Η άλλη σχολή σκέψης λέει, αρκετά δώσαμε ως συνεισφορά στον αγώνα για την πατρίδα, πρέπει να προστατεύσουμε το σπίτι μας έστω και αν είναι μικρό ή πολύ μικρό. Εγώ, ξέρετε, ανήκω στην πρώτη σχολή σκέψης. Δεν λέω τίποτα για την δεύτερη σχολή σκέψης, δεν με εκφράζει».

Τέλος ως προς την «φθινοπωρινή σύναξη εκσυγχρονιστών» με την παρουσίαση στο Κορακοχώρι του βιβλίου του κ. Βούλγαρη από τον ίδιο, τον κ. Σημίτη και τον κ. Αλεβιζάτο ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως «είχε πολιτικό περιεχόμενο που υπερβαίνει τη συγκυρία».

Ωστόσο χαρακτήρισε τη συζήτηση ότι «κάτι ετοιμάζουν» ως «κατώτερη των περιστάσεων και κατώτερη του επιπέδου στο οποίο κινούμαστε όλοι μας».