«Η υπόθεση Novartis συνιστά σκάνδαλο οικονομικό και διαχειριστικό και υπήρχε και ένα δεύτερο σκέλος που ήταν η εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο το συγκεκριμένο. Αποδείχθηκε μέχρι στιγμής με τον πλέον παταγώδη τρόπο ότι 7 από τα 10 άτομα ήδη η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, ένας είναι υπό εξέταση, ο κ. Λοβέρδος, και μένει να μάθουμε και για άλλους δύο. Αλλά και με τους 7 που η υπόθεση μπήκε στο αρχείο νομιμοποιείται η ΝΔ πλέον να μιλάει για πολιτική σκευωρία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1  στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

 Ο Νικήτας Κακλαμάνης στη συνέχεια πρόσθεσε «Σήμερα ο κ. Σαμαράς αν αναφερθεί σε ονόματα, και έχει λόγο να το κάνει όχι για λόγους εκδίκησης αλλά έχει να παρουσιάσει και στοιχεία, τα ονόματα αυτά εφόσον είναι πολιτικά με το ισχύον ακόμη σύνταγμα, και που στο κομμάτι αυτό δεν νομίζω ότι θα αλλάξει, πρέπει να έρθει η δικογραφία στη Βουλή.»

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την «παράδοση» που υπάρχει όπου το εκάστοτε κόμμα προτείνει για πρόεδρο δημοκρατίας από το χώρο της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Δεν ήμουν ποτέ υπέρ αυτής της άποψης και εξακολουθώ να μην είμαι. ...Εγώ έχω εκφραστεί και σαφέστατα θεωρώ τον κ. Παυλόπουλο ότι είναι ένας πολύ καλός πρόεδρος από εκεί και πέρα όταν έρθει η ώρα ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του.»

Για το προσφυγικό ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε: «Εκτιμώ ότι αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο crash test της σημερινής κυβέρνησης. Θεωρώ ότι είναι δύο τα σκέλη το ένα είναι πως ευρωπαϊκά θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε, ο κ. Μητσοτάκης θα το βάλει στη Σύνοδο Κορυφής για να αναλάβει και η Ευρώπη τις ευθύνες της.» Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και ήταν πολύ ενδεικτικό το παράδειγμα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Και το δεύτερο είναι η εσωτερική διαχείριση, εκτιμώ ότι θα έρθουν σύντομα κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα βεβαίως σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά πχ δύο πράγματα τα οποία έχουν μυθοποιηθεί και δεν ισχύουν ενώ είναι στα χαρτιά, το ένα η διαδικασία ασύλου και το δεύτερο η επαναπροώθηση πρέπει να τα επιδιώξουμε πάση θυσία.»

Σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι πρέπει να γίνει εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του ‘15, ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε: «Και σαν πολίτης και σαν βουλευτής, όχι με την έννοια να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες, ποινικές ευθύνες χωρίς να ξέρω μάλλον δεν υπάρχουν, πολιτικές ευθύνες όμως υπάρχουν. Δείτε τι γίνεται σε μια ολόκληρη αυτοκρατορία, στη Μεγ. Βρετανία, με οικειοθελές Brexit δείτε τι γίνεται, φαντάζεστε αν είχε γίνει Grexit το 2015 σήμερα που θα ήταν η Ελλάδα; Ο ρόλος της ΝΔ τότε, εις βάρος του εκλογικού αποτελέσματος, ήταν καταλυτικός και απόλυτα υπεύθυνος όπως ήταν καταλυτικός και ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Παυλόπουλου, και έμεινε η Ελλάδα στην ευρωζώνη και στην ΕΕ. Εγώ θα ήθελα με αυτό το σκεπτικό μια εξεταστική για να δούμε τι συνέβη και έγινε αυτό το πράγμα.»