«Σας περιµένουµε να επενδύσετε», ήταν το µήνυµα-πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα αµερικανικά κεφάλαια, ο οποίος απευθύνθηκε στον υπουργό Εµπορίου των ΗΠΑ, Γουίλµπουρ Ρος, που έναν χρόνο µετά την εντυπωσιακή παρουσία ή µάλλον δυναµική (επαν)εµφάνιση των Αµερικανών στη Θεσσαλονίκη ενηµερώθηκε από πρώτο χέρι για το πλάνο της νέας κυβέρνησης. Και οι πρώτες αντιδράσεις από την αµερικανική πλευρά ήταν κάτι παραπάνω από θετικές.

∆εν είναι µυστικό ότι ο Αµερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, έπαιξε ενεργό ρόλο στη διαµόρφωση θετικού επενδυτικού κλίµατος από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σήµερα πλέον, σε ένα περιβάλλον µε λιγότερους φόρους και πιο πρακτικό πνεύµα, το κλίµα αυτό όχι µόνο επιβεβαιώνεται, αλλά και εµπεδώνεται.

Αν προσθέσει, δε, κανείς και το τεράστιο ενδιαφέρον των Αµερικανών στο πεδίο της ενέργειας, ειδικά όσον αφορά στην ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, έχει την πλήρη εικόνα. Το πρόβληµα είναι ότι η προηγούµενη κυβέρνηση ήθελε τα δολάρια, αλλά δεν ήθελε να εγκαταλείψει τις αγκυλώσεις της, και έτσι η ροή των επενδύσεων αυξήθηκε µεν, αλλά µε αργούς ρυθµούς, γιατί, ειδικά οι Αµερικανοί δεν αρκούνται σε ωραία λόγια, αλλά θέλουν πράξεις. Κάπως έτσι φτάσαµε στις νέες συναντήσεις του Γ. Ρος επί ελληνικού εδάφους, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Αµερικανός αξιωµατούχος βγήκε από το Μαξίµου µε ένα πλατύ χαµόγελο ζωγραφισµένο στο πρόσωπό του. Παράλληλα ο κ. Ρος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της µείωσης των πλεονασµάτων, που αποτελεί και πάγια θέση των ΗΠΑ.

Από εκεί και πέρα, στη φετινή ∆ΕΘ η τιµώµενη χώρα µπορεί να είναι η Ινδία, ωστόσο η αµερικανική παρουσία είναι κάτι παραπάνω από αισθητή και είναι ενδεικτικό ότι σε συνεργασία µε την αµερικανική πρεσβεία οργανώθηκε «παρέλαση» κολοσσών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, µέσω ειδικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων. Microsoft, Google, IBM, Texan (περιβαλλοντική διαχείριση), Envipco (ανακύκλωση), Pfi zer, Abbvie (φαρµακευτικές έρευνες), American Hellenic Hull (ασφάλειες), ΟΝΕΧ (ναυπηγεία), JanssenCilag (φαρµακευτική), Cisco (υψηλή τεχνολογία), Hewlett Packard, B&D (κατασκευές) και Oracle είναι µόνο µερικές από τις αµερικανικές εταιρείες που δίνουν το «παρών», αποκρυπτογραφώντας το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενέργεια -συµβατικές και ανανεώσιµες πηγές-, στον αγροδιατροφικό τοµέα, στις νέες τεχνολογίες, στις κατασκευές, στον τουρισµό για «βαριά» πορτοφόλια και στην Υγεία. «Ηρθε η ώρα για σοβαρές αµερικανικές επενδύσεις», έλεγαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, µετά το τετ-α-τετ µε τον Γ. Ρος.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της αρµόδιας αµερικανικής Αρχής (USA International Τrade Commission - ITC), η αξία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών στις ΗΠΑ κατέγραψε το 2018 εντυπωσιακή άνοδο, 27,5%, σε σχέση µε το 2017, σηµειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Ειδικότερα, η αξία των εξαγωγών µας, κατά το 2018, ανήλθε στα 1.603,4 εκατ. δολ., έναντι 1.257,1 εκατ. δολ. το 2017. Από την άλλη πλευρά, άνοδο 9% καταγράφει η πορεία των αµερικανικών εξαγωγών προς τη χώρα µας, µε την αξία τους να ανέρχεται στα 1.047,7 εκατ. δολ. για το 2018, έναντι 960,7 εκατ. δολ. για το 2017. Ως προς το φλέγον θέµα των αµερικανικών επενδύσεων, τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία δείχνουν ότι, αν και καταγράφεται αύξησή τους χρόνο µε τον χρόνο (περί τα 813 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017), απέχουµε ακόµα περί τα 1,6 δισ. από τα προ κρίσης επίπεδα.

Οι συναντήησεις

Εντυπωσιασµένος δήλωνε ο Αµερικανός αξιωµατούχος από όσα άκουγε για τη µείωση της φορολογίας και την κατάργηση των γραφειοκρατικών εµποδίων που «στραγγαλίζουν» την επιχειρηµατικότητα. Οπως αποκάλυψε, µάλιστα, σε κλειστό κύκλο δηµοσιογράφων, στο γεύµα που προετοιµάζει για τον Κ. Μητσοτάκη στις 25 του µήνα στη Νέα Υόρκη θα δώσει το «παρών» η αφρόκρεµα των αµερικανικών εταιρειών, που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, στην υψηλή τεχνολογία και στην άµυνα.

Σύµφωνα µε τον Γ. Ρος, ο οποίος συντάχθηκε µε την προοπτική µείωσης των πλεονασµάτων, ο καταλύτης για την άµεση εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι να τρέξει η κυβέρνηση τις ενέργειες στο πεδίο της απλοποίησης έως τις 25 του µήνα, «φωτογραφίζοντας» έτσι το αναπτυξιακό πολυνοµοσχέδιο. Ο Αµερικανός υπουργός Εµπορίου, που βρίσκεται πλέον στην Τουρκία, είχε κλειστές συναντήσεις στην Αθήνα µε Ελληνες επιχειρηµατίες, αλλά και εκπροσώπους εταιρειών αµερικανικών συµφερόντων και ένα από τα θέµατα συζήτησης ήταν η πλήρης άρση των capital controls, η οποία συνοδεύτηκε από εισροές κεφαλαίων.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 7/9/2019