Ξενάγηση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στο ψευδοκράτος.

Την ξενάγηση ανέλαβε ο αποκαλούμενος ΥΠΕΞ των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ενημέρωσε τον Τσαβούσογλου για τις «ενέργειες» των κατοχικών αρχών στην περιοχή, ενώ σχετική ενημέρωση έλαβε και από την «στρατιωτική ηγεσία» που συνόδευσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην επίσκεψή του.

Ο Τσαβούσογλου ανέβασε στο Twitter βίντεο με όλα τα στιγμιότυπα της παράνομής του επίσκεψης λίγο πριν την αναχώρησή του.





Για ακόμη μια φορά ο Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τού πρότεινε στο Κραν Μοντανά να προχωρήσουν σε λύση δυο κρατών.

Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ ήλθε μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι προτίθεται να ανοίξει «προξενείο» στην Αμμόχωστο. «Θα εγκαινιάσουμε το «γενικό προξενείο» μας στην Αμμόχωστο. Θα είναι η 243η »αποστολή» μας στον κόσμο», ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας δεν σταμάτησε τις προκλήσεις, υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν έχει τη δύναμη να σπάσει τους δεσμούς των τουρκοκυπρίων με την μητέρα πατρίδα».

Η απάντηση της Λευκωσίας

Ακολούθησε ηχηρή απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, ο οποίος αποκάλεσε το «προξενείο» άντρο παρανομίας.

«Προξενείο σε άλλο κράτος εγκαθιδρύουν κράτη με συνεννόηση και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ένα 'προξενείο' σε κατεχόμενη με τη βία και λεηλατημένη περιοχή, η οποία δεν έχει την παραμικρή αναγνώριση από κανένα άλλο κράτος, τι είναι; Άντρο παρανομίας και επίδειξη βαρβαρότητας, ίσως;» σχολίασε ο Πρόδρομος Προδρόμου σε ανάρτησή του στο Twitter.