Τη θέση του πρωθυπουργού για «ποιοτικότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» προκρίνει ως τη μόνη λύση για την αναχαίτιση του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας των νέων επιστημόνων ο διευθυντής του ΚΑΝΕΠ (Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής) της ΓΣΕΕ, Χρήστος Γούλας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου, 2 στους 10 Έλληνες πτυχιούχους έως 39 ετών είναι άνεργοι και 3 στους 10 απασχολούνται σε δουλειές για τις οποίες θα αρκούσαν λιγότερα προσόντα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γούλας, τα αναπτυξιακά μοντέλα που θα εφαρμοστούν για την αναστροφή του κλίματος, θα πρέπει να περιέχουν και το στοιχείο της προοπτικής για τους νέους επιστήμονες.

Η συνέντευξη του έχει ως εξής :

Κύριε Γούλα, ποια είναι η μελλοντική τάση του δυσάρεστου φαινομένου της υπερβολικής ανεργίας των πτυχιούχων;

Τα στοιχεία της έκθεσης είναι τα επίσημα από τη βάση δεδομένων της Eurostat. Συνεπώς δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Τούτων δοθέντων, εκτιμώ ότι αν η Οικονομία δεν αρχίσει να παράγει ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και όχι χαμηλού επιπέδου στις οποίες το εργατικό δυναμικό αναγκάζεται να δουλεύει παρότι διαθέτει πολύ υψηλότερα προσόντα, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη η ανεργία των νέων έως 35 ετών με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχουμε ποσοστό διπλάσιο σχεδόν από το αντίστοιχο της Ιταλίας ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται στο 4,5%. Κι αυτή η τάση δεν θα μπορέσει να ανακοπεί παρά μόνον εάν η Οικονομία μας αποκτήσει μεγαλύτερη εξειδίκευση.

Πότε μπορούν να συντελεστούν οι αλλαγές;

Τούτο απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό παραγωγικής ανασυγκρότησης σε συνδυασμό με την αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Διότι δεν είμαστε μόνον τελευταίοι όσον αφορά την απασχόληση στην Ε.Ε. των 28 κρατών – μελών, αλλά βρισκόμαστε στην 25η θέση σε επίπεδο αμοιβών. Το μέσο ετήσιο εισόδημα των εργαζόμενων αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι 14.400 ευρώ, το αντίστοιχο για τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας ανέρχεται στις 9.400 ευρώ και για την πρωτοβάθμια στις 7.400 ευρώ.

Πότε θα αρχίσουν να παράγονται τέτοιες θέσεις εργασίας;

Θέτετε το κεντρικό ερώτημα, το κεντρικό ζητούμενο που μας απασχολεί όλους. Κι η κυβέρνηση θα πετύχει μόνον εάν καταφέρει να απαντήσει εμπράκτως σε αυτό που με ρωτάτε. Δεν το λέω καθ΄ υπερβολή. Θέλουμε νέες και καλοπληρωμένες δουλειές που είναι αδύνατο να προκύψουν υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ποια είναι η στόχευση, η παραμονή ή επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό;

Πρώτα πρέπει να σταματήσει η έξοδος για να μην έχουμε κι άλλες απώλειες δυνάμεων. Σταδιακά να στοχεύσουμε στα κίνητρα που πρέπει να δώσουμε ώστε όσοι αποφασίσουν να γυρίσουν να γνωρίζουν ότι εδώ θα βρουν δουλειές αρμόζουσες στα προσόντα τους και βέβαια καλοπληρωμένες. Από άλλες σχετικές έρευνες, ότι θέλουν να επιστρέψουν κι ας αμείβονται λιγότερο, αρκεί να έχουν προοπτική. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προοπτική.