Ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα υπήρξαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις -μέχρι και την τελευταία ημέρα- για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν, υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τις επίσημες ανακοινώσεις τόσο για τα πρόσωπα όσο και για τα χαρτοφυλάκια που αναλαμβάνουν να αναμένονται τη Δευτέρα.

Ως προς το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Δημ. Αβραμόπουλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχει φυσικά ούτε κάποια έκπληξη ούτε αιφνιδιασμός, αφού έχει γίνει σαφές ότι αυτός θα είναι ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος Τύπου του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ως προς το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι θα είναι το ίδιο με αυτό που χειρίστηκε στην προηγούμενη θητεία της Κομισιόν ο Δημ. Αβραμόπουλος, δηλαδή αυτό της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Ενα χαρτοφυλάκιο που και υπό τις παρούσες συνθήκες παραμένει κυρίαρχης σημασίας για την Ελλάδα, με δεδομένες τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται στα σύνορά της με την Τουρκία και την Ανατολή.

Θετικά βλέπει η Ελλάδα και κάποιες άλλες σημαντικές επιλογές για τα ειδικά συμφέροντά της, όπως την πρόταση της Ιταλίας για τον πρώην πρωθυπουργό Πάολο Τσεντιλόνι (προερχόμενο από το Δημοκρατικό Κόμμα), ο οποίος αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών υποθέσεων, διαδεχόμενος τον πολύ προσηνή προς την Ελλάδα σε πολύ κρίσιμες στιγμές στα χρόνια του κύκλου των Μνημονίων, Γάλλο πολιτικό Πιερ Μοσκοβισί.

Το πολύ ενδιαφέρον όμως στοιχείο, που έχει να δώσει ακόμη πιο θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες και την επόμενη ημέρα στην Κομισιόν είναι ότι, σύμφωνα με πολύ σοβαρές πηγές, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν θα είναι μόνον επίτροπος, αλλά με πρωτοβουλία της νέας προέδρου, Φον ντερ Λάιεν, θα αναλάβει και έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο συντονιστή μεταξύ των νέων αντιπροέδρων της Επιτροπής. Μάλιστα, κάποιοι που γνωρίζουν πολύ καλά τα παρασκήνια των Βρυξελλών και όχι μόνον, αλλά και εκείνα που συζητούνται σε υψηλό επίπεδο στο Βερολίνο και το Παρίσι, μιλούν και για αρμοδιότητα που θα συνδέεται με κάποιες κοινές πολιτικές άμυνας, ενός τομέα που ως γνωστόν δεν ανήκει σε καμία από τις αρμοδιότητες των επιτρόπων, αφού η Ενωση δεν έχει κοινή πολιτική άμυνας, η οποία παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών κρατών και κυβερνήσεων.

Θετική εξέλιξη 

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο αναβαθμισμένου ρόλου του Ελληνα νέου επιτρόπου, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να θεωρείται ως μια, σε κάθε περίπτωση, θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει «πονοκεφάλους» στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη, εξαιτίας της καχυποψίας και ενός περιβάλλοντος «αναταράξεων» που μπορεί να δημιουργηθούν στη συνοχή του κυβερνητικού μπλοκ.

Στο επίκεντρο θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς, ο οποίος το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη μετακόμισή του στις Βρυξέλλες, και με δεδομένες τις πολύ στενές σχέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και τον κ. Βέμπερ, την ανάληψη θέσης αντιπροέδρου και όχι μόνον το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου. Κάτι που ως ενδεχόμενο είχε αποκλεισθεί, με αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς να έχει «αυτοαποκλεισθεί» ως επόμενος επίτροπος από την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι θα ήταν λογική η όποια καχυποψία από την πλευρά του Μεσσήνιου διακεκριμένου πολιτικού της Κεντροδεξιάς για τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, απολύτως σοβαρές ευρωπαϊκές πηγές διευκρινίζουν ότι ο όποιος αναβαθμισμένος ρόλος, πέραν του χαρτοφυλακίου του επιτρόπου, που τυχόν αναλάβει ο κ. Σχοινάς, δεν σχετίζεται με κινήσεις και διεργασίες με τη συμμετοχή της Αθήνας, αλλά με τις προσωπικές σχέσεις εκτίμησης και προπάντων εμπιστοσύνης που διατηρεί ο ίδιος στον «σκληρό πυρήνα» των αξιωματούχων της Ενωσης και σχετίζονται και με το αξίωμα που διατηρούσε μέχρι σήμερα κοντά στον απερχόμενο πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Γιούνκερ.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν τεθεί υπόψη στα «Π», προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις είναι αυτές που συνδέουν τον κ. Σχοινά με τον επικεφαλής του ΕΛΚ, κ. Βέμπερ. Ταυτόχρονα, σε αυτήν τη βάση αναπτύσσονται και οι σχέσεις του με την επερχόμενη πρόεδρο της Επιτροπής, μέχρι πρότινος υπ. Αμυνας της Γερμανίας, Φον ντερ Λάιεν.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 7/8/2019