Ένα από τα πρόσωπα της επικαιρότητας που πιστώνονται τη θετική -µέχρι στιγµής- πορεία της κυβέρνησης είναι αναµφισβήτητα ο γενικός γραµµατέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος φαίνεται να δικαιώνει την εµπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εν µέσω αντιπυρικής περιόδου, έδειξε άµεσα αντανακλαστικά, παίζοντας σηµαντικό επιτελικό και συντονιστικό ρόλο στην αντιµετώπιση όλων των δύσκολων περιστατικών πυρκαγιάς.

«Το πρώτο που αλλάξαµε άµεσα ήταν να γίνει η υπηρεσία 24ωρη, επτά ηµέρες την εβδοµάδα, 365 µέρες τον χρόνο, καθώς µέχρι πρότινος ίσχυαν τα ωράρια του ∆ηµοσίου, κάτι αδιανόητο για την Πολιτική Προστασία», αναφέρει µιλώντας στα «Π».

Kύριε Χαρδαλιά, είστε περίπου δύο µήνες στη θέση του γενικού γραµµατέα Πολιτικής Προστασίας. Ποια είναι τα πρώτα συµπεράσµατά σας και ποιες αλλαγές θεωρείτε επιβεβληµένες;

Το πρώτο που βρήκα, και το λέω µε κάθε ειλικρίνεια, είναι ένα προσωπικό µε άριστη επαγγελµατική κατάρτιση, υψηλό φρόνηµα και έτοιµο να επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον του. Αυτό, όπως έχω ξαναπεί, είναι το συγκριτικό µας πλεονέκτηµα. Ο «πυρήνας» όλων. Και δεν πρέπει να το θεωρούµε ούτε δεδοµένο ούτε αυτονόητο. Αυτό που πρέπει να κάνουµε εµείς ως πολιτική ηγεσία είναι να συντονίσουµε το προσωπικό αλλά και να τους παρέχουµε όλα τα µέσα που µπορούµε, τηρουµένων πάντα των δυνατοτήτων.

Από εκεί και πέρα, προφανώς, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτηµά σας, χρειάζονται αλλαγές. Το προηγούµενο διάστηµα, εν µέσω αντιπυρικής περιόδου, δεν προσφερόταν για κάτι τέτοιο, αφού προείχε η άµεση αντιµετώπιση των πολλών περιστατικών. Το πρώτο πάντως που αλλάξαµε άµεσα ήταν να γίνει η υπηρεσία 24ωρη, επτά ηµέρες την εβδοµάδα, 365 µέρες τον χρόνο, καθώς µέχρι πρότινος ίσχυαν τα ωράρια του ∆ηµοσίου, κάτι αδιανόητο για την Πολιτική Προστασία. Αυτό που έχουµε σχεδιάσει για το επόµενο διάστηµα είναι και η αλλαγή της δοµής. Με τον νέο Νόµο 4623/19 συστήσαµε ένα Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας µε 13 περιφερειακούς διοικητές. Πρόκειται για µία τοµή, τολµώ να πω, καθώς αλλάζει το δόγµα και δηµιουργείται µία νέα κάθετη δοµή σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Θα τα δείτε όλα αυτά εν καιρώ, καθώς το ολοκληρωµένο σχέδιο νόµου για την Πολιτική Προστασία θα τεθεί σε διαβούλευση πριν ψηφιστεί.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριµένος; Τι να περιµένουµε;

Θα σας ζητήσω να κάνετε λίγο υποµονή, καθώς βρισκόµαστε στο στάδιο της επεξεργασίας. Μπορώ όµως να σας δώσω µία είδηση, ενδεικτική της νέας φιλοσοφίας που θέλουµε να περάσουµε: την 1η Νοεµβρίου παρουσιάζουµε µαζί µε το νέο αντιπληµµυρικό σχέδιο για την τρέχουσα περίοδο και το σχέδιο για τη νέα αντιπυρική περίοδο, που ξεκινάει την 1η Μαΐου 2020. Βασικός µας στόχος είναι να µην αφήσουµε τίποτα «τελευταία στιγµή» και να είµαστε έτοιµοι από πριν για κάθε αντιπληµµυρική και αντιπυρική περίοδο από εδώ και στο εξής.

Είχαµε κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου πλήθος από πυρκαγιές, µε σοβαρότερη εκείνη της Εύβοιας. Τι άλλαξε στο δόγµα που εφαρµόσατε αυτό το διάστηµα;

Αρχικά, επιτρέψτε µου να σας πω ότι όλες οι πυρκαγιές είναι σοβαρές, καθώς αν δεν αντιµετωπιστούν σωστά µπορεί να εξελιχθούν όλες, ανεξαιρέτως, σε όλεθρο. Ως εκ τούτου είχαµε να αντιµετωπίσουµε πλήθος δύσκολων καταστάσεων, που απαιτούσαν άµεση κινητοποίηση. Το βασικό δόγµα, για το οποίο µε ρωτάτε, ήταν να εφαρµόσουµε σωστά και γρήγορα το πρωτόκολλο. Ξέρετε, τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις εκ νέου τον τροχό. Υπάρχουν σχέδια αντιµετώπισης των κρίσεων. Το θέµα είναι να υπάρχει η προετοιµασία και ο συντονισµός ώστε να γίνουν όλα όπως πρέπει.

Οσον αφορά αυτό που ρωτήσατε: Αλλαγές στο δόγµα θα υπάρξουν. Η βασικότερη είναι πως το κέντρο βάρους µετατοπίζεται πλέον στην πρόληψη. Ο στόχος µας είναι να µάθουµε ως πολίτες την αξία της πρόληψης, η οποία βάσει ερευνών δεν σώζει µόνο ζωές και περιουσίες, αλλά βοηθάει και τον κρατικό προϋπολογισµό. Εκθεση της Παγκόσµιας Τράπεζας αναφέρει ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται στην πρόληψη, υπάρχει εξοικονόµηση 11 ευρώ σε δράσεις αποκατάστασης. Αυτό θα το κάνουµε πράξη. Από εκεί και πέρα, καθώς η πρόληψη την εποχή των ακραίων καιρικών φαινοµένων µπορεί να µην είναι πάντα αρκετή, η φιλοσοφία που θα εφαρµοστεί είναι «άµεσος εντοπισµός, άµεση πληροφόρηση και άµεση κινητοποίηση».

Σε αυτό το πλαίσιο συναντηθήκατε πρόσφατα µε την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραµέως, και την υφυπουργό, Σ. Ζαχαράκη. Αντικείµενο συνάντησης να µπει το µάθηµα των φυσικών καταστροφών στα σχολεία. Τι να περιµένουµε;

Θίγετε ένα θέµα το οποίο θεωρώ πολύ κοµβικό. Η προσπάθεια να αλλάξει η κουλτούρα πάνω στο θέµα των φυσικών καταστροφών θα είναι από εδώ και στο εξής διαρκής. Με την υπουργό και την υφυπουργό, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέµα, δεν εξετάσαµε µόνο την προσαρµογή του προγράµµατος σπουδών αλλά και την περίπτωση θεµατικών δράσεων για αλλαγή της κουλτούρας από τη σχολική ηλικία. Το επόµενο διάστηµα πιστεύω πως θα έχουµε νεότερα. Επιτέλους, πρέπει να αντικαταστήσουµε τον φόβο µε γνώση.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγµα που σας είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αναλάβατε τα νέα σας καθήκοντα;

Κοιτάξτε να δείτε... Η Πολιτική Προστασία είναι ξεκάθαρο ότι είναι στις άµεσες προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Ολες οι αλλαγές που σας προανέφερα είναι προς την κατεύθυνση που έχει δείξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτό µου είπε και όταν µου εµπιστεύθηκε αυτή την ευθύνη: η Πολιτική Προστασία να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας µας. Αρα το στοίχηµα είναι µεγάλο και η ευθύνη ακόµη µεγαλύτερη.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 7/9/2019