Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας την παρουσία του στην ΔΕΘ, την πρώτη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε πάνω από 45 ερωτήσεις για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα εργασιακά, το θέμα της ασφάλειας, αλλά και ζητήματα θεσμικά, όπως η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας και η Αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Πολλά ήταν επίσης τα ερωτήματα για τον εκλογικό νόμο, αλλά και το καυτό ζήτημα του προσφυγικού με δεδομένη την αύξηση των ροών από την Τουρκία.

Aιχμές για την οικονομία που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ 

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ήταν για την φορολογία με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι «εμείς δίνουμε στους πολίτες αυτά που τους πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση», αφήνοντας μάλιστα αιχμές για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν ήταν και τόσο ρόδινη, όσο παρουσιαζόταν» είπε χαρακτηριστικά.

Για την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, είπε ότι από το 2021 θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για τη μείωσή τους.


Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. 

«Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας. Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα» υπογράμμισε.

Ρωτήθηκε και για τους κινδύνους ύφεσης που παρατηρούνται στην Ευρώπη, λέγοντας αν όντως η Ευρώπη βαδίζει σε ύφεση, ένας λόγος  παραπάνω, ένα επιχείρημα παραπάνω για αλλαγή των στόχων.

«Κανένα επίδομα δεν καταργείται»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, ώστε να κλείσει η συζήτηση, ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί κανένα απολύτως επίδομα. Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «Θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις».

Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.

Τα δάνεια του ΔΝΤ

Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση.»

«Πάντα στο τραπέζι τα πρωτογενή πλεονάσματα»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε αρχικά: «Να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση προσβάλει τη μνήμη των πολιτών που θυμούνται το 2015. Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μία ζωντανή υπενθύμιση τί έγινε στη χώρα αυτούς τους καταστροφικούς έξι μήνες».

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεκδικήσει αμέσως μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. «Το είχα πει και προεκλογικά. Το βάζω, όμως, το ζήτημα πάντα στο τραπέζι».
Είπε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει πλέον όλα τα επιχείρηματα με το μέρος της -δεδομένου ότι άλλαξε το περιβάλλον- να θέσει το θέμα της αναθεώρησης του 3,5%. «Για το κρίσιμο 2020 πιστεύω ότι θα έχουμε το χώρο για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

Για το «δεν ξεχνάμε, προχωράμε» 

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το «δεν ξεχνάμε, προχωράμε» που είπε από το βήμα της ΔΕΘ, λέγοντας ότι δεν έχει πρόθεση να μετατρέψει τη Βουλή σε «βιομηχανία Εξεταστικών». «Η δική μου έμφαση είναι να κοιτάξω στο μέλλον και όχι στο παρελθόν που ήταν επώδυνο» είπε. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο ίδιος επιμένει στη διάκριση των εξουσιών και ότι το θέμα αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά τη Βουλή.

Για την ΔΕΗ: «Πρέπει να διερευνηθεί πώς έφτασε σε αυτή την κατάσταση»

Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν» προσέθεσε.




Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και να εξυγιανθεί και κάποια στοιχεία της θα πουληθούν. Αλλά, επίσημανε ο κ. Μητσοτάκης, «θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μία απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική, μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται.»

Η ψήφος των ομογενών 

Για το θέμα της ψήφου των ομογενών, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση απλώς θέλει να παράσχει μια διευκόλυνση σε όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δεν διευρύνει τους εκλογικούς καταλόγους.

«Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου» τόνισε.

Τόνισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να προσθέσει: «Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας.

Για τον εκλογικό νόμο και το «τρελό σενάριο»

Για τον εκλογικό νόμο είπε: «Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες».

Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τον τόπο. Είπε ακόμα ότι δεν αναμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ συναίνεση στο θέμα του εκλογικού νόμου, αλλά άσκησε κριτική στο κόμμα, λέγοντας: «Αν θέλει να λέγεται κόμμα εξουσίας, πρέπει να αφήσει την απλή αναλογική και να προτιμήσει την απλή λογική».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σενάριο προσφυγής στις κάλπες, ώστε να καεί η απλή αναλογική στην κάλπη, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε αυτά τα σενάρια, αλλά έσπευσε να υπενθυμίσει ότι αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, οι επόμενες εκλογές -«εγώ λέω το 2023»- θα γίνουν με απλή αναλογική, κοινώς θα υπάρξει διπλή κάλπη.

«Άκαιρο το θέμα του επόμενου Προέδρου»

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την Προεδρική Εκλογή του 2020 και για το αν προτίθεται να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλου για δεύτερη θητεία: «Αυτό θα με ρωτήσετε σε τρεις μήνες, αυτή τη στιγμή η συζήτηση αυτή είναι ανεπίκαιρη και αδικεί τον κ. Παυλόπουλο» απάντησε.

Μηνύματα προς τον Ερντογάν 

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να απειλεί την ΕΕ για τους πρόσφυγες. «Αν χρειάζεται αλλαγή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αυτό μπορούμε να το δούμε, αλλά όχι με απειλές και τσαμπουκάδες» είπε χαρακτηριστικά.

Ρωτήθηκε επίσης για τη διαχείριση των κονδυλίων από την ΕΕ για το προσφυγικό, είπε ότι τα ζητήματα αυτά θα διερευνηθούν, όπως το ίδιο κάνει και η Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «θα αλλάξει η διαδικασία ασύλου, με επιτάχυνση της διαδικασίας χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά επιστροφές θα γίνουν». 

Είπε αόμα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες στην ΕΕ για τα ασυνόδευτα ανήλικα: «Είναι αστείο να λένε χώρες ότι δεν δέχονται 50 ανήλικα παιδιά, γιατί για τέτοια νούμερα μιλάμε» είπε χαρακτηριστικά. 

Το άσυλο στα ΑΕΙ και τα Εξάρχεια

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την ασφάλεια των πολιτών και την κατάργηση του ασύλου στα ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν κατήργησε κανένα άσυλο, αλλά έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις παραβατικότητας. «Ρωτάτε πώς θα δουλέψει ο νέος νόμος. Δουλεύει ήδη, η Αστυνομία μπήκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όπου γινόταν παρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών». 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι και τα ίδια τα δημόσια ΑΕΙ οφείλουν να καταθέσουν προτάσεις για το πώς αντιλαμβάνονται την πρόσβαση σε αυτά, φέροντας το παράδειγμα ξένων ΑΕΙ, όπου δεν μπορεί ο οιοσδήποτε να μπαίνει πχ στη βιβλιοθήκη.

Για τα Εξάρχεια, είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά κατασταλτικό, αλλά έχει να κάνει με τη γενικότερη ανάπλαση. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έπρεπε να αποτελεί είδηση, διότι η Αστυνομία απλά κάνει τη δουλειά της σε θέματα τήρησης του νόμου.

Η τάξη και η μεταφορά του Κορυδαλλού

«Ενοχλούνται που υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, που δεν κάνουμε κωλοτούμπες» σχολίασε ο πρωθυπουργός, μετά από ερώτηση που δέχθηκε για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της αστυνόμευσης.

Επανέλαβε ότι θα φύγουν οι φυλακές του Κορυδαλλού από τον Δήμο και ότι όντως υπάρχει εισήγηση για μια περιοχή στον Ασπρόπυργο, μακριά από τον αστικό ιστό.





Οι Πρέσπες και η συνάντηση με τον Ζάεφ

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις τυχόν αλλαγές και το κατά πόσο θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε αυτό που είχε πει και προεκλογικά: «Είναι μια επιζήμια συμφωνία που όμως εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο και δεν αλλάζει κατά το δοκούν». Είπε ακόμα ότι το είχε πει αυτό στη  Βουλή, όταν η ΝΔ είχε καταθέσει την πρόταση μομφής, θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. 

Υπογράμμισε ακόμα την εκστρατεία που θα κάνει η κυβέρνηση για την προστασία και την ανάδειξη του «brand Μακεδονία» σε όλο τον κόσμο. Σχετικά με το αν θα υπάρξει συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε σε βρετανική εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας ότι «κάποια στιγμή το Βρετανικό Μουσείο θα χάσει τη μάχη».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα. Μας ασκήθηκε όμως και κακοπροαίρετη κριτική που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών.» 

Για τον ΒΟΑΚ Κρήτης: «Δεσμεύομαι προσωπικά»

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), λέγοντας ότι είναι προσωπική του δέσμευση και θα γίνει.

Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη.»

Το «112» σε πλήρη ανάπτυξη έως το τέλος του 2019

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι έως το τέλος του 2019 θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το «112», ενώ αναφέρθηκε στη συνολική αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Για τις προσλήψεις και το 1:5

«Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

«Δεν θα είμαστε στον κανόνα 1 προς 5, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα» είπε ο πρωθυπουργός για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Στόχος, η «τετραετία του μέλιτος»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τα καλά στοιχεία που δίνουν οι νέες δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι στόχος είναι «ο μήνας του μέλιτος να γίνει τετραετία του μέλιτος». Ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν και λάθη, αλλά είπε ότι δεν υπάρχει «μομέντουμ, αλλά καλή προετοιμασία».

«Στόχος είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και όπως λέει και ο λαός μας, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος ψήφισε τη ΝΔ για λιγότερους φόρους, δουλειές και ασφάλεια. «Και αυτό κάνουμε» κατέληξε.