Όσα είπε ο πρωθυπουργός το βράδυ στο «Βελλίδειο» θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει άμεσα στη Βουλή, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης δεν θα υπάρχει η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος επιτηδεύματος. Η κατάργησή τους θα γίνει σταδιακά.

«Το σχέδιο είναι όλα αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα. Εκεί θα υπάρχει μείωση των φόρων με έναρξη ισχύος. Για παράδειγμα, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% θα αρχίζει για τα εισοδήματα του 2019 από την 1/1/2020. Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για τα φυσικά πρόσωπα θα αρχίζει από 1/1/2020. Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν ημερομηνίες εφαρμογής ώστε να έχουν φύγει τον τελευταίο χρόνο αυτής της κυβέρνησης» είπε.

Και συνέχισε: «Επομένως μέσα στο φορολογικό νομοσχέδιο οι πολίτες θα ξέρουν ώστε να προγραμματίσουν την οικονομική δραστηριότητα τους και τις υποχρεώσεις τους προς την Πολιτεία από τώρα και μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας. Μακάρι να έχουμε δημοσιονομικό χώρο ώστε αυτές οι μειώσεις που περιγράφονται να έρχονται νωρίτερα στο χρόνο.»

Για τον ΕΝΦΙΑ, αφού υπενθύμισε ότι ήδη μειώθηκε κατά 22% και θα ακολουθήσει και νέα μείωση το 2020, διευκρίνισε ότι δεν θα βγει πλήρως από τον φορολογικό χάρτη, ωστόσο, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να είναι στα μέτρα των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι οι σημερινές συντάξεις δεν πρόκειται να κοπούν «ούτε ένα ευρώ», ενώ επανέλαβε ότι στο τέλος του 2020 θα δοθεί και θα έχει πλέον μόνιμο χαρακτήρα, το επίδομα στους συνταξιούχους που δόθηκε τον Μάιο.

Για το Ασφαλιστικό επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου και θα δημιουργηθεί ένα σύστημα τριών πυλώνων.

«Έχουμε πει και προεκλογικά ότι στόχος μας είναι να έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος θα είναι δημόσιος και θέλουμε να βελτιώσουμε την ανταποδοτικότητα. Ο δεύτερος θα είναι κεφαλοποιητικός. Θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός και θα είναι υποχρεωτικός. Και ο τρίτος θα είναι καθαρά ιδιωτικός για όποιον επιθυμεί να βάλει κάτι στην άκρη. Είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες του ΟΑΣΑ» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας

Για τις 120 δόσεις, επανέλαβε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία, για αυτό και «τους καλούμε όλους να αδράξουν την ευκαιρία και να μπουν στο σύστημα».