Μια σειρά από συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις που θα εφαρμοστούν άμεσα εξήγγειλε στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας σε εφαρμογή το πρώτο κομμάτι του κυβερνητικού σχεδίου για μείωση των φόρων.

Ήδη, όπως είπε, έχουν δρομολογηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, η βελτίωση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που θα είναι και η τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά και η διευκόλυνση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τη μείωση της σχετικής γραφειοκρατίας. Και ακολουθούν, τους επόμενους μήνες, τα εξής μέτρα που θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

Μέτρα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, αλλά και τη στήριξη της οικογένειας απέναντι στον δημογραφικό κίνδυνο.

- Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
- Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%. Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
- Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%.
- Μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 5%.
- Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
- Δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
- Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
- Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, η κυβέρνηση καταργεί το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
- Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
- Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
- Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

Διαβάστε επίσης:

Τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων
Οι εξαγγελίες για τη Βόρειο Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη