Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η μεταναστευτική κρίση βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε.

Η συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργόδιήρκησε περίπου δύο ώρες. Σε αυτή συζητήθηκαν σε εξαιρετικό κλίμα όλα τα διμερή και ευρωπαϊκά θέματα και ο κ. Ρούτε τόνισε την εμπιστοσύνη του στην νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ηχηρά μηνύματα για το μεταναστευτικό βάρος που σηκώνει η Ελλάδα, αλλά και για τα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της αύξησης των ροών και την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών, τονίζοντας την ανάγκη για ενιαία πολιτική στην χορήγηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας την Ευρώπη καταλύτη των εξελίξεων.

Μεταναστευτική κρίση - Ενιαία πολιτική ασύλου στην ΕΕ

Κατά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ολλανδό ομόλογό του, διαπιστώθηκε προσέγγιση στην ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο βασικές αρχές που διέπουν τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό, είναι αυτές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Η πρώτη αρχή, η αλληλεγγύη, αφορά τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία των συνόρων της διότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης.

«Μιλήσαμε για την ανάγκη μιας ενιαίας προσφυγικής ασύλου και δεν ξεχνώ ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας επιτεύχθηκε επί ολλανδικής προεδρίας. Η Ελλάδα έχει πάρει τα πρώτα μέτρα για την επίσπευση της χορήγησης ασύλου. Η ΕΕ πρέπει να μεριμνήσει και για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη- μέλη. Δεν μπορούν χώρες του Σένγκεν να μην αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί» είπε αναφερόμενος στο προσφυγικό ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η αρχή της υπευθυνότητας αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων από τα κράτη - μέλη της με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών αρχών (Frontex), αλλά και την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τους χώρες εισόδου.

Ιδίως για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας -που είχε ολοκληρωθεί όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί Ολλανδικής Προεδρίας- συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών. Κάτι που όπως ανέφερε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα.

Έπειτα, καταγράφηκε η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά την ισχυρή αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η σημασία και η επιρροή της Ολλανδίας καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Τουρκία.

Το μενού της συνάντησης

Κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ρούτε εκφράστηκε συναντίληψη για την ανάγκη συντονισμένης δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία που προκαλούνται, μεταξύ άλλων, από την αβεβαιότητα ενός «άτακτου Brexit» και την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας. Επιπλέον στο επίκεντρο βρέθηκε η σημασία δράσεων μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η οποία εκτός από πρόκληση συνιστά και ευκαιρία ανάδειξης ενός νέου οικονομικού μοντέλου με έμφαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον επενδύσεις και στην «κυκλική οικονομία». 
 
Εν συνεχεία, επισημάνθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε όλες τις μορφές ενέργειας αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων. Η Ολλανδική πλευρά έδειξε ισχυρό ενδιαφέρον για το μεγάλο Eπενδυτικό Forum με έμφαση στην πράσινη ενέργεια που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, όχι μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).