Με ηχηρά μηνύματα για το μεταναστευτικό βάρος που σηκώνει η Ελλάδα, αλλά και για τα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της αύξησης των ροών και την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ολλανδός ομόλογός του έκαναν κοινές δηλώσεις μετά την συνάντησή τους, υπογράμμισαν την ανάγκη της Ευρώπης να αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας «να προχωρήσουμε από κοινού για το μέλλον», ενώ τόνισε: «Η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία κρίσης προχωρά ξανά προς το μέλλον. Οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Θα προχωρήσουμε μέσα από καινοτόμες επενδύσεις. Η φίλη Ολλανδία είναι πρωτοπόρος στην οικονομική διπλωματία, προσδοκούμε στη συνεργασία της», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης : «Συζητήσαμε και για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως πχ το brexit, το μεταναστευτικό, σημείωσε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ανέφερε ότι θα συναντηθούνε κανάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στο επόμενο συμβούλιο.

«Η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές της και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των πρωθυπουργών Ολλανδίας και Ελλάδας στη Χάγη.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Ρούτε για την θερμή υποδοχή και την θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια κρίσης ανοίγει τους ορίζοντές και δεν ξεχνάμε ότι η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας.

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία των συνόρων της διότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης.

«Μιλήσαμε για την ανάγκη μιας ενιαίας προσφυγικής ασύλου και δεν ξεχνώ ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας επιτευχθηκε επί ολλανδικής προεδρίας. Η Ελλάδα έχει πάρει τα πρώτα μέτρα για την επίσπευση της χορήγησης ασύλου. Η ΕΕ πρέπει να μεριμνήσει και για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη- μέλη. Δεν μπορούν χώρες του Σένγκεν να μην αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί» είπε αναφερόμενος στο προσφυγικό ο έλληνας πρωθυπουργός.

 .

Πρόκειται για το τρίτο ταξίδι του πρωθυπουργού μετά το Παρίσι και το Βερολίνο. Σημειώνεται δε ότι τον πρωθυπουργό συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόρης Δημητριάδης, οι οποίοι θα αναλάβουν την υλοποίηση των συνεργειών με την ολλανδική πλευρά.

Νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε πει μεταξύ άλλων:
«Οι διμερείς σχέσεις είναι άριστες. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε πάρα πολύ, στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ. Είμαστε σημαντικοί οικονομικοί εταίροι», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σε κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Χαγη.
«Συζητήσαμε και τα προβλήματα της περιοχής όπως η μετανάστευση αλλά κυρίως επικεντρωθήκαμε στο πως μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που έχει στόχο να έρθουν περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουρός και προσέθεσε:

«Θέλουμε να δώσουμε τεχνογνωσία πχ στον αγροτικό τομέα. Η Ολλανδία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε πώς θα στηρίξουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Θέλουμε να βοηθήσουμε και έχουμε και οι δύο κοινό συμφέρον».

Συζητήσαμε και για την Ευρώπη και τα μεγάλα προβλήματα όπως πχ το brexit, το μεταναστευτικό, σημείωσε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ανέφερε ότι θα συναντηθούνε κανάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη και τον Οκτώβριο στο επόμενο συμβούλιο.

«Είναι μια πολύ επίσκεψη και καλή συζήτηση. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ όμορφη χώρα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά με το νέο πρωθυπουργό της χώρας».